Allergiske reaksjoner på sorte hennatatoveringer.
Allergiske reaksjoner på sorte hennatatoveringer.Vis mer

Ferieminnet du ikke blir kvitt

En av fem har prøvd midlertidige tatoveringer, men ikke alt går etter planen.

En dansk undersøkelse som ennå ikke er publisert, viser at en av fem sier de har prøvd en svart hennatatovering.

Svart hennatatovering kan gi sår og plagsom allergi som følger deg resten av livet. I de alvorligste tilfellene er akutt legehjelp og sykehusinnleggelse nødvendig.

Nå går Mattilsynet igjen ut og advarer barn og voksne mot de "midlertidige" tatoveringene.

- Vi vet at det er endel som reiser utenlands nå i vinterferien og påsken, så nå minner vi om dette igjen, sier Julie Tesdal Håland, førstekonsulent i seksjon omsetning til forbruker ved Mattilsynet til DinSide.

Ifølge Håland er det ikke gjort undersøkelser på hvor mange nordmenn som har prøvd og fått reaksjoner på hennatatoveringer.

- Men vi har vært borti noen saker, og vi tror det kan være mørketall, at ikke alle informerer oss, sier Håland videre.

Farlig suvenir

En av fem

Hva med deg?

Har du eller dine barn prøvd hennatatoveringer? (Avsluttet)
Jeg nekter både meg selv og barna mine dette(28%)
Jeg har ikke prøvd det(26%)
Ja, jeg har prøvd - ikke allergisk(25%)
Barna/barnet har prøvd - ikke allergisk(7%)
Barna/barnet har ikke prøvd(6%)
Ja, jeg har prøvd - fikk allergiske reaksjoner(4%)
Barna/barnet har prøvd - fikk allergiske reaksjoner(3%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den danske undersøkelsen er gjennomført av Videncenter for Allergi og Videncenter for Frisører og Kosmetikere. Der er 1700 frisører og tidligere frisører spurt om de noen gang har fått en svart hennatatovering - hvor 20 prosent svarte at de hadde det. 3 prosent av disse rapporterer om allergiske reaksjoner.

En ny britisk undersøkelse (Orton 2008) viser at 7 prosent av voksne engelskmenn har fått påført en sort hennatatovering, og 14 prosent av deres barn.

En av fem angrer på tatoveringen

Svart henna

Det er den svarte hennafargen som er farlig. Den opprinnelige hennafargen er rødbrun, men for å oppnå den svarte fargen og for at den midlertidige tatoveringen skal vare lenger, tilsettes høye konsentrasjoner av fargestoffer, eksempelvis PPD (paraphenylenediamine). De høye konsentrasjonene av fargestoffene kan utløse allergiske reaksjoner.

I Norge er PPD er forbudt i produkter som smøres på huden, men lovlig å benytte i hårfargemidler. I EU er det ulovlig å bruke PPD i hennatatoveringer, men de ulovlige fargene er likevel i bruk enkelte steder.

- Man ser det gjerne på populære strender og turiststeder (hennatatoveringer, red. anm.), men det er ingen land som utmerker seg som vi vet om, sier førstekonsulent Håland i Mattilsynet til DinSide.

Alvorlige reaksjoner


En allergisk reaksjon på hennatatovering viser seg vanligvis etter ett til tre døgn, men det kan ta så langt tid som 12 døgn før reaksjonene viser seg. Symptomer kan være sår, eksem, rødme eller blærer på huden. Hevelsene kan være voldsomme, og utslettet kan bre seg til hele kroppen og må ofte behandles med hormonkremer eller tabletter. Legehjelp eller akutt sykehusinnleggelse kan være påkrevet. Plagene kan vedvare i flere måneder, fordi fargestoffene blir værende i huden.

Selv om du har testet hennatatovering en gang uten synlige komplikasjoner, betyr ikke dette at du er trygg. Neste gang du blir utsatt for fargestoffet, kan du få sterke reaksjoner.

Har du først utviklet allergi mot PPD, blir du aldri kvitt den. Det kan være vanskelig å beskytte seg mot stoffet i dagliglivet. Selv om du sikkert kan leve godt uten å farge håret med hårfarger som inneholder PPD, er det vanskeligere å vite om den svarte buksa eller sofaen inneholder fargestoffet - eller kanskje veska eller pelsen. Disse produktene er ikke merket med innholdsstoffer på samme måte som kosmetiske produkter, og du vil ikke merke det før allergien eventuelt slår ut.

I EU er det ulovlig å bruke PPD i ”hennatatoveringer”, men de ulovlige fargene er likevel i bruk enkelte steder.

Tatoveringen overlevde

Barn og unge fristes

Det er ofte barn og unge som gfaller for fristelsen for å få en "tatovering" på kroppen, gjerne under en sydenreise eller på festivaler, markeder og liknende, skriver danske Videncenter for Allergi. En undersøkelse fra det danske vitensenteret har vist at en stor del av de 12-15-åringer som sees på sykehusavdelinger med allergiske reaksjoner på hårfarge, har tidligere hatt utslett etter en sort hennatatovering.

Dersom denne allergiske reaksjonen ikke tas på alvor, og man likevel farger håret med farge som inneholder PPD, er sjansen stor for å havne på legevakten eller intensivavdelingen på grunn av utslett og voldsomme hevelser i ansikt og på hals, ifølge Videncenter for Allergi.