Hvor ble det av feriepengene mine? Foto: Colourbox.com
Hvor ble det av feriepengene mine? Foto: Colourbox.comVis mer

Feriekostnadene du glemmer

Ferien blir ALLTID dyrere enn du tror. Her ser du hvorfor.

Hvis du setter deg ned og regner ut hva ferien din faktisk kostet deg når du har kommet hjem igjen, får du kanskje en liten vekker. Det er nemlig mange skjulte feriekostnader de fleste av oss glemmer når vi planlegger en ferietur.

Og da snakker vi ikke om den ekstra vinflasken på restauranten, eller de fine skoene du bare måtte kjøpe.

Vi snakker om kostnadene som dukker opp i forbindelse med selve turen og den nødvendige transporten og overnattingen du må ha.

Her er obs-listen over kostnader du bør ta høyde for når du planlegger ferien.

Vi har flere ganger sjekket hvilke ekstrakostnader flyselskapene legger på bestillingen din. Disse oppdager du når du faktisk bestiller billettene, så de tar vi ikke med på denne listen. Men det kan være verdt å merke seg at det koster flesk å ha overvekt. Sjekk hva flyselskapene tar for innsjekket bagasje, hvor mange kilo du kan ha med, og hva hver kilo overvekt koster i denne saken: Pass på bagasjekiloene.

Her er de andre skjulte feriekostnadene du bør være oppmerksom på:

Til og fra flyplassen

Selv om flybilletten kom på 2.000 kroner tur/retur, inkludert bagasje og servicegebyr, betyr ikke det at transporten til Roma bare kostet 2.000 kroner. I tillegg kommer transporten til og fra flyplassen, og småtterier du kjøper mens du venter på ombordstigning. Når du kalkulerer feriebudsjettet må du derfor huske på ekstrakostnadene i forbindelse med transporten til og fra flyplassen (eller togstasjonen eller fergekaia):

Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Ryanairbilletten kostet kanskje bare 180 kroner t/r, men bussen mellom Oslo og Torp koster 270 kroner. Husk forøvrig at til de store flyplassene finnes det ofte flere kollektive alternativer. Et eksempel er lokaltoget fra Oslo S til Gardermoen, som koster 110 kroner. Til sammenligning koster det 170 kroner å ta Flytoget.
 • Kjører du bil til flyplassen? Vit at det koster en del kroner å la bilen stå der til du er tilbake fra ferien. Det finnes ofte flere konkurrenter, og de som ikke har parkering på selve flyplassen er som regel billigst.
 • Du har ikke lov å ta med deg brus- eller vannflasken gjennom sikkerhetskontrollen, og regn med at en halvliter vann eller Solo koster deg 20-25 kroner i kiosken innenfor. Du kan imidlertid fint ta med en tom vannflaske og fylle den opp med vann fra vannkannen på kafeen som ligger innenfor sikkerhetskontrollen.
 • Det samme gjelder mat. Reiser du med et selskap som ikke serverer deg mat gratis, og du ikke har lyst til å kjøpe den kjipe flymaten flyselskapet serverer, må du kjøpe noe på flyplassen. Det er heller ikke spesielt billig. Er du på budsjett, kan du ta med deg en nistepakke gjennom sikkerhetskontrollen.
 • Skjulte charterkostnader

  Du har funnet en toukers ferie på Kreta på nett, og er superfornøyd med prisen - 3.000 kroner er jaggu ikke galt!

  Men vent litt. Også her må du huske å plusse på prisen litt:

 • Mat og drikke om bord på flyet er ikke alltid inkludert. Dette er noe du oftest må legge til når du bestiller reisen, eller kjøpe når du er om bord på flyet. Star Tour tar for eksempel 150 kroner for mat og drikke (75 kr for 2-11-åringer) for en flytur til Italia.
 • Transport mellom flyplassen og hotellet du skal bo må du også betale ekstra for. Begge disse prisene bør du kunne finne på charterselskapets nettside, eller få opplyst hvis du ringer dem. Dersom dere er mange nok til å fylle en taxi, kan dette lønne seg. Da slipper dere ogaså å være med på charterbussens melkerute innom alle de andre hotellene på destinasjonen.
 • Kjøper du med deg en masse suvenirer hjem og overskrider charterselskapets bagasjekvote, må du betale for overvekt. For eksempel tar TUIfly Nordic 12 euro, cirka 100 kr/kg for overvekt på reiser til Europa og Afrika, og 160 kr/kg for langdistanseturer. Star Tour bruker dette flyselskapet. De andre charterflyselskapene tar omtrent det samme. Moral: Ikke handle med deg alt mulig på feriestedet.
 • Skjulte kostnader for solturisten

  Skal du på strandferie? Da har du sikkert regnet med både brus og is på stranda, men har du tatt med leie av solseng og/eller parasol i regnestykket? Dette kan bli mye penger i løpet av en uke. Ved Middelhavets strender er det ikke uvanlig at det koster 10-15 euro for å leie solseng og parasol. Tipset er å kjøpe deg en billig parasol i en butikk på feriestedet. Solseng er det kanskje litt vanskeligere med, men dersom sanden er varm, kan du kjøpe en strandmadrass du kan ligge på. Det hjelper i hvert fall noe.

