Fengslende ferie

Se og opplev fengslende historier, i gamle fengselsmuseer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Munkholmen utenfor Trondheim.
Munkholmen utenfor Trondheim. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Her kan du gå i sporene til gamle kjeltringer eller oppleve lidelsene til politiske fanger, i nedlagte fengsler og fangehull.

 • Fem fengslende steder fra California til Sør-Korea.
 • Fangeøya i Trondheim

  Munkholmen fungerte som Trondheims rettersted i gammel tid. Det er knyttet noen groteske historier til denne epoken av øyas historie - som den om Håkon Jarl og trellen Kark som ble drept og fikk hodene sine satt på nidstang. Dødsdømte ble fraktet ut til holmen og hengt – og ble gjerne hengende i galgen flere dager, til skrekk og advarsel.

  Denne aktiviteten ble flyttet rundt 1100, da det ble etablert et Benediktinerkloster her. Dette ble flyttet da øya ble erklært statsfengsel i 1680. Munkholmen fungerte som fengsel helt til 1850. Her satt straffanger og politiske fanger, lang unna København. Den mest kjente fangen var den danske greven Peder Schumacher Griffenfeld. Han ble sittende i 18 år, og det var dype spor i cellegulvet etter hans rundgang i kjellercellen gjennom alle disse årene. Sporene ble imidlertid fjernet under en modernisering på 1850-tallet.

  Det er omvisning på holmen åtte ganger daglig i sesongen.

  Hvor: Munkholmen utenfor Trondheim. Det er daglige båtavganger fra Ravnkloa hver time i perioden medio mai – cirka 1. september.

  Fengselsmuseet

  Du finner det norske fengselsmuseet i Kronprinsens Kruttårn på Akershus festning. I 1830 ble de første rommene her innredet for fanger. Den mest kjente fangen som har sittet her er mestertyven Ole Høiland, som opererte på begynnelsen av 1800-tallet. I 1835 ranet han Norges Bank for rundt 64.000 spesidaler – og det var dette ranet han åkte inn for ikke lenge etter udåden. Høiland greide mirakuløst å rømme fra Akershus i 1839 – gjennom en 2,5 meter tykk gråsteinsmur.

  På omvisning i tårnet får du se tre mørkeceller fra 1800-tallet og åtte eneceller fra 1900-tallet. Cellene er bebodd av dukker som forestiller fanger og fangevoktere – og her er også diverse redskaper, arbeidsceller og annet. I tredje etasje av kruttårnet er det en rekonstruksjon av hele fengselet, her er fangedrakter, tegninger og bilder. Du får historie fra 1800- og 1900-tallet, og en del fra andre verdenskrig.

  Hvor: Akershus Festning, Oslo. Daglige omvisninger i perioden medio juni-medio august, ellers kun på bestilling. Henvendelse til Informasjonssenteret på festningen.

  Grini-museet

  Det som var fangeleiren Grini under krigen, er Ila Landsfengsel i dag. Museet holder til i et lite hus rett utenfor fengselsmurene, med Grini-monumentet like ved. Under Grini-tiden var det i dette huset fangene fikk motta besøk.

  Det satt rundt 20.000 fanger på Grini under krigen, de fleste av disse var norske. De fleste av fangene som døde, døde etter å ha blitt videresendt til Tyskland, men fanger ble også henrettet ved Grini. Det ble skutt fanger i skogen bak fangeleiren, og treet fra stedet hvor fangene ble skutt er flyttet ned til museet – med kulehullene synlige.

  Smith-Housken satt to år på Grini, og er den som tar imot deg og forteller om livet på Grini, om du besøker museet.

  Hvor: Ila Landsfengsel, Jøssingveien 31, Oslo. Åpent hver søndag 1200-1500.

 • Fem fengslende steder fra California til Sør-Korea.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!