<strong>AJ ...</strong> Snublet ferieforberedelsene på en av disse punktene? Foto: Colourbox.com
AJ ... Snublet ferieforberedelsene på en av disse punktene? Foto: Colourbox.com Vis mer

Ferietabbene du ikke vil gjøre

Syv ting du bør ha kontroll på i ferien.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke solkremvalget eller taxfree-reglene du bør fundere mest over før ferien. Her er syv feriefeller du bør unngå, og ting du bør gjøre før du drar - eller underveis.

1: Europeisk helsetrygdkort

Hvert år blir mange nordmenn syke på reiser. Går turen til et EØS-land eller Sveits, sikrer du deg behandling på linje med landets øvrige innbyggere om du kan vise til at du er medlem av den norske folketrygden. Det godkjente beviset er et Europeisk helsetrygdkort. Det er gyldig i tre år, så sjekk utløpsdatoen på ditt før du reiser.

Mer om helsetrygdkortet, hvordan du bestiller det, og hva du gjør om du ikke rekker å bestille det, finner du her.

2: Reiseforsikring

Hva slags behandling man i de ulike landene har rett på gratis, og hva du eventuelt må betale i egenandeler varierer stort. Derfor er det ikke tilstrekkelig å ha helsetrygdkortet på lomma.

– Det viktigste rådet vi kan gi reisende nordmenn er at de aldri glemmer å tegne reiseforsikring. Får du problemer under reise og opphold i utlandet kan du ikke regne med at norske myndigheter ordner opp, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre tidligere i vår.

Reiseforsikringen hjelper deg dessuten med hjemreise i forbindelse med sykdom, samt tap av personlig reisegods. Flere detaljer om hva reiseforsikringen dekker her. Så ikke bli en av de ti prosentene som glemmer reiseforsikringen.

3: Hvor skal du veksle?

Veksleråd på reisen

1. Ta ut utenlandsk valuta i landet du kommer til, ikke i Norge. 2. Trenger du og reisefølget kontanter? Gå sammen om et uttak, så slipper dere gebyrer igjen og igjen. 3. Dra kortet i stedet for å gå i minibanken - det viser seg at det er rimeligere. 4. Velg kredittkort fremfor debetkort hvis du skal bruke kortet mye i utlandet. 5. Ikke betal i norsk valuta.


Veksle penger før du drar? Ja, det kan selvsagt være praktisk å ha euro eller annen lokal valuta for hånden ved ankomst. Men vær klar over at veksling hjemme kan koste dyrt, som blant annet Erik Koritzinskys vekslehistorie i forbindelse med en reise til Tyrkia viser.

Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB NOR, sa i den forbindelse til DinSide at banken har et todelt råd å komme med:

– Vi råder aldri kunder til å gå med store kontantbeholdninger på seg, men råder dem til å ha med seg noe håndpenger fordi det ikke er alle steder i utlandet man kan bruke kort. I tillegg viser det seg at det kan være mer lønnsomt å veksle dit du kommer.

4: Hvilket kort?

Kortsvindel kan for mange bli et av de uheldige resultatene av aktiv kortbruk i utlandet. Selv om det skjer stadig oftere også i Norge, er det mer vanlig i mange andre land. Ved betaling i utlandet, er det derfor smartest å bruke kredittkort.

Også Postbanken var i fjor klare på at det lønner seg å bruke kredittkort, på grunn av det rentefrie lånet disse i prinsippet gir deg, og på grunn av at det gir deg god mulighet til å kontrollere beløpene du skal betale, FØR du betaler.

Sjekk også at kortet vil virke i ferielandet, og at magnetstripen ikke er ødelagt (mange ferieland bruker ikke chip-teknologi ved kortbetaling).

5: Leiebilproblemer

Undersøkelser gjort ved syv populære Middelhavsdestinasjoner, viser begredelige forhold i leiebilbransjen. 60 leiebiler ble testet, fra både kjente og mindre kjente aktører i utleiemarkedet. Av de testede fikk to utleiere karakteren "svært god", mens syv utleiere fikk "svært dårlig", blant annet på grunn av biler som ikke burde vært på veien i det hele tatt. Selv om undersøkelsen ikke sier noe om hvor mange utleiere som ble testet, sier det at du risikerer å få leiebil som ikke er av topp kvalitet.

Skjer det uhell, bør du dermed være viss på at du har god forsikring. Her er noen av NAFs råd til deg som leier bil:

  • Sjekk hva forsikringen dekker og størrelsen på egenandelen ved skade. Ansvarsforsikring ute kan inneholde helt andre vilkår enn du kjenner til hjemmefra. Gå derfor nøye gjennom dette med utleier. Selv ”full pakke” kan vise seg ikke å være like full når skaden har skjedd. Ekstra forsikringer er langt billigere enn ekstra kostnader i ettertid.
  • Hvis flere skal kjøre bilen, må navn på samtlige førere oppgis. Gjør du ikke det, og opplever skade med "feil" sjåfør, risikerer du store problemer i forhold til forsikringen.
  • Avklar hva som skjer hvis bilen får motorstopp og hvem som skal kontaktes ved en eventuell skade.
  • Pass på at kilometerstand noteres på kontrakten både ved ut- og innlevering. Kontroller bilen nøye både ved ut- og innlevering for eventuelle skader. Ta bilde og sørg for at alle skader er påført skjema før du drar av sted.

6: Facebook-fella

Noen enkle grep hjemme, gjør mobilbruk i utlandet billigere. Foto: Colourbox.com
Noen enkle grep hjemme, gjør mobilbruk i utlandet billigere. Foto: Colourbox.com Vis mer


Enkelte tall tyder på at en av fire skryter av hvor de er, at de er på ferie (og dermed borte fra hjemmet) på sosiale medier som Facebook, Twitter og nå sikkert også Google+. Via geotagging risikerer du også at andre avslører at du ikke er hjemme. Så det er fint med fokus på alarm, vinduslåser og at noen tar inn posten hjemme, men det hjelper lite om "hele verden" kan se at du egentlig er et helt annet sted.

Mer om den "unødvendige" Facebook-statusen, og hvordan du kan hindre at alle ser det, finner du her.

7: Mobilfella

Besøker du Kroatia, Tyrkia eller kanskje USA i sommer? Da kan det hende du vil merke ferien kraftig på mobilregningen din.

Feriesurfing med mobiltelefonen kan bli en svært dyr opplevelse hvis du ikke passer på, men det er stor forskjell mellom ferielandene. Med litt uflaks koster det 129 kroner å sjekke norske nyheter én gang med mobiltelefonen.

Gjør dette før du reiser: Slik får du best mobilpris i utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer