Ferie på hesteryggen

Det finnes ingen bedre måte å oppleve naturen på enn til hest. Du ser alt fra en annen vinkel, og det er behagelig og morsomt å bli fraktet rundt på en sterk hesterygg. Bare vær klar over at en bieffekt er stølhet i rumpe og innside lår. De fleste som arrangerer rideferier krever at du har sittet på hest før, men du trenger ikke være den reneste cowboy. Ta noen timer på nærmeste ridesenter, slik at du lærer det grunnleggende (som rett og slett er å holde balansen der oppe, både i skritt, trav og galopp).

Mange arrangører låner deg utstyret du trenger (som hjelm, og evt. ridesko), men du bør
investere i et par bukser uten kraftige sømmer på innsiden, for å unngå gnagsår. Rideutstyr kan kjøpes brukt enten på nettet (f.eks. finn.no), eller kanskje noen på nærmeste stall skal selge noe utstyr.

Tre alternativer til ferie på hesteryggen:

Opplev norsk natur fra hesteryggen. Foto: Fjellrittet
Opplev norsk natur fra hesteryggen. Foto: Fjellrittet Vis mer


I Norge: Jotunheimen

Fjellrittet med base på Beitostølen har arrangert ukesturer til hest i over 20 år. Turene går i storslagen natur i Jotunheimen. Hyggelige og lærerike kveldsaktiviteter, hvor du for eksempel lærer om skoing av hest, eller hvordan en salmaker jobber. En dag er satt av til andre aktiviteter som rafting, fjellvandring eller juving. Prisen for en ukestur er 6.450 kroner, og for ungdom (12-14 år) 5.950 kroner. Alle måltider og overnatting inkludert (andre aktiviteter kommer i tillegg).

Artikkelen fortsetter under annonsen

På nett: Fjellrittet

Det arrangeres ukesturer til hest over hele landet. Du finner lenker til flere arrangører i artikkelen Høyt til hest (se lenke lenger ned).

Rideferie på Island byr på dramatisk natur og opplevelser du ikke glemmer. På Island finnes bare islandshester (import av hest er forbudt), en glimrende hesterase for terrengridning. Se lenke til arrangør i artikkelen Høyt til hest (lenke under).

Andalucia på en annen måte. Foto: Rancho La Paz
Andalucia på en annen måte. Foto: Rancho La Paz Vis mer


I Europa: Andalucia

Dropp strandferie langs Costa del Sol i sommer, og opplev heller Andalucia til hest. Andaluciere er en egen hesterase, og dette er utrolig vakre skapninger som er hardføre og vet å ta seg frem i terrenget. Rancho La Paz driver oppdrett, men arrangerer også ulike ukesturer i Andalucia. Ri langs sandstrendene, i natureservatene, innom hvite landsbyer. De fleste er ukesturer, men du kan også ri i 15 dager, fra Middelhavet til Atlanterhavet. En "snusetur" for nybegynnere (ukestur) er også tilgjengelig. Overnatting på fincaer, mat og transport av bagasje er inkludert i prisen. Du flyr til Malaga eller Sevilla, og blir hentet av arrangøren. Prisen for en ukestur er 860/995 euro (høysesong/lavsesong), cirka 7.000/8.125 kroner. 15-dagers turen koster 1.395/1.595 euro (cirka 11.400/13.000 kroner). "Snuseturen" koster 645/695 euro (cirka 5.270/5.680 kroner).

På nett: Rancho La Paz

Både SAS Braathens, Norwegian og Sterling flyr deg fra Oslo til Malaga for en billig penge, dersom du bestiller i god tid.

Det finnes rideturer over hele verden - langs Irlands grønne åser, steppene i Mongolia, lavendelåkrene i Provence eller på savannen i Afrika. Se forslag i artikkelen Høyt til hest (lenke under).

Lev som en beduin i Jordan. Foto: Rando Cheval
Lev som en beduin i Jordan. Foto: Rando Cheval Vis mer


Eksotisk: Jordan

Opplev Petra og Jordans ørken fra hesteryggen. Randocheval arrangerer tidagers turer med utgangspunkt i Amman, Jordan. Opplev beduinkulturen og besøk de viktigste kulturhistoriske severdighetene i løpet av turen mellom Petra og Wadi Rum. Du får en hel dag i Petra, og en hel dag ved Rødehavet, hvor du kan bade og sole deg. Overnatting og alle måltider (minus to lunsjer) er inkludert. Alkoholholdige drikker må du betale for selv. Turene arrangeres fra mars til desember, men ikke i de varmeste månedene (juni-august). Prisen er 1.500 euro (cirka 12.250 kroner). I tillegg kommer flyturen til Amman. Regn med å betale rundt 6.000 kroner for en t/r billett med et av de store europeiske flyselskapene.

På nett: Randocheval

Les også:
  1. Høyt til hest