Fem raske til Nice

Slipp de franske følelsene løs mellom trange smug og åpne torg i Nice. Her er fem tips til et vellykket opphold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Fem raske til Nice
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Place Rosetti i gamle Nice
Place Rosetti i gamle Nice Vis mer

Nices historie som reisemål er århundrer gammel. Bedrestilte lot seg fortrylle av Nice og satte spor i hovedstaden på Cotes d’Azur. I dag valfarter turister fra mange land til Nice, og byen er den nest mest besøkte byen i Frankrike – etter Paris.

Men først kom grekerne, i det 5. århundre før Kristus. De grunnla handelsbyen Nikaia, som betyr ”hun som bringer seier”, som senere ble til Nike – og til slutt altså Nice. Så kom romerne, og Nice var under italiensk styre fram til 1860 – da Nice ble gitt til Frankrike som takk for den hjelpen Napoleon III ga italienerne i kampen for forening.

Da Nice ble fransk måtte beboerne finne seg i at språket skulle være fransk og ikke nissa – som var et eget språk man snakket i Nice. Dette falt ikke bare i god jord, og i gamlebyen kan man se et vitnesbyrd fra denne tiden – der står gatenavnene på to språk, fransk og nissa.

Gamle Nice

Gamlebyen er et absolutt ”must” når du besøker Nice. Her finner du trange gater med hyggelige, små butikker som selger det meste – klær, mat og suvenirer av mange slag. Her finner du også tavlene med gatenavnene som minner om tiden da Nice var italiensk, og når du minst venter det åpenbarer det seg hyggelige torg, som Place Rosetti.

I gamlebyen finner du også flere av de populære markedene i Nice. Fiskemarkedet finner du på Place St-Francois hver morgen, unntatt mandag. Det mest fantastiske er likevel markedet på Cours Saleya. Her selges blomster i alle farger og fasonger, og all tenkelig og utenkelig frukt og mat.

Cours Sayela by night
Cours Sayela by night Vis mer

Cafeene på Cours Saleya

Når du først er på Cours Saleya bør du ta deg tid til å oppsøke en av de mange restaurantene som omringer markedsplassen. På ettermiddagen, når blomster- og mathandlerne pakker sammen sakene sine, ryddes det plass til kafébord under salgsparasollene. Gamlebyen og Cours Saleya er også det mest populære stedet å gå ut på kvelden, og da finner du et yrende uteliv der du tidligere på dagen fant blomster og bier.

Oppsøker du disse kafeene bør du forsøke en av spesialitetene i Nice – for eksempel Socca, som er en stor pannekake laget av kikkerter og olivenolje - eller Pan-Bagnat, et rundt brød med tomater, egg, tunfisk, salat, olivenolje og hvitløk. – Eller en av de andre spesialitetene i dette området: Pissaladière, Ravioli, Gnocchis eller Ratatouille.

Spill boule/petanque

Dette er nasjonalsporten i Frankrike. Alt du trenger er de spesielle kulene, en vilkårlig slette – og du er i gang! Kulene kastes overalt hvor det er muligheter for det – det behøver ikke være på spesielle boule-plasser, selv om det finnes slike enkelte steder. Spillet går ut på å få sin kule nærmest en liten, farget plastkule – og den som kommer nærmest med sine kuler får poeng. Dette spilles av både unge og gamle – selv om det naturlig nok er de gamle du ser mest på hverdagene. Dersom du ikke kan spille selv, er det uten tvil verdt å bivåne.

Vandre langs Promenade des Anglais

Byggingen av Promenade des Anglais ble igangsatt av en engelsk prest for å utbedre de dårlige veiene – derav navnet ”Promenade des Anglais”. Promenaden ble påbegynt i 1822, og den ble anlagt der det tidligere var en liten vei som ble brukt av de lokale innbyggerne og de første engelske vinterturistene. I dag er Promenaden en pulserende åre, hvor du kan oppleve og se mye. Dette kan du se og lese mer om i livet på Promenaden.

Museumsbesøk

Nice har to vitale museer for den som ønsker å få med seg litt kunst og kultur: Matisse-museet og Chagall-museet. Begge ligger litt utenfor sentrum, men du kommer deg enkelt dit med buss nummer 15 – begge museene ligger langs samme busstrekning.

Matisse-museet har i tillegg til de innvendige kunstverkene også mye vakkert å by på fra utsiden. Selve bygningen er dekorert i en stilart kalt ”trompe l’oeil”, som vil si at det er malt for å lure øyet til å tro at det er former og utskjæringer der som faktisk kun er malt på. I tillegg finner du også en fin park, det er muligheter til å spille petanque, og du finner arkeologisk museum like ved.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.