Fem perler i Toscana

Firenze er et selvfølgelig feriemål for mange. Men du trenger ikke reise langt for å finne flere godbiter i samme område.

Det toskanske landskapet er grønt og vakkert. Foto: Jorge Tutor.
Det toskanske landskapet er grønt og vakkert. Foto: Jorge Tutor. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist uke serverte vi leserne ti godbiter fra renessansebyen Firenze. Klikk her for å sjekke kirkene, museene og plassene du må besøke i denne drømmen av en by.

Det er nok av severdigheter i velge mellom i Firenze, men likevel er det mange gode grunner til å sette seg på toget, bussen eller bilen for å utforske området rundt byen. Toscana er kjent for sine grønne åser, sine bugnende vinmarker og sine sjarmerende småbyer og landsbyer.

Her er våre fem forslag til steder du kan besøke i Toscana:

1. Fiesole

Blir det for varmt og klamt blant kunstverkene i Firenze, kan du sette deg på bussen og dra til Fiesole. Stedet ligger på en høyde 295 meter over havet, rundt 20 minutter utenfor bygryta. Her er stemninga er en helt annen enn i Firenze, og er du heldig kan du til og med få oppleve en frisk bris.

Il Campo - eller torget i Siena. Foto: Jorge Tutor.
Il Campo - eller torget i Siena. Foto: Jorge Tutor. Vis mer

I Fiesole kan du ta en glass vin på en rolig uterestaurant, mens du nyter utsikten over Firenze, langt borte fra byens mas. Har du plass til mer kultur kan du besøke fransiskanernes kloster, eller ta en piknik i det romerske teateret her.

Ønsker du å overnatte i Fiesole, er det muligheter for det. Prisnivået er noenlunde det samme som i Firenze.

2. Siena

- En toscansk reise uten et besøk i Siena er helt utenkelig, skriver Pål Bang Hansen i sin reisebok om Toscana.

Undertegnede er helt enig. Stemningen i Siena bør oppleves.

Siena har rundt 60.000 innbyggere, og ligger i Chianti-distriktet noen timers kjøretur sør for Firenze. Å finne frem i Siena er ikke særlig vanskelig. Menneskemassene går én vei – først opp til byens høyeste punkt, 322 meter over havet, og deretter de smale, bratte gatene ned til il Campo.

Il Campo er den eneste store plassen i Siena, med sine 333 meter i omkrets. Opp gjennom tidene er plassen brukt som marked for bøndene, folkemøter, idrettsarrangementer, teater og parader. Nå er stedet perfekt for et glass vin i skyggen.

Mens du er i Siena bør du også besøke den prangende domkirken, og rådhusets tårn. Fra toppen av tårnet har du en fantastisk utsikt.

 • Les også om Verdens villeste veddeløp som er en årlig gigantisk folkemønstring i Siena.
 • 3. San Gimignano

  Tårnene i San Gimignano. Foto: Jorge Tutor
  Tårnene i San Gimignano. Foto: Jorge Tutor Vis mer

  En times biltur nord for Siena ligger San Gimignano, over dalen ved elven Elsa. Byen har bare sju tusen innbyggere, men haugevis av turister besøker stedet hvert år.

  Byen er kjent for sine fjorten middelaldertårn som peker rett mot himmelen. En gang hadde byen hele 70 tårn. Byen har en flott kirke, Collegiata di Santa Maria Assunta, som har sett lik ut siden 1200-tallet. Her er også mange interessante museum.

  På jordene rundt San Gimignano dyrkes vindruer, og stedet har sin egen hvitvin – Vernaccia.

  4. Pisa

  Ja, det er så skjevt
  Ja, det er så skjevt Vis mer

  Tar du toget vestover fra Firenze, kommer du etter et par timer til Pisa. De fleste vet hva denne byen er kjent for, nemlig sitt skjeve tårn. Men du vet ikke hvor absurd skjevt det er før du ser det. Når du står på plassen foran tårnet – sammen med tusener av andre turister – venter du bare på at det skal falle sammen. Trolig blir det stående.

  5. Lucca

  Rett nord for Pisa ligger Lucca. Gamlebyen i Lucca er kjent for sine ringmurer fra 1500-tallet. De ligger rundt byen, og skulle opprinnelig skjerme den fra inntrengere.

  Murene er fem kilometer lange, og svært godt bevarte.

  - Ikke noe er mer fredfylt enn å blande seg med småbarn, joggere og syklister på bastionene en søndag formiddag. Man kan gå rundt hele gamlebyen og studere den fra alle kanter i ti meters høyde. Kirketårnene kan være orienteringspunkter, for i gamlebyen finnes det ingen høyhus som konkurrerer med dem, skriver Trond Berg Eriksen i ”Veien til Toscana.”

  Lucca er kjent for å være en vakker og koselig småby. Også hit kommer det mange turister.

  Lengter du bort?

  Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

  Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

  (Kilder: Egen reiseerfaring, ”Toscana” av Pål Bang Hansen, ”Veien til Toscana” av Trond Berg Eriksen.)

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!