Ferie på hjul

Rullestol har ikke vært til hinder for muskelsvinnrammede Hans Johan Ødegaard. Han har reist mye hele livet, og vil ikke slutte med det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
- Det krever litt mot å reise med et handikap, og man støter ofte på uventede problemer. Men alt går, smiler Hans Jørgen Ødegaard (57).
Foto: Inga Ragnhild Holst
- Det krever litt mot å reise med et handikap, og man støter ofte på uventede problemer. Men alt går, smiler Hans Jørgen Ødegaard (57).
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Mange tror at handikappede er noen fattiglus, men slik er det ikke. Mange som sitter i rullestol, gjør det som følge av sykdom eller ulykker. Det er mange som har fått utbetalt erstatninger fra forsikringsselskaper og som har ordnet seg med gode pensjoner. Mange har derfor anledning til å reise mye, sier Hans Johan Ødegaard (57) til DinSide Reise.

Planlegg

Ødegaard har et langt yrkesaktivt liv bak seg, og har blant annet virket som banksjef og direktør. For tre år tilbake ble han avhengig av rullestol som følge av amyotrofisk lateral sklerose, eller muskelsvinn. Han har mye reiseerfaring både med og uten rullestol.

- Etter at jeg ble så dårlig at jeg måtte bruke rullestol, har jeg vært i Spania, Portugal, Frankrike, Kypros og frest rundt i London. Før jeg ble syk har jeg vært alle mulige steder.

Ødegaard mener at en får til det en vil, og at det ikke er umulig å reise selv med rullestol.

- Det kreves planlegging og at man tenker gjennom hva man trenger. Det er viktig å finne bosted med god tilgjengelighet. Jeg vet om flere kvinner som raser rundt i verden med rullestol, og en kan jo forestille seg hvor enkelt det er. Et ideelt sted for bevegelseshemmede er et hotell uten dørstokker, med brede dører, handikaptoaletter og roll-in-shower i stedet for badekar. Uteområdene bør ikke ha kanter eller trapper.

- Det er mye ressurser å finne tilgjengelige steder. Internett er et utmerket verktøy i reiseplanleggingen, tipser Hans Jørgen Ødegaard.
Foto: Inga Ragnhild Holst
- Det er mye ressurser å finne tilgjengelige steder. Internett er et utmerket verktøy i reiseplanleggingen, tipser Hans Jørgen Ødegaard.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

Utvalget er ifølge Ødegaard ikke veldig stort.

- Det er ikke charterselskapenes skyld at hotellene ikke er bygget med handikappede i tankene. Problemet er at disse som arbeider med planlegging i charterselskapene ikke er handikappet selv, og de tenker ofte ikke på bevegelseshemmede i det de planlegger.

Ødegaard sier at med hjelp av Internett, har han funnet frem til store ressurser som er nyttige for bevegelseshemmede reisende. Han anbefaler også Michelinguidene som har oversikt over tilgjengeligheten på de oppførte hotellene. Han trekker i tillegg fram Tilgjengjengelighetsguiden fra Norges Handikapforbund, og det svenske handikapforbundets Semesterguide som ypperlige ferieplanleggingsverktøy.

Oslo som Calcutta

Ødegaard sier at tilgjengeligheten for rullestolbrukere varierer mye fra land til land

- I Skandinavia og de siviliserte OECD-landene som USA, Storbritannia, Canada og Australia, er det fint å reise til med rullestol, hvis en ser bort fra avstandene til enkelte av landene. Mange andre steder i verden blir handikappede innelåst på dårlige hjem. Men Oslo er å regne som Calcutta hva tilgjengelighet angår, her er det mye igjen, tipser Ødegaard.

- Skal du ut å reise igjen snart?

- Ja, jeg får snart ny bil med heis og da blir jeg mye å se på veiene i sommer, smiler Ødegaard.

Nyttig på nett

  • Independentliving
  • Norges handikapforbund har laget en liste over hva du bør tenke på før du legger ut på ferien.
  • Rullerens guide til de skrå bredder i Norge.
  • Yahoos reiseseksjon for turister med ulike tilretteleggingsbehov.
  • Lik Dinside på Facebook