Coronaviruset

Ferieklar? Dette er rådene som gjelder nå

Dette sier myndighetene om reiser nå.

Hvor kan vi reise og hvordan skal vi forholde oss til ferie- og fritidsreiser framover? Hvilke regler er det som gjelder nå?

Fredag 15. mai presenterte regjeringen nye reiseråd for ferie- og fritidsreiser. Her uttalte statsminister Erna Solberg at det nå er trygt å planlegge norgesferie og at det nå er åpent for å reise over hele landet.

Hun påpekte samtidig at vi må unngå å spre smitte - og at man må holde seg hjemme om man er syk.

En av gladnyhetene fra fredagen var at det nå er åpnet for at besteforeldre kan feriere sammen med barnebarna selv om de er i en lett forhøyet risikogruppe.

Regjeringen åpnet samtidig for muligheten for at det kan komme lettelser i reiserådene for reiser til Norden og andre EU-land i løpet av sommeren.

Karanteneplikten ble endret 7. mai, til å være 10 døgn. Tidligere var det 14 døgn.

18. mai uttalte justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) at når det igjen åpnes for reiser til Norden og europeiske land, vil karanteneplikten erstattes med egenovervåking og testing.

Det er i tråd med anbefalingen fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

SOMMERIDYLL: Det ser mørkt ut for greske strender og paraplydrinker i sommer - men kanskje dette er året for å legge ferien til Borestranda på Jæren? Foto: Gertjan Hooijer / NTB Scanpix
SOMMERIDYLL: Det ser mørkt ut for greske strender og paraplydrinker i sommer - men kanskje dette er året for å legge ferien til Borestranda på Jæren? Foto: Gertjan Hooijer / NTB Scanpix Vis mer

Det som kan være interessant å vite i forhold til ferieplanlegging, er flere ting:

 1. Det åpnes for at man kan være 20 stykker samlet, i stedet for fem som var regelen tidligere. Dette åpner for at det kan gå an å planlegge ferie med storfamilien eller vennegjengen. Myndighetene understreker at det likevel er viktig at man følger smittevernreglene om en meters avstand, å vaske hendene og å holde oss hjemme dersom vi er syke.
 2. Det tas sikte på at fornøyelsesparker kan åpne fra og med 1. juni.
 3. Det tas sikte på at serveringssteder som ikke selger mat kan åpne fra og med 1. juni, så lenge de kan holde regelen om avstand på minst én meter. Det skal stilles krav i forskrift om sitteplasser og bordservering.
 4. Fra og med 15. juni er det en intensjon om å åpne badeland og svømmehaller generelt for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.

Fra og med 7. mai ble det også tillatt med arrangementer på offentlig sted for inntil 50 personer, og smittevernrådene er nå endret fra å holde en avstand på to meter til å holde avstand på minst en meter.

Dette, sammen med at serveringssteder som ikke selger mat kan åpne under forutsetning av at de følger avstandsregelen på en meter, sier næringsministeren er godt nytt for både reiselivsnæringen og forbrukerne:

- Dette er gode nyheter for hoteller, restauranter, og opplevelsesbedrifter som er helt avhengig av drahjelp fra oss forbrukere dersom de skal kunne overleve denne krisen. Og endelig kan folk nyte utepilsen i sommersola, det vet jeg det er flere som har gledet seg til, sier næringsminister Iselin Nybø.

Nedenfor kan du se reglene som gjelder for fritidsreiser nå.

Tirsdag 5. mai presenterte samferdselsminister Knut Arild Hareide nye smittevernråd for kollektivtransport. Veilederen gjelder for buss, trikk og andre offentlige transportmidler.

Det er også en egen veileder for lufttransport, hvor anbefalingen blant annet er at det skal være ett tomt sete mellom passasjerene.

Etter en større pressekonferanse der EU-kommisjonen onsdag la fram sine planer og tiltak for reiselivet fremover, gikk både SAS og Norwegian ut med informasjon om at de vil innføre bruk av munnbind fra 18. mai - men dette har Norwegian i ettertid snudd om, og de sier nå at de avventer anbefalinger fra europeiske luftfartsmyndigheter.

