Ferie = Festival

Rått på Roskilde, støyete på Hultsfred eller stjernetreff i Arvika. Her er noen av de heteste sommerfestivalene i Skandinavia og ellers rundt i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Ferie på Roskildefestivalen er ikke alternativet for den som lengter etter plass og fred. Foto: Remy Aarnes Foto: Remy Aarnes
Ferie på Roskildefestivalen er ikke alternativet for den som lengter etter plass og fred. Foto: Remy Aarnes Foto: Remy Aarnes Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Sommer er uomtvistelig sesongen for de fete festivalopplevelsene. Tusener på tusener pakker telt, ryggsekk og lommebok for årets mange høydepunkt. Får du ikke nok med de mange festivalene i Norge, er det sære toner å finne også i andre land. Her er noen av høydepunktene på den europeiske festivalkalenderen.

Ufred på Hultsfred

Før hippietåka senker seg over Roskilde, inviterer svenskene i foreningen Rockparty til festival i Hultsfred. Med vinkling mot det mer alternative har nok ikke svenskene et like spekket stjernegalleri som søsterfestivalen i Danmark, og heller ikke like mange besøkende. Men 26.000 i 2000 er ikke tall å kimse av i skandinavisk sammenheng. Og snart klasker de til igjen, 20 år etter starten. The Chemical Brothers, Sonic Youth, Röyksopp, Spiritualized og Marit Bergman er noen av artistene som fyller en lang liste av stjerner fra flere land.

Dato: 13.-15. juni
Pris: 980 kroner + avgift hos Billettservice
Sted: Hultsfred i Kalmar, Småland.
Nettsider: Hultsfred 2002

Roskilde - Skandinavias største party?

Fra souldronningen Erykah Badu via ville rap-rockere i Red Hot Chili Peppers til anti-pensjonistene i Berlevåg Mannsangforening. Sprangene er store på årets fullspekkede Roskildeprogram. På den danske gressletten er det nå nedtelling til fire hemningsløse dager i juni.

Det er alltids en ledig flekk, uansett hvor folksomt det er på Roskilde. Foto: Remy Aarnes Foto: Remy Aarnes
Det er alltids en ledig flekk, uansett hvor folksomt det er på Roskilde. Foto: Remy Aarnes Foto: Remy Aarnes Vis mer

Det er et ungt publikum du kan dele teltplassene med - gjennomsnittsalderen i 2000 var 24 år, og da var hele 76.000 betalende gjester innom festivalen. Ifølge Roskildefestivalens statistikker ble det i 1998 solgt 1.158.000 flasker øl og 17.200 flasker vin under de fire festivaldagene. Nyt fasiliteter som fellesdusj, falaffel og salg av tåringer fra de mange bodene. Adgang til campingen er inkludert i billettprisen - og husk å be de gode forsyn om tørt vær, om ikke gjørmebad står på ønskelisten.

Dato: 27.-30. juni
Prise: 1.060 kroner hos Billettservice
Sted: Roskilde, Danmark (byen ligger 35 km fra København)
Nettsider: Roskilde Festival

Midtfyns overtar

Du trenger ikke sørge over festens slutt når Roskildegjørma igjen får hvile. Etter et par små dagers pustepause og litt nødvendig tøyvask, er det bare pakke soveposen med til Midtfyn. 55 artister skal bidra til å underholde deg fra festivalens Rock- og Rytmescene. Noen navn er TOTO, No Doubt, Coldplay, Kent og Superheroes. Allerede 30. juni kan du sikre deg den perfekte teltplassen på festivalcampen for litt chill out etter hektiske dager i Roskilde. Midtfyns festival har renommé for å være langt roligere enn storebror Roskilde.

Dato: 3.-7. juli
Pris: 825 DKK (ca. 867 NOK) ved kjøp før 17. juni.
Sted: Ringe, Midtfyn
Nettsider: Midtfyns festival

Storstjerner i Arvika

Høy partystemning på Arvikafestivalen. Foto av Martina Ericsson gjengitt med tillatelse av Arvikafestivalen
 Foto: Arvikafestivalen/Martina Ericsson
Høy partystemning på Arvikafestivalen. Foto av Martina Ericsson gjengitt med tillatelse av Arvikafestivalen
Foto: Arvikafestivalen/Martina Ericsson Vis mer

Har gigantene i Danmark og Sverige ikke gjort kål på festivalsuget bør du reise videre til Arvika. Siden 1992 har stedet hatt sin egen festival. Arvika ligger en time fra Karlstad og kun fire mil fra grensen mellom Norge og Sverige, og er dermed et alternativ for deg som ikke vil reise så langt. Dessuten er det ikke småtteri som står på programmet. Primal Scream, The Cure, Orbital, 22-Pistepirkko og Bo Kaspers Orkester er artistnavn mange vil kjenne igjen.

Dato: 11-13 juli
Pris: 650 kroner + serviceavgift hos Billettservice
Sted: Arvika
Nettsider: Arvikafestivalen

  • Jeg vil ha mer! Her er festivaler utenfor Skandinavia
  • Tilbake til oversikten over festivaler i Norge.

    Planlegger reisen med DinSide

    Assistanse får du på DinSide Reise. Charterreiser, fergeferien, flyreiser, valutakalkulator og reisetips fra leserne er noe av det du finner. Her er noen nyttige linker:

  • Finn billige charterturer i restplassoversikten

  • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter

  • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger iReiseguiden

  • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren