Ferie med vann i kjelleren?

Enorme regnskyll har holdt sin klamme hånd over store deler av landet den siste måneden, og mange har blitt våte på føttene ved ankomst kjellerstua. De færreste ville vel finne på å reise på ferie hvis det skrekkelige uhellet først inntreffer i huset hvor man har alle sine verdier.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

En av våre lesere lurte på om avbestillingsbeskyttelsen gjelder hvis man blir utsatt for en slik kjedelig ulykke rett før man skal på ferie? Man kan jo forsikre seg mot sykdom, men kan man forsikre seg mot slike uhell når man bestiller reisen?

Leserbrevet

Vann hører med til ferien. Men hva om kjelleren er full dagen før du skal reise. Får du pengene tilbake ved avbestilling?
Vann hører med til ferien. Men hva om kjelleren er full dagen før du skal reise. Får du pengene tilbake ved avbestilling? Vis mer

Jeg er en av de som bor slik til at jeg har fått merke flom på nært hold. Kjellerstuene i nabolaget er allerede fylt med vann. Jeg er redd også min kjeller kan komme under vann de nærmeste dagene hvis vannet fortsetter å stige. Problemet er at jeg reiser til Syden om fem dager. Jeg har avbestillingsbeskyttelse i forbindelse med reisen. Vet at denne dekker mot plutselig sykdom rett før avreise, men dekker den hvis jeg ikke kan reise fordi kjelleren min er full av vann?

Forvirring hos reiseselskapene

Vi ringte først til Ving og Star Tour for å danne oss et bilde av praksisen på dette området. Ved første henvendelse fikk vi beskjed om at det, i slike tilfeller som vår leser beskriver, blir et forhold mellom den reisende og forsikringsselskapet som skal behandle vannskaden. Dette syntes vi hørtes ytterst merkelig ut, og tok frem lupen sammen med pakkereiseloven. Etter finlesing av vilkårene fant vi frem til punkt 5.3 som regulerer denne type tilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reisevilkårene er klare

Punkt 5.3 i reisevilkårene regulerer avtalen mellom den reisende og turoperatøren, og omhandler avbestilling Ved plutselig og alvorlig sykdom eller ulykkeshendelse så sant du har avbestillingsforsikring.. I tilfeller hvor du har kjøpt en pakketur og er så uheldig å få kjelleren full av vann rett før avreise, er det ingen tvil om at du har rett til å avbestille på samme grunnlag som hvis du skulle bli syk kort tid før avreise. Vi refererer:

Likestillet med plutselig og alvorlig sykdom er plutselige og alvorlige hendelser som rammer kunden eller hans reisefølge, … , og som medfører at det ikke er rimelig å kreve at kunden gjennomfører reisen. Slike hendelser kan være brann- eller vannskade på fast eiendom, e.l.. Les hele punkt 5.3 19268 TARGET="_top"> her!

Retter seg etter reisevilkårene

Selskapene vi var i kontakt med beklager at de gav oss feil svar i første omgang, og presiserer at de retter seg etter paragrafen som vi omtaler over. Med andre ord kan vår leser bare slappe av. Hvis han skaffer til veie dokumentasjon fra forsikringsselskapet på vannskaden, vil han få tilbake alle pengene fra reiseoperatøren ved avbestilling. (Foruten gebyret på 200 kroner.)

Hva hvis du kun bestiller flybillett?

Men hva skjer dersom du kun har bestilt en flybillett på egen hånd. Så lenge du ikke kjøper en pakke hvor flyreisen og oppholdet inngår, kommer du ikke inn under pakkereiselovens regler. Det finnes et hav av forskjellige forsikringer på markedet. Vi har sjekket hvilke vilkår som gjelder hos de mest brukte selskapene. Les mer 19270 TARGET="_top"> her om hvilke priser som gjelder samt hvem som ikke ville dekket en avbestilling fra vår leser.

Spør bestandig etter avbestillingsbeskyttelse

Ingvill Fløystad i Den Norske Reisebransjeforening har et klart råd til deg som skal ut å reise:

-Kjøp bestandig avbestillingsforsikring! Det er ikke mange kronene du må ut med. Dersom uhellet først er ute, kan det bli en svært dyr affære å ikke ha tegnet en slik forsikring, forteller Fløystad.

En familieferie kan fort koste deg mellom 20.000-30.000 kroner. Blir du syk, eller får store skader på hjemmet rett før du skal reise, er alle pengene tapt dersom du ikke investerer de få hundrelappene det koster å være bra forsikret. Men vær selektiv når du velger forsikringsleverandør på egen hånd. Det kan være fristende å kjøpe hos et selskap som ikke opererer med egenandeler, men reiser du mye kan det likevel lønne seg å knytte avtale med det selskapet hvor du har resten av forsikringene dine. Se også på helheten hos de forskjellige selskapene. For eksempel dekker også Europeiske avbestilling av reisen som følge av innbrudd. 19206 TARGET="_top"> Her
kan du lese mer om hva slags opplevelser du kan få med forsikringsselskapene når du først er kommet av gårde.

Billig reise?

Ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute