Ferie i skilpaddefart

Vi dro til Malaysias østkyst og fikk oppleve en helt unik naturopplevelse på en palmestrand.

Publisert
Sist oppdatert

- Kom og se, kom og se, nå kommer skilpaddene!

Silvia Engelbracht er i fyr og flamme.

- Hent kameraet, fort dere!

Vi og alle gjestene på Kapas Turtle Valley løper ned til stranda og bort til Peter, Silvias mann, som kneler i sanden med armen nede i et dypt hull. Opp henter han helt nyklekkede skilpaddeunger.

For en flaks! Akkurat når vi er på snarvisitt på Kapas Island, får vi med oss klekkingen av de ti eggene en green sea-skilpadde kom og la her for rundt 1 1/2 måned siden.

- Se på babyene mine, hviner Silvia begeistret.

Jeg får holde et lite knøtt, og den ser undrende på meg før den begynner å padle med beina. Den er overraskende sterk, men det må vel en liten krabat være, når livets harde realiteter venter bare minutter etter fødselen.

Se bildespesial lenger ned i artikkelen

Denne lille skilpaddeungen er akkurat klekket ut. I bakgrunnen ser du Peter Engelbracht som henter dem opp fra hullet i sanden, der eggene har ligget.  Foto: Stine Okkelmo
Denne lille skilpaddeungen er akkurat klekket ut. I bakgrunnen ser du Peter Engelbracht som henter dem opp fra hullet i sanden, der eggene har ligget. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Malaysias østkyst - info og tips

Bittebittesmå, og fortsatt med ganske myke skjell kravler skilpaddeungene rundt i den lille innhegningen i sanden. Instinktet trekker dem mot bølgene, men dit får de ikke komme riktig ennå. Der ute venter altfor mange farer i form av rovfisk, havørn, mennesker og søppel det ikke er så lurt at små babyer spiser. Derfor skal de passes på noen uker og vokse seg litt større og sterkere, før det virkelige skilpaddelivet begynner.

Når Silvia og Peter har kost nok med skilpaddebabyene, tar de dem med den korte båtturen over til naboøya Gemia Island. Der finnes det et skilpaddesanctuary der alle skilpaddeeggene som blir oppdaget på de to naboøyene og strendene på fastlandet blir tatt med. Slik kan skilpaddene klekkes på et sted fritt for farer, og deretter fores opp i to-tre uker før de slippes ut i Sørkinahavet.

Gemia Island Resort er det eneste hotellet på den lille perlen av en tropisk øy. Foto: Stine Okkelmo
Gemia Island Resort er det eneste hotellet på den lille perlen av en tropisk øy. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Om skilpaddene

Skilpaddene DinSide så på øyene var av typen Green Sea Turtle, grønn havskilpadde. Den står på CITES liste over truede dyrearter. Den grønne havskilpadden kan bli opptil 1,5 meter lang, og veie over 200 kilo.

Skilpaddene som holder til i Sørøst-Asia, legger egg i perioden mai-september. En hunnskilpadde kan legge over 100 egg samtidig, og hun graver dem ned i sanden på en utvalgt strand. Hun vender gjerne tilbake til samme strand hvert år.

Eggene klekkes etter 45-70 dager. Straks de er ute av egget, ivrer skilpaddeungene etter å komme seg ut i vannet. De svømmer ut på dypt vann, og oppholder seg der i 3-5 år, mens de spiser seg store på fisk og andre skapninger. Etter dette, trekker de tilbake til grunnere vann, og endrer dietten til sjøgress og annen vegetarkost. Skilpaddene kan bli opptil 80 år gamle.


- Dette er en helt fantastisk opplevelse, tenk at vi fikk med oss dette, sier Anne-Grete Tue Davidsen.

Hun er en av seks nordmenn vi treffer på hos Silvia og Peter på Kapas Turtle Valley.

Hun og mannen Viktor Svensson er i Malaysia for å besøke datteren Camilla Wicklund og hennes mann Tor-Atle Wicklund. De bor for tiden i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur fordi Tor-Atle jobber der. Anne-Grete og Viktor er på en månedslang ferie sammen med venneparet Torunn og Per Øystein Fluør.

De har ventet på skilpaddeklekkingen helt siden de kom til Kapas Island for et par dager siden, og får begivenheten akkurat med seg før de drar videre til Gemia Island, der DinSides journalist bor.

- Vi har følt oss som en del av familien hos Silvia og Peter, sier Viktor.

- Ja, andre dagen var vi inne på kjøkkenet og hentet oss kaffe selv. Hadde vi blitt lenger, hadde vi sikkert tatt oppvasken også, smiler Per Øyvind.

Vi lurer på hvordan den norske gjengen havnet her ute på Kapas Island. Øyene på østkysten av Malaysia rennes ikke akkurat ned av nordmenn. Det var Camilla som fant frem til Kapas Turtle Valley. Hun har selvsagt sett en del av Malaysia allerede, og visste at østkysten er kjent for de små øyene med hvite strender og krystallklart vann. Hun leste noen positive anbefalninger på Tripadvisor, og bestilte et opphold. Det viste seg å være et godt valg.

- Vi anbefaler dette stedet på det varmeste. Det er ganske enkel standard, ikke noe aircondition, men det er rent og fint, sier Anne-Grete.

- Og maten Silvia lager er veldig god, sier Torunn.

Videre forteller de om store kakerlakker, kjempebiller som kommer summende i full fart gjennom luften, og huskatten som kom ruslende med en slange i munnen.

Du bor tett på naturen på både Kapas Island og Gemia Island, men det er også noe av sjarmen. Her er ingen striglede hotellresorts. Rundt strandhyttene vokser jungelen.

Se bildespesial lenger ned i artikkelen

Malaysias østkyst - info og tips

I skilpaddefart

På Gemia Island Resort får skilpaddeungene spise seg store og sterke før de slippes ut i havet. Foto: Stine Okkelmo
På Gemia Island Resort får skilpaddeungene spise seg store og sterke før de slippes ut i havet. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Du kan ikke reise hit dersom du vil ha action. På Gemia Island og Kapas Island handler det om å slappe av og gjøre så lite som mulig. Mens de små overnattingsstedene på Kapas Island er som backpackersteder å regne, med enkel standard og lite moro utenom det du lager selv, er det høyere standard og litt mer å finne på på naboøya Gemia.

Her finnes bare ett hotell med rundt 45 rom, men hotellet har eget spa, tilbyr yogaklasser, leier ut havkajakker, arrangerer snorkleturer, og fungerer altså som klekkeri og barnehage for skilpaddeunger.

Det er Ronny som er ansvarlig for alle skilpaddeungene på Gemia Island, og han er også mannen som underviser i yoga, og tar turistene med ut og snorkler. En nøkkelperson, altså.

Jeg blir med på en snorkletur, og det er flust med vakre koraller og fisk å se på. Dessverre er det akkurat denne formiddagen også mange brennmaneter i vannet, så jeg klarer ikke helt å nyte snorklingen. Jeg er livredd for å bli brent, og kikker mer etter de små røde brennmanetene enn de fargerike fiskene. Jeg holder ut i en halvtime, før jeg kaver meg opp i båten igjen – uten å ha blitt brent.

Vi skulle heller ha blitt med ut på ettermiddagen, forteller Ronny. Da hadde han med seg en kinesisk familie, og da var det ingen brennmaneter der ute. I stedet så de kjempestore papegøyefisk, og til og med en hai. Søren og!

Ronny har jobbet ute på Gemia Island i mange år, og kommer fra Marang, landsbyen rett inne på fastlandet. Han prøvde en gang å dra inn til storbyen for å jobbe, men holdt ikke ut i flere enn tre måneder.

- Det var bare jobbe og jobbe, og så hjem og sove. Det passet ikke meg. Jeg liker å være ute i naturen og treffe mennesker, sier Ronny.

Han er en skikkelig mann av havet, og kan fortelle historier som første gangen han så en hvalhai, en gigantisk skapning som ikke er farlig for mennesker. Men det var ikke lett å vite for en liten guttunge. Senere har han truffet hvalhaien ofte. Den svømmer forbi Gemia Island hver april. Han forteller at han til og med har ”surfet” på ryggen til en – han holdt seg fast i ryggfinnen mens hvalhaien bedagelig gled gjennom vannet.

Ronny er glad i alle slags fisker og dyr, men det er skilpadden han er aller mest opptatt av. Arbeidet han gjør med skilpaddeungene er ikke betalt. Han gjør det fordi han ønsker å gjøre sitt for at ikke de fredelige skapningene skal forsvinne.

- Jeg kan bli ganske oppgitt over at ikke myndighetene tar mer ansvar for å bevare livet i havet, sier Ronny.

- Hver gang jeg ser at en skilpadde er blitt fanget og drept av fiskere, rapporterer jeg det til myndighetene. Men hva skjer? Ingenting. Det hjelper ikke at jeg sier fra til dem. Da spør de bare: ”Hvem er du? Hvorfor kommer du og forteller oss hva vi kan og ikke kan gjøre?”

Vi snakker litt videre om ståa i verdenshavene, og jeg må fortelle at vi ikke er spesielt flinkere til å ta vare på livet i havet oppe i nord heller. Overfiske er et problem omtrent over hele verden. Det beste vi kan gjøre, er å passe på at fisken og sjømaten vi spiser er fisket på lovlig vis, eller kommer fra oppdrettere som driver på en forsvarlig måte, mener Ronny.

Han gjør i hvert fall sitt her ute på Gemia Island. Alle turistene som kommer hit får lære om skilpaddene og hvilke trusler de står overfor. Og kanskje er noen like heldige som oss, og får bli med og ønske noen skilpaddebabyer velkommen til verden. Det er en opplevelse du ikke glemmer med det første.

På nett: Gemia Island Resort og Kapas Turtle Valley

Priser: Tre hele dager og to netter i et dobbeltrom på Gemia Island koster totalt 650 ringits, rundt 1.120 kroner, per person. Da er båttransport, alle måltider og enkelte aktiviteter inkludert. En natt i et dobbeltrom på Kapas Turtle Valley koster totalt 140 ringit, rundt 240 kroner, inkludert frokost.

Malaysias østkyst - info og tips

Denne artikkelen ble første gang publisert i oktober 2008.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer