Ferdigpakke eller á la carte?

Kjøpe charter eller pakke selv? Vi sparer fra 5.680 kroner på å fly og leie privat leilighet, fremfor å reise charter.>> Sjekk prisene her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Illustrasjonsfoto: Korcula, Kroatia.Foto: Josip Madracevic/Kroatias turistkontor Foto: Josip Madracevic/Kroatias turistkontor
Illustrasjonsfoto: Korcula, Kroatia.
Foto: Josip Madracevic/Kroatias turistkontor Foto: Josip Madracevic/Kroatias turistkontor Vis mer

Ferdigpakke eller á la carte?

  1. Sjekk prisene!

Ferdigpakke eller pakke selv?

Foretrekker du å kjøpe charterpakke, eller å bestille fly og overnatting selv? (Avsluttet)
Bestiller selv(62%) 371
Kjøper charterpakke(38%) 225
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lavprisflyselskapene spiser seg stadig mer inn på typiske charterdestinasjoner. Nå kan du fly rutefly og bestille hotell selv, til sol&bad-destinasjoner. Bestiller du charter, eller pakker du helst selv? Hva er billigst? Vi sammenlikner prisene til Kroatia.

Kroatia er blitt hot, det er tydelig å se på tilbudet av flybilletter til Rijeka, Split og Dubrovnik. De laveste prisene er gjerne utsolgt, og det er endog helt utsolgt på enkelte avganger. Men kan du reise utenom skoleferien, er det lettere å finne billigere flybilletter; fra midten av august og utover, er prisene igjen mye lavere. Det er også tydelig av Split er mye mer populært, og det er vanskeligere å finne de billige billettene dit, enn det er til Rijeka ved Istra-halvøya, eller til Dubrovnik helt i sør.

Skoleferiene gjenspeiles selvsagt også i charterprisene; andre halvdel av august er tradisjonelt et av de gunstigste reisetidsapunktene om du skal reise charter og prisen er viktig - da selges også restplassene til svært lave priser.

Merk også at hotellprisene i Kroatia er på sitt absolutt høyeste i denne perioden; kan du styre unna perioden fra rundt 20. juli til slutten av august, er det gode penger å spare.

Hotell

Det er godt med hotellmuligheter i Kroatia. Vårt søk etter trestjerners overnatting på Istra-halvøya, kom ut med 79 treff, og i området rundt Split får vi opp 62 treff. Det er også gode muligheter for privat overnatting, camping, og overnatting på mindre, familiedrevne hoteller. Mens vi fant 70 hoteller og leilighetshoteller i området Kvarner og høylandet (som omfatter Rijeka, litt av Istra-halvøya, og kysten ned til Dalmatia, finner vi 13.455 oppføringer av privat losji på den kroatiske turistinformasjonens nettside.

Ifølge et nyhetsbrev fra Kroatias turistkontor fra januar 2006, er små og familiehoteller den raskest voksende sektoren i denne bransjen. Mange av disse er medlemmer av paraplyorganisasjonen The Association of small an family hotels of Croatia, som er forventet å vokse med mellom 50 og 100 nye etablissementer hvert år fremover. Her får du atmosfære og tradisjoner som du ikke finner på store hotellkomplekser. Mer om denne organisasjonen på organisasjonens egen nettside .

Vi har sjekket prisene i de to første ukene i august. Merk at dette er den desidert dyreste perioden å kjøpe hotellrom i Kroatia på, fra rundt 20. juli til slutten av august er romprisene på sitt desidert høyeste. Så har du muligheten til å vente til siste uken på august eller enda lenger, er det penger å spare. Grunnen til at prisene er så høye i denne perioden, er at det er august som er den store feriemåneden for resten av Europa.

Hva lønner seg?

Om du kikker på prisene i oversikten, vil du se at det sjelden er mye å spare på å pakke selv fremfor å kjøpe charter. På den annen side kan man si at det sjelden er noe å tape på å pakke selv, fremfor å kjøpe charter. Noen foretrekker jo helst å være sin egen sjef, også når det gjelder ferien. Fordelen du kan få ved å pakke selv, er at du kan bestemme akkurat hvor du vil feriere, uten tanke på hvor charterselskapenes hotellkomplekser befinner seg. Ulempen ved å pakke selv, er at du ikke er like godt beskyttet som du er ved pakkereise. Kjøper du pakkereise, er det regler for hva som tolereres av avvik fra brosjyren, forsinkelser underveis, etc, før du altså kan ha krav på å få refundert deler av reisekostnadene. Om ikke hotellrommet du bestilte på egenhånd er like bra som det så ut på nettet, er du dessverre ikke like godt sikret.

Men: Tar du rutefly, og leier privat innkvartering i form av leilighet eller hus, kan det være til dels store summer å spare, fremfor å kjøpe charterpakke!

Gode tips om du vil bestille overnatting selv, enten hotell eller privat innkvartering, er selvsagt: Ring og snakk med utleierne personlig - og forhør deg om standard etc, få tilsendt bilder av eiendommen (spesielt ved privat leie), og sjekk eventuelle andre reisendes vurderinger av hotellet på nettsteder som tripadvisor.com, fodors.com eller frommers.com.

>> Her er prisene!

Hit kommer du med charterselskapene:

Apollo: Brac, Dubrovnik, Hvar, Makarska, Split
Ving/Saga Solreiser: Istriahalvøya (Punta Verudela, Porec, Rovinj og Rabac)
Star Tour: Porec, Umag, Rovinj

Relaterte artikler:

>> Charter - hvem tar deg hvor i sommer
>> Lavprisfly - sommerens billigruter