Fengslende flyhistorie

- Versågod, du må bare sette deg inn, smiler Gorm Erik Strand ved flymuseet på Gardermoen.Jeg stabler beina inn i cockpiten på en gammel Dassault-Mirage 3, og drar forsiktig i spakene.>> BILDER FRA MUSEET PÅ GARDERMOEN>> BILDER FRA MUSEET I BODØ

Skribenten prøvesitter en Dassault-Mirage 3.
Skribenten prøvesitter en Dassault-Mirage 3. Vis mer
Gorm Erik Strand fra Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet.
Gorm Erik Strand fra Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet.

Vis mer

Hvilket museum er best?

Norsk Luftfartsmuseum i Bodø eller Forsvarets flysamling på Gardermoen - hva er best? (Avsluttet)
Flysamlingen på Gardermoen(60%) 250
Luftfartsmuseet i Bodø(40%) 166
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Cockpiten er en gave til museet, fra en entusiastisk pilot som hentet den inn til landet og hadde den på taket av huset sitt, inntil han ga den til flysamlingen på Gardermoen. Fra å være et rekreasjonssted på hustaket for denne herremannen, så står den nå til fri anvendelse i lekeområdet på starten av utstillingen.

Vi er på besøk på flymuseet på Gardermoen. Offisielt heter riktignok ikke flysamlingen på Gardermoen flymuseum, og det er ganske sikkert mange som vil hisse seg opp over denne "feilbenevnelsen". For offisielt heter flysamlingen på Gardermoen "Forsvarets flysamling Gardermoen". Flysamlingen som offisielt kan kalle seg flymuseum, ligger i Bodø, og her heter "Norsk Luftfartsmuseum".

Forskjellen? Politisk spill, uenigheter, engasjerte krigsveteraner, frivillig arbeide og ulike flysamlinger. Etter mange tiår med diskusjoner om hvor et nasjonalt flymuseum skulle situeres, ble det i 1992 vedtatt av Stortinget at det skulle legges til Bodø. Dette førte til store protester, og dannelsen av Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet (SMFØ) i 1993. Etter fem års møtevirksomheter og atskillige frivillige timer, fikk man økonomisk støtte til å bygge lagerbygg og utstilling for de av Forsvarets fly som ikke fikk plass i Bodø. Bygget og flysamlingen eies av Forvaret, mens SMFØ står for den pubikumsrettede driften.

For øvrig vil ikke vanlige besøkende se den helt store forskjellen mellom samlingen på Gardermoen og museet i Bodø, for gardermoensamlingen fremstår i aller høyeste grad som et museum, for oss som ikke vet bedre ... Men museet i Bodø er større, også i og med at det er en del med sivil luftfart der - selv om samlingen på Gardermoen er større i antall militære fly ...

>> Bilder fra Forsvarets flysamling Gardermoen
>> Bilder fra Norsk Luftfartsmuseum, Bodø

Gardermoen

Det er stille på Gardermoen nrå vi ankommer en helt vanlig torsdag formiddag. Flysamlingen ligger et steinkast unna hovedflyplassen, i det området man kaller Sør-Gardermoen. Det er skiltet til "Flysamling" fra hovedveien mot Gardermoen. Forsvarets flysamling har begrensede åpningstider, mest på grunn av at stedet drives på frivillig basis; ettersom de ikke får støtte til drift, er det heller ingen inntekter til å dekke lønninger.

Selve bygningen minner ikke mye om en lagerbygning der vi kommer kjørende. Dette er et moderne bygg hvor, i motsetning til flymuseet i Bodø, lyset får strømme fritt inn gjennom takhøye vinduer. Flysamlingen åpnet i mai 2000, og har også fått Forsvarets arkitekturpris.

- Bodø er det offisielle museet, og vi er supplementet, forklarer Gorm Erik Strand fra Stiftelsen Militærhistorisk Forum. Men vi har flere fly, og dessuten flere unike fly, enn de har i Bodø. Blant annet har vi tre flyvemaskiner som det finnes kun et eksemplar av i verden. Dette som et resultat av at mange av flyene som stod lagret her på Østlandet, ikke kunne flyttes oppover til Bodø, fordi de var for skjøre og ikke ville tålt transporten, fortsetter Strand.