Norgesferie? Ja

– Jeg vil anbefale folk å planlegge for Norgesferie i sommer. Norge er et vakkert ferieland, og selv om årets ferie blir annerledes enn vi hadde planlagt, er jeg sikker på at den kan bli veldig fin, sier statsminister Erna Solberg under pressekonferansen 15. mai.

5. mai gikk helseminister Bent Høie (H) ut og understreket at rådet om å unngå unødvendige fritidsreiser ikke gjelder lenger.

- Nordmenn bør forberede seg på kortreist sommerferie i år. Det betyr at nordmenn må belage seg på å feriere i flott norsk natur, uttaler næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding 7. mai.

- Jeg tror norgesferien i år blir helt prima. Nå åpner vi både for uteliv, besøke fornøyelsesparker, svømmehaller og badeland, sier hun.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Nå er det disse generelle rådene som gjelder, for ferie og reiser:

Det generelle rådet om å redusere ferie- og fritidsreiser i Norge er lettet på og slike reiser kan nå foretas så sant du reiser på en måte som gjør at du unngår å spre smitte og reduserer muligheten for å bli smittet selv.

De samme grunnleggende prinsippene for smittevern er like gjeldende ved fritidsreise som hjemme:

 • Syke personer skal holde seg hjemme
 • God hygiene
 • Redusert kontakt mellom personer, og hold minst 1 meter avstand til andre enn dine nærmeste

I tillegg påpeker Folkehelseinstituttet dette:

 • Redusert kontakt mellom personer, ved å holde avstand og unngå større folkemengder, reduserer muligheten for smitte - også før symptomer på sykdom oppstår.
 • Håndhygiene, og spesielt det å unngå å ta seg i ansiktet med urene hender, er viktig for å hindre indirekte kontaktsmitte.
 • Når man planlegger reise, må man altså legge til rette for å kunne følge de samme rådene på reise som man har gjort hjemme, i størst mulig grad.
 • Det er et godt råd å planlegge reiser med tanke på å unngå smittespredning mellom steder, for eksempel ved å begrense reiser hvor det legges opp til nær kontakt med et stort antall mennesker, kanskje på mange forskjellige steder.
 • Reiser der du stort sett er sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede ville vært i kontakt med på hjemstedet, utgjør mindre fare for smittespredning.

Utenlandsreiser? Reiserådet står fortsatt

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjaldt i første omgang fra 14. mars til 14. april, men er forlenget.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides kunne 15. mai fortelle at Utenriksdepartementet opprettholder reiserådet mot å reise utenlands frem til 20. august - men sier at det kan komme lettelser for reiser til Norden og EU-land.

 • Innen 15. juni vil regjeringen se om det kan gjøres unntak fra reiserådet for reiser til de nordiske landene.
 • Innen 20. juli vil det vurderes om det kan gjøres unntak for reise til enkelte andre nærliggende land i Europa.

Inntil det kommer lettelser, er det fortsatt dette som gjelder: Det er et offisielt reiseråd mot reiser til alle land.

Utenriksdepartementet skriver at norske borgere som reiser utenlands nå til tross for dette klare reiserådet, kan ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme hjem til Norge.

Reiser mellom EU- og EØS-land?

13. mai la EU fram en plan for å gjenåpne grensene og få reiselivet på fote igjen.

EU-kommisjonen ønsker en gradvis åpning av Europas grenser.

Det er allerede noen land som har startet å åpne grensene fra enkeltland med tilsvarende smitteutvikling som eget land.

Som nevnt ovenfor: Norge vurderer å åpne for reiser til nordiske land 15. juni og til enkeltland i Europa fra 20. juli.

Noen land har også opprettet «reisekorridorer» for en gruppe land de anser som like trygge som eget land - som da tillater innbyggerne å reise fritt mellom disse samarbeidslandene, uten å risikere karantene.

Eksempel på dette er Estland, Latvia og Litauen, som tillater innbyggerne i de baltiske landene å bevege seg fritt over grensene, mens personer som reiser inn fra andre steder i verden, må sitte 14 dager i karantene.