  Skjulte leiebilkostnader

  Å leie bil i ferien er lettvint, fordi du kan farte rundt som du selv vil og få med deg det som er verdt å se. Merk imidlertid fallgruvene:

 • Noen selskaper inkluderer ikke forsikring i prisen du får oppgitt. Dermed kan leieprisen bli langt dyrere enn du hadde trodd - for å kjøre uten forsikring er ikke særlig smart... Merk imidlertid at det finnes en del helt tullete leiebilforsikringer. Les mer her: Se opp for leiebil-fellene.
 • Pass på å ikke få noen bøter i ferien. Ikke nok med at du må betale boten, men leiebilselskapene tar seg klekkelig betalt for å videreformidle gebyret til deg.
 • Noen hoteller tar seg ekstra betalt for at du skal parkere bilen på deres parkeringsplass. Sjekk dette når du bestiller hotell!
 • Skjulte hotellkostnader

  Du er storfornøyd med prisen du fant på hotell i New York, og gleder deg som en unge til å dra til Big Apple. Byen skuffer ikke, men da du skal sjekke ut av hotellet, får du deg en overraskelse. Regningen er mye større enn du hadde kalkulert.

  Når du regner på hva hotellet vil koste deg, må du huske og få med deg alle de eventuelle ekstrakostnadene:

 • Moms og turistskatt - svært mange hoteller inkluderer ikke dette når de oppgir rompris (det gjelder spesielt i NYC). Det står gjerne i liten skrift, så les nøye.
 • Frokost - hvis det ikke står noe om at frokosten er inkludert, så er den mest sannsynlig ikke det. Du kan alltids legge til frokost når du kommer til hotellet. Sjekk først om det finnes en ok kafé i nærheten der du kan spise - det er som regel billigere enn hotellfrokost.
 • Strykebrett - trenger du å stryke skjorten? Noen hoteller har ikke strykebrett på rommet, og tar seg dessuten betalt dersom du må låne.
 • Vil du bruke safen på rommet? Noen hoteller tar seg faktisk betalt for det.
 • Det er ikke gratis å ringe med hotelltelefonen, bortsett fra innad i hotellet. Ikke ring hjem til mamma for å fortelle om alt du har gjort dersom du ikke har penger til å betale hotellets saftige telefontakst.
 • Minibaren - dette vet du jo, at det som står i minibaren ikke er gratis. Og prisene hoteller pleier å ta for disse fristelsene er skyhøye. Kjøp heller noe i kiosken rundt hjørnet.
 • Det er deilig med 35 graders varme - men ikke hvis det ikke er air condition på hotellerommet! Noen hoteller tar seg ekstra betalt for air condition. Finn ut av dette før du bestiller rom.
 • Det er ikke pålagt, men som regel skal man gi noen mynter til pikkoloen som hjelper deg med bagasjen opp til rommet. Det er også gjengs at gjester legger igjen noen penger til værelsepikene etter endt opphold.
 • Bor du på hosteller, skal du være oppmerksom på at mange slike tar betalt for utlån av sengetøy og håndklær. Sjekk dette før du reiser, og ta eventuelt med deg en lakenpose (silke tar minst plass) og et superhåndkle hjemmefra.
 • All inclusive er ikke alltid like all inclusive som du kanskje tror. Mange slike hoteller tar seg (naturlig nok) ekstra betalt for alkohol, noen sågar for annen drikke, dersom den er importert fra utlandet, for eksempel. Les mer om dette i saken: All inclusive betyr ikke fri flyt
 • Les også: Slik unngår du hotellsvindelen

  Mobilfeller

  Alle vet at det koster flesk å ringe med den norske mobilen når du er i utlandet. Den generelle regelen er at du ikke bør ringe med mobilen hvis du ikke må. Men det er et par andre feller:

 • Ikke sett over samtaler til mobilsvar dersom du kan unngå det. Da kan du risikere en dyr telefonregning når du kommer hjem, siden du betaler dyr takst når personer legger igjen beskjed på svareren din. Er det viktig, sender folk som oftest en sms dersom de ikke får tak i deg.
 • Har du internett på mobilen? Ikke bruk det når du er i utlandet, det blir dyrt. Har mobilen din en tendens til å surfe i vei på egenhånd, fordi noe kommer borti snarveiknappen? Skru av funksjonen helt.
 • Les mer om dette i saken Pass på mobilbruken i ferien

  Cruiseekstra

  På cruise er alt inkludert, og det er bare å ta for seg. Eller?

 • Skal du på cruise i Middelhavet, må du huske på at flybillettene ned kommer i tillegg.
 • Veldig mange cruiseselskap har tipseregler som betyr at det legges til tips for hver dag, for eksempel 10 dollar. Som regel trekkes dette automatisk fra bank- eller kredittkortet ditt, eller du betaler i kontanter ved cruisets slutt. Noen selskap baker imidlertid denne tipsen inn i prisen for cruiset. Les mer i saken Må du betale tips på cruise?
 • Drikke (både med og uten alkohol) er som regel ikke inkludert i prisen.
 • Spabehandlinger, hårklipp, klesvask osv. koster ekstra.
 • Les også: Slik blir cruiset billigere

  Visum og vaksiner

  Skal du reise til litt mer eksotiske steder, tilkommer ofte disse kostnadene:

 • Skal du til mer eksotiske ferieland, bør du huske på at det kan koste noen kroner å fikse visum. Visum til India koster 400 kroner, mens den som skal til Russland og møter opp på ambassaden selv, betaler 300 kroner per person. Husk at hasteutstedelse koster mer!
 • Husk å sjekke om du må ta noen vaksiner før du reiser avgårde. Sjekk dette i vår vaksinekalkulator. Merk at prisene på vaksiner kan variere, så det er lurt å ta en ringerunde og forhøre deg før du bestemmer deg for hvilken lege du velger.
 • Denne artikkelen ble første gang publisert i juni 2008, men er utvidet og oppdatert i juli 23010.