Fem norske strender får blått flagg

Her bader du sertifisert i sommer.

<strong>STORØYODDEN:</strong> Vi møtte Bernt Huseby og Bjørn Olav Jahr i fjor, og de mente Storøyodden var et bra alternativ for badere nær hovedstaden. Foto: Stine Okkelmo
STORØYODDEN: Vi møtte Bernt Huseby og Bjørn Olav Jahr i fjor, og de mente Storøyodden var et bra alternativ for badere nær hovedstaden. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem norske strender har fått blått flagg for 2010. En utmerkelse som viser at de oppfyller strenge krav til sikkerhet, service, miljø, informasjon og ikke minst vannkvalitet. Tre av strendene ligger i Asker, en i Bærum og én i Kristiansand.

I fjor fikk tre norske strender blå flagg. Vi besøkte den gangen nykommeren Storøyodden, en nyanlagt badeplass på Fornebu. Her noterte vi oss at den var vanskelig å finne, og at du må gå et stykke fra parkeringen. Men også at det var god plass, hyggelig stemning og godt med toaletter og dusjer.

Les mer om Storøyodden strand.

Totalt har hele 2.949 strender i 41 land i Europa, samt Tunisia, Marokko, Sør-Afrika, Brasil og Karibia fått blått flagg i år. I Europa og på den nordlige halvkule skjer flaggtildelingen i juni hvert år. For landene på den sydlige halvkule skjer tildelingen i november.


Hvor finnes flest?

Aller flest blå flagg finner du på strendene i Spania. Her er 521 strender merket med blått flagg denne sesongen. Bak følger Hellas med 421 blåflagg-strender, og Frankrike med 321. Like bak kommer Tyrkia med 314 merkede strender.

I Norden leder Danmark an, med imponerende 216 blå flagg på strendene.

Det gis også blå flagg til marinaer. Her finnes flest merkede i Tyskland (111). I Norge har seks marinaer fått blått flagg i år.

Hele listen, og hvor strendene og marinaene ligger, finner du hos Blueflag.org.

Les også: Verdens mest populære strender i 2009

Hva betyr det for deg?

Er stranden merket med blått flagg har vannmålinger vist rent vann over tid. Riktignok er dette fjorårets data, men måleresultatene skal også postes på stranden. Nye målinger skal tas løpende, og blir med i vurderingen for neste sesong. Faller kvaliteten brått, mister stranden retten til å ha det blå flagget umiddelbart.

Kravene for å få blå flagg handler også om at området har rutiner for renhold samt tilgjengelige og rene toaletter. Det skal også finnes førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon. Dessuten skal strendene ha handikappfasiliteter og fokus på miljø.

Les også: Norges vakreste strender