Ferie på kanten

Kjedelig? Lyst å finne på et sprell? Her er de villeste reiseideene fra mennesker som har turt å gjøre noe nytt.

Kjøp lite, er Jon Jørgensens råd for ekte eventyrere. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Kjøp lite, er Jon Jørgensens råd for ekte eventyrere. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjøp lite, reis mye! Det er rådet fra seilnomaden Jon Jørgensen for den som har ønsker om å leve annerledes og oppleve mer.

Eventyr med seil og kjøl

Jon Jørgensen har levd med og i båt i 13 år, og vet hva som skal til for å oppfylle seildrømmen. Han kan for eksempel fortelle deg hvordan du bor gratis på Manhattan (ja, helt sant!), og at indianerbarna i Amazonas heller vil ha rent vann enn godteri.

>> Råd fra sjøulkene

>> Seileventyr i Karibia: Her er oppskriften

Det er også mange reiselogger fra seilende på nett. Her er to eksempler; rapport fra en seiltur fra Ecuador til New Zealand, og seileventyret til Dream Cathcer.

Sykkelekspedisjonen 2005 før avgang.
Sykkelekspedisjonen 2005 før avgang. Vis mer


På sykkel fra Mongolia til Nepal

Er ikke vann din greie, kan du kanskje satse på sykkel i stedet? Våren 2005 la fire norske gutter ut på en selvtråkka ekspedisjon fra Mongolia til Tibet. De fire, Sigbjørn Moen, Lyngve Skrede, Eric Mortensen og Jardar Valand, syklet fra Ulan Bator til Katmandu. På veien blir de fanget i sandstorm i Gobi-ørkenen, de får merke de negative virkningene av Kinas luftforurensning og de blir jaget av Tibets sinte hunder.

>> Her finner du rapport fra siste etappe der de blant annet kommer til Everest Basecamp. Her ligger det også lenker til de foregående etappene, fra forberedelsene, via Kina til Tibet.

Oslogutten som levde med urfolk i Amazonas

Enda villere er nok opplevelsene som venter i Amazonas, for den som tør. Anders Krogh har skrevet bok om opplevelsene sine i Brasils jungel, i august snakket DinSide med mannen som padlet seg til eventyr og avisoverskrifter i Amazonas:

- Den første personen jeg ser fra det ukjente kattefolket, er en naken dame som står på en sandbanke nede ved elvebredden og vasker seg. Da hun ser oss, begynner hun å skrike med høy, dyrelignende stemme. Hun snur seg rundt og løper inn i jungelen igjen.

>> Les mer om Kroghs opplevelser med kattefolket, kokainsmuglere og ulovlige tømmerhuggere i Brasils jungel.

Stedene som ikke eksisterer

Krogh ble kjent med de ukjente i Amazonas. Britiske Simon Reeve fylte sine hvite flekker på kartet ved å besøke seks stater som "ikke eksisterer"; Somaliland, Trans-Dniester, Taiwan, Nagorno-Karabakh, Sør-Ossetia og Abkhazia. Reeve forteller:

- Trans-Dniester was very unusual because it did feel like stepping back in time. I didn't go to the old Soviet Union, I was a bit too young then, but Trans-Dniester is how I imagine it would have been.

Les mer hos BBC 4

(ekstern lenke).

Lars Monsen tar nettbrukere med på nye eventyr i disse dager, men hvorfor ikke prøve selv? Foto: Inga Holst
Lars Monsen tar nettbrukere med på nye eventyr i disse dager, men hvorfor ikke prøve selv? Foto: Inga Holst Vis mer


Villmannen på vidda

Blir dette for ekstremt, kan du huske på Nordkalottet heller ikke er tapt bak en eventyrvogn. Tusener av nordmenn har latt seg inspirere av Lars Monsens TV-filmede ekspedisjoner. Nå er han igang igjen, denne gangen i våre nærområder. Nordkalotten 365 heter prosjektet som Monsen driver i samarbeid med NRK. Her kan du følge Monsens opplevelser i våre nære nordområder fra dag til dag i ett helt år. Om ett år er for drøyt for deg, er det uansett mulig å la seg inspirere til kortere ekspedisjoner i fjell og villmark.

Monsen og NRK i ett år på Nordkalotten

(ekstern lenke).

Mannen som gikk jorda rundt

Og så til den råeste av dem alle? Dave Kunst fra Minnesota skal ha vært den første til å ha gått jorda rundt til fots. Mellom 1970 og 1974 gikk han til sammen 23.255 kilometer. På veien ble hans turfølge og bror John skutt mens de krysset Afghanistan (1972).

Her er ruten Dave Kunst fulgte: Fra Waseca, Minnesota til New York City. Derfra fløy de til Lisboa i Portugal, krysset Europa og gikk gjennom Asia til Calcutta i India. Fly over det Indiske hav til Perth i Vest-Australia. Krysset Australia til Sydney. Fly over Stillehavet til Los Angeles i California, videre til startpunktet Waseca, Minnesota. På veien møtte de forøvrig Thor Heyerdahl i en italiensk restaurant.

På veien slet Dave ut 21 skopar og gikk mer enn 20 millioner skritt.

Mer om denne utrolige historien finner du her (ekstern lenke).

Flere spennende ferieideer og tips


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!