Feriebilder på nett - her var jeg!

Stadig flere ivrige globetrottere og hobbyfotografer legger ut bildene sine på nett, så hele verden kan se hvor de har vært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Der har jeg vært!

Del blinkskuddene med resten av verden. Foto: Flickr.com
Del blinkskuddene med resten av verden. Foto: Flickr.com Vis mer


- Jeg også!

Vi liker å fortelle omverdenen hvor vi har vært i verden. Costa del Sol, London, København, Kreta, eller kanskje noe så eksotisk som Kina, Peru eller Mauritius?

Noe av moroa med å reise, er å fortelle andre om opplevelsene etterpå. Det gjøres ofte ved å vise frem feriebildene. Men hva med å dele opplevelsene dine med hele verden? Og dermed også fortelle andre noe om hvordan det er å reise til New York, Roma eller Alpene?

Geotagging

Det er det mange som har lyst til. De gjør det for eksempel ved å legge ut bildene sine på Flickr.com, en nettside med kart fra hele verden, der du laster opp bildene dine og lenker dem til stedet de er tatt. Det kalles geotagging.

Et raskt søk på Flickr.com, og vi finner 200.000 bilder fra Norge. Her er bilder av alt fra Trondheim til Udnes kirke til Prekestolen.

Og bare så det er sagt - de fleste bildene på Flickr.com er tatt av fotoentusiaster. Det er langt mellom de halvdårlige feriebildene av tante og onkel foran gassgrillen, for å si det sånn. Bildene blir kommentert av andre brukere, og blinkskudd blir belønnet med mye ros fra de andre på Flickr.com.

Se bilder før du drar

Det er stor sannsynlighet for at noen har vært der du skal på neste ferie, og lagt ut bildene sine på Flickr.com eller andre geotagging nettsider. Dermed kan du se bilder fra stedet du skal reise.

Det er gratis å lage en fotokonto hos Flickr.com. Vil du større lagringsplass og flere avanserete funksjoner, koster det 25 dollar (cirka 155 kroner) i året. Du behøver ikke gjøre dine bilder tilgjengelige for hele verden. Du kan også bare gjøre dem tilgjengelige for dine familiemedlemmer og venner.

Flickr.com eies av Yahoo.

På nett: Flickr.com

Denne ungeflokken leker seg på en strand i Phillippinene. Bildet er hentet fra Flickr.com, og tatt av en jente som dro på rundreise i landet. Foto: Nedde
Denne ungeflokken leker seg på en strand i Phillippinene. Bildet er hentet fra Flickr.com, og tatt av en jente som dro på rundreise i landet. Foto: Nedde Vis merLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!