Forsvarets flysamling på Gardermoen består av rundt 35 fly. Tre av flyene er så gamle og skjøre at de oppbevares i en egen klimasone, hvor det er høyere luftfuktighet enn ellers i bygget. Dette er såkalte dukfly, fra perioden rundt 1. verdenskrig.

Bell, De Havilland, Auster, Cessna, Farman, Junkers, Lockheed, Northrop, Saab. Spitfire, Thunderflash, Thunderjet, Freedom Fighter ...

>> Klikk her for å se bilder fra flysamlingen på Gardermoen

Propell? Inngangen til Luftfartsmuseet i Bodø.
Propell? Inngangen til Luftfartsmuseet i Bodø. Vis mer


Bodø

Beslutningen om å legge et nasjonalt luftfartsmuseum til Bodø, gikk ikke upåaktet hen. I flere tiår var det diskutert og utredet hvor i landet man skulle plassere et slikt museum, og alltid hadde man havnet på at østlandsområdet var det beste. Men i 1994 åpnet museet i Bodø, som omfatter både sivil og militær luftfart. Bygningen skal etter intensjonen se ut som en gigantisk propell, selv om undertegnede aldri hadde kommet på å tenke den tanken i det hele tatt, selv ikke etter å ha sett bygget minst 200 ganger.

Utstillingen er delt melom en sivil del og en forsvarsdel, hvor luftforsvarsdelen opptar cirka 70 prosent av utstillingsarealene. Luftforsvarsdelen i Bodø består av 22 fly, samt kontroll- og varslingsutstyr, luftvernkanoner, raketter, diverse kjøretøy - og endog en atombombe! Atombomben er en britisk bombe som var i operativ tjeneste i perioden 1966 til 1998. Den veier 431 kilo, og var 20 ganger sterkere enn Hiroshima-bombene ... For ordens skyld: Den er deaktivert ... For øvrig er museet spekket med bilder og informasjon, som gjør det til en høyst lærerik utstilling.

På museet Bodø er det også to flysimulatorer til benyttelse mot en avgift. Du kan velge mellom en fartsfylt tur i et jagerfly av typen F-16, eller du kan ta en berg- og dalbanetur i verdensrommet med opplevelsessimulatoren Astro Canyon.

Kaje, Fokker, Tiger Moth, Avro, Mosquito, Spitfire, Catalina, Havard, Fairchild Cornell, Vampire, Starfighter, Thunderflash, Thunderjet, Sabre, Bell, Freedom Fighter ...

>> Klikk her for å se bilder fra Norsk Luftfartsmuseum

Praktisk informasjon

Forsvarets flysamling Gardermoen

  Hvor: Sør-Gardermoen, ved Norlandia-hotellet. Det er skiltet til flysamling fra hovedveien mot hovedflyplassen.
  Åpningstider: tir, tor, lør og søn 12-16 i september og oktober. I november og desember er det åpent kun lørdager og søndager mellom 12 og 16.
  Priser: 60 kroner for voksne, 30 kroner for barn og soldater, 40 kroner for honnør, 120 kroner for familier.
  Ekstern lenke: Flysamlingen Gardermoen

Norsk Luftfartsmuseum
  Hvor: Olav V gate, Bodø. 2 kilometer fra sentrum og Bodø Lufthavn, og noen hundre meter fra Bodøs kjøpesenter City Nord.
  Åpningstider: man-fre 10 til 16, lør-søn 11-17 (15. august til 22. desember).
  Priser: 80 kroner for voksne, 40 kroner for barn, 60 kroner for honnør/student/menig og 190 kroner for familie på inntil fem. Jagerflysimulatoren koster 75 kroner per person om man er to i flyet, og opplevelsesimulatoren koster 40 kroner per person.
  Ekstern lenke: Norsk luftfartsmuseum

Mer om fly

Se bildene fra Airbus A380s jomfrutur
Singapore Girls
Flyvertinner kaster klærne
TEST DEG SELV: Er du en flynerd?

>> Klikk her for alle våre artikler om fly