Sug inn utsikten over "The big Apple" fra Empire State Building. Foto: Karoline Brubæk
Sug inn utsikten over "The big Apple" fra Empire State Building. Foto: Karoline BrubækVis mer

Fem ting du MÅ gjøre i New York

Verdens kanskje fremste metropol er ikke sett på én dag. Men har du kun kort tid til rådighet er det i alle fall visse ting du ikke bør gå glipp av.

Det er ikke gjort på én dag å se "verdens største eple". Men har du kun kort tid til rådighet i New York, og du aldri har vært der før, er det i alle fall visse ting du bør prøve å få med deg. Vi gir deg de viktigste stoppestedene på en hastig tur i New York!

Valg: Vandre eller se

Har du ikke mer enn én dag til rådighet før reisen går videre må du gjøre et valg. En av de viktigste opplevelsene New York byr på er nemlig inntrykkene som fester seg når du beveger deg rundt i byen. Vil du føle storbyen, pulsen, trafikkaoset, handlegatene, skyskraperne… Det gjør du best ved å bruke dagen til å vandre rundt. Er dette mest fristende leser du rådene i neste avsnitt.

Hvis du derimot er av typen som ikke kan forlate storbyen uten å ha fått med deg de obligatoriske severdighetene og viktige punktene på bykartet bør du heller lese avsnittet om severdigheter…

Og aller best: Har du mer enn én dag, kan du få med deg både vandring og severdigheter. God tur…!

Metropolen med beina til hjelp

Bruk beina. Det er faktisk den beste måten å oppleve byen på. Det er overraskende mye å oppleve i denne byen bare ved å vandre rundt på måfå. Og selv om New York har rykte på seg for å være kriminelt belastet, har dette blitt mye bedre de siste årene. På dagtid er det stort sett trygt å vandre rundt i de forskjellige hyggelige områdene på Manhattan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

La først de glassblanke skyskraperne imponere deg mens du kikker inn vinduene til luksusbutikkene på Fifth Avenue. Føler du for litt "instant" natur kan en svipp innom kjempedigre Central Park tilfredsstille behovet før du beveger deg til sørlige deler av Manhattan. Her er det fantastisk å vandre rundt på måfå blant interessante butikker, spennende gallerier og gode spisesteder. Velg for eksempel bydeler som Greenwich Village eller Soho. Dagen kan du avslutte på New Yorks kaiområde, Battery Park, en kjempeutgave av Aker Brygge. Her har du perfekt overblikk over innseilingen og frihetsgudinnen i det fjerne.

Et tips: Benytt deg av offentlig transport mellom bydelene. Vel er Manhattan oversiktlig og lett å navigere, men avstandene er langt større enn du får inntrykk av når du står øverst i avenyene og ser de enorme skyskraperne blinke forlokkende. Spar beina så de holder hele dagen!

De viktigste severdighetene

Enkelte ting forbinder alle med New York. Og det er selvsagt det man bør få med seg om ønsket er en intravenøs severdighetstur i storbyen.

En av verdens største og mest berømte damer - Frihetsgudinnen.
En av verdens største og mest berømte damer - Frihetsgudinnen. Vis mer
Kaotisk, fargerikt, blinkende, bråkete og livlig - Times Square.
Kaotisk, fargerikt, blinkende, bråkete og livlig - Times Square. Vis mer

  • Frihetsgudinnen: Denne velkjente "høyheten" fra New York du få med deg på ett av to vis. I begge tilfeller tar du ferge fra Battery Park på Manhattans sydspiss og ut til den lille øya som huser gudinnen - Liberty Island. Fergen går omkring hver halvtime på dagtid. Er køen for å komme opp i gudinnens hode for lang bør du nok la den tiden være spart. Du har likevel fått nærkontakt med damen, og utsikten både fra båten og Liberty Island over Manhattans berømte "skyline" er upåklagelig selv om du ikke beveger deg opp i høyden.

  • Empire State Building: Et av de fremste symbolene for New York og verdens høyeste bygning fra den stod ferdig i 1929 og helt frem til 1977. Empire State er fortsatt et imponerende skue der den troner midt på Fifth Avenue på Manhattan. I høyhastighetsheiser som drar deg hele 366 meter opp for hvert minutt kan du kjapt komme deg til topps i storbyen. Husk å få med deg både utsiktsplatået og den aller øverste toppen. Inngang koster seks dollar.

  • Museum of Modern Art: Har du behov for litt kunstneriske impulser? Regnet som en av de flotteste museéne i New York, og med en av verdens største samlinger av kunst, er Museum og Modern Art stedet å la seg inspirere. Museet er åpent daglig, og for en pris under ti dollar kan du beundre noen av dette århundrets mest berømte kunstnere og kunststykker. Det er vel nok å nevne navn som Picasso, Miro og Van Gogh. Museet huser foruten maleri og skulpturer også store samlinger av fotografi, film, design, bøker og trykk.

  • Four Seasons: Tid for mat. Unn deg opplevelsen av å spise på en av byens fineste restauranter. Få steder er bedre å besøke enn det som er New Yorks, og kanskje USAs, mest berømte restaurant - klassikeren Four Seasons. Inne i sitt femte tiår holder den posisjonen som en av storbyens aller ypperste spisesteder, og interiøret er i seg selv regnet for å være et modernistisk mesterverk. Når maten i tillegg er av ypperste klasse er det bare å spa frem kredittkortet. To retter får du fra fastpris på nette 25 dollar. Du finner restauranten i landemerket "Seagram-bygningen". Husk bare å reservere bord i god tid! (Prøv for eksempel denne linken.) Husk også at Four Seasons, som mange gode restauranter i New York, er stengt søndager.
  • Times Square: Uten nedtellingen til nyttårsskiftet med den berømte lysende kula på Times Square blir det ikke noen ordentlig nyttårsfeiring i USA. Men det velkjente veikrysset er også en av de stedene som bør sees når du er i New York. Her finner du Broadways store og viktige teaterhus, og her kan du se byens stjerner utfolde seg i musikaler og teaterstykker. Et perfekt sted å avslutte aftenen i New York? Et godt tips: Kjøp billetter til halv pris på dagens show og teaterstykker i billettboden på Times Square.

DinSide guider deg i storbyene

Trenger du hotell i New York? Les vår artikkel om 9415>Billige hoteller i New York. Hva gjør du i San Francisco? Hva spiser du i Roma? Og hva med deg som kunne tenkt deg en liten variasjon fra fotballfeberen i Brussel? DinSide Reise gir deg svarene. Lesernes egne råd og meninger finner du i Din Reiseguide.