Italia har vedtatt å åpne grensene for EU- og Schengen-borgere, uten krav om karantene, fra 3. juni.

Tyskland vil fra lørdag 16. mai trinnvis lempe på kontrollene ved landets mange grenser. Landet har avtale med Frankrike, Sveits og Østerrike om en delvis gjenåpning av grensene fra 15. mai, og grensa til Luxembourg vil åpnes fullstendig samme dag. Målet er full grenseåpning fra 15. juni.

Frankrike opphevet 4. mai kravet om to ukers karantene fra personer som kommer til Frankrike fra Storbritannia, EU eller Schengen, men gjeninnførte 15. mai karantene for reisende fra Spania. Håper å gradvis gjenåpne grensene til sommeren, helst allerede 15. juni.

Nei, grensa er ikke stengt for nordmenn

Grensa til Norge er ikke stengt for nordmenn:

Det ble innført skjerpet grensekontroll 16. mars, men ingen grenseovergangssteder er stengt.

 • Norge stengte grensene og bortviste alle utlendinger uten oppholdstillatelse i mars.
 • 30. mars ble grensene åpnet for EØS-borgere med arbeidskontrakt i Norge.
 • Fra 12. mai ble grensene åpnet for EØS-borgere som har familie i Norge eller eier fritidsbolig i landet. De må imidlertid fortsatt settes i karantene i 10 dager i Norge.

Nordmenn som krysser grensa tilbake til Norge må i karantene i 10 dager.

Dette kan imidlertid lempes på dersom du har fritidseiendom i Sverige eller Finland. Det er også fritak for karanteneplikten for dem som jobber over grensa.

Og kan du bevise at du har vært smittet av coronaviruset, slipper du også karantene:

Corona-smitte? Slipper karantene

Har du dokumentasjon på at du har vært smittet med covid-19, slipper du karantene.

Denne lettelsen kom 7. mai, samtidig med at regjeringen åpnet for at man kunne samles 20 personer og ikke bare fem.

Dersom du har fått bekreftet smitte og er friskmeldt, er du fritatt fra karanteneordningen i seks måneder. Det henger sammen med at man etter en infeksjon har dannet antistoffer som gjør at man hverken mottar eller sprer smitte.

Du må imidlertidkunne dokumentere ved godkjent laboratoriemetode at du har gjennomgått covid-19.

Til nå er drøye 8.000 nordmenn bekreftet smittet av covid-19. Folkehelseinstituttet beregner at ni av ti er friskmeldt, som skulle bety at rundt 7.000 står fritt til å reise uten å måtte i karantene etterpå.

Sverige-ferie? Uklart

Det er fremdeles uklart om det åpnes for å reise til Sverige. Både svenske handelsinteresser og nordmenn med svenske hytter presser på for å åpne for reiser til Sverige.

Foreløpig er sverigereiser bundet opp mot det generelle reiserådet som fraråder reiser til alle land.

En åpning mot Sverige kan eventuelt komme når det eventuelt åpnes for reiser til nordiske land 15. juni.

Regjeringen har vært klar på at smittebildet i samarbeidslandene vil være viktig i en slik vurdering. De ser etter land med en liknende risikoprofil.

Hytteferie i Sverige eller Finland? Nei

Enhver utenlandsreise, også til Sverige og Finland, vil utløse en karanteneplikt. Dette gjelder selv om du har egen hytte der.

I tillegg til vil du ikke vil være dekket av reiseforsikringen, dersom du skulle få behov for det.

Vedlikehold på hytte i Sverige og Finland? Ja

Du kan reise på dagstur for å gjøre «strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn» - men du kan ikke overnatte.

Hvis du krysser grensen mellom Sverige og Norge eller Finland og Norge, etter å ha utført strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn for å avverge store materielle skader på hytter i Sverige eller Finland, kan du bli unntatt fra karanteneplikten ved retur til Norge.

Men:

Hvis du overnatter i Sverige eller Finland, har nærkontakt (nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter eller direkte kontakt) med andre personer enn i din husstand, eller oppsøker butikker, kjøpesentre eller liknende får du ikke fritak fra karanteneplikten.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!