Fem grunner til å reise til Nord-Irland

Nord-Irland er nok ikke førstevalg av feriested for oss nordmenn, noe som antageligvis er den beste grunnen til å dra dit.

Belfast byr på gammel og ny krigshistorie. Foto: Kim Jansson
Belfast byr på gammel og ny krigshistorie. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dublin er nok førstevalget for de fleste nordmenn som drar til Irland. Men når du først skal dra til landet med den trolske naturen, bør du vurdere en tur nordover.

Blant annet byr Nord-Irland på en helt spesiell verdensarv, som kanskje er like spektakulær som de norske fjordene. Les mer om og se bilder av The Giants Causeway litt lenger ned i artikkelen.

Her er fem gode grunner til å reise til Nord-Irland akkurat nå:

1. Billig pund - billig shopping

Republikken Irland har innført euro, og siden euroen er dyr for oss nordmenn, er det lenger enn normalt mellom gode tilbud i denne delen av øya. Kommer du deg over grensen til Nord-Irland er du i Storbritannias del av verden, der myntenheten er britiske pund.

At pundet koster under ti kroner er blitt så vanlig at vi nesten tar det for gitt. Sannheten er riktignok at kursen er statistisk sett unormalt lav, noe som blant annet skyldes en svært turbulent britisk økonomi.

Det betyr også at Belfast og Nord-Irland kan by på noen svært forlokkende priser for tiden. Alt fra mat og drikke til transport og shopping (i fornuftige mengder, selvsagt) er lite belastende for lommeboken..

Storslåtte Belfast City Hall, i hjertet av byen.
Storslåtte Belfast City Hall, i hjertet av byen. Vis merVictoria Square er et stort, nytt kjøpesenter, som er vel verdt et besøk. Her finner du butikker i de fleste prisklasser. I senterets kjerne finner du et utkikkstårn, der du gratis kan få sett Belfast ovenfra. Riktignok får du bedre utsikt fra byens pariserhjul, som du finner rett ved det spektakulære rådhuset.

Vær oppmerksom på følgende når du tar ut penger i Nord-Irland: I Norge er det Norges Bank som står for utformingen og trykkingen av norske sedler. I Nord-Irland er det har hver eneste bank mulighet til å trykke opp sine egne pund, med sine egne motiver. Et godt tips er å bruke opp disse sedlene mens du besøker Nord-Irland, for du kan få problemer med å bruke sedlene andre steder i Storbritannia. Samtlige butikker og banker i Storbritannia er egentlig forpliktet til å ta imot pundsedlene fra den irske delen av landet, men mange vil nok nekte å ta dem i mot. Da må du enten gi etter, eller belage deg på en aldri så liten krangel.

Sjekk dagens valutakurser

2. Ikke overfyllt av turister

Belfast og Nord-Irland har de siste årene blitt en populær turistdestinasjon, selv om området langt fra er overfylt av turister. Siden det ikke finnes direkteruter fra Oslo, er det heller ikke veldig vanlig å høre noen snakke norsk på gatene.

Det er den turbulente situasjonen mellom katolikker og protestanter som må ta mye av skylden for at området ikke er et selvskrevet turiststed. Etter at den irske republikanske armé (IRA) offisielt la ned sin militære virksomhet i 2005 er det blitt langt roligere å ferdes i området.

Den turbulente sitasjonen landet har vært gjennom i nyere tid vil nok gjøre at mange tenker to ganger før de bestemmer seg for å tilbringe ferien her. Fortsatt er det en anspent situasjon mellom katolikkene og protestantene, men ifølge flere lokale kilder DinSide har snakket med, er det ingen grunn for turister til å føle seg utrygge i området. Det norske utenriksdepartementet har ikke utstedt noen advarsler om å reise til Nord-Irland.

Heller lyst på en charterferie? Finn billigste turer her

3. Fersk krigshistorie rett foran øynene dine

Ikke en spesielt hyggelig byggning å ha i nabolaget sitt. Rett bak denne svarte boksen ligger en stor barneskole.
Ikke en spesielt hyggelig byggning å ha i nabolaget sitt. Rett bak denne svarte boksen ligger en stor barneskole. Vis mer


Urolighetene i Nord-Irland er allerede blitt en turistindustri. Merkene etter det som har skjedd de siste årene er tydelige, og vel verdt å få med seg.

Vår anbefaling er å bestille en såkalt World Famous Black Taxi Tour. Da får du din egen, private taxi som kjører deg rundt til de viktige attraksjonene i byen. Den guidede turen tar cirka halvannen time, og er det noe spesielt du har lyst til å få med deg, er det bare å si fra til taxisjåføren, så kjører han deg dit du vil. Prisene starter på ti pund (i underkant av 100 kroner) per passasjer.

Husk å få med deg byens såkalte Peace Wall- fredsmur, som er satt opp for å skille byens katolske og protestantiske nabolag. Muren ble bygget i begynnelsen av 1970-tallet, og står der den dag i dag. Ta med en tusj, og skriv en liten fredshilsen på muren.

4. Kort avstand til historiske severdigheter og verdensarv

Hele øya Irland oser av historie og tradisjoner, og Nord-Irland er intet unntak. Lei en bil og kjør kystveien nordover på øye for å få med deg noen av Europas viktigste natur- og kulturseverdigheter. Kvaliteten på veiene er ikke oppsiktsvekkende god, men har ord på seg å være betydelig bedre enn i Irland.

Er du ikke så glad i å kjøre på venstresiden av veien, kan du la en bussjåfør gjøre jobben for deg. Mer informasjon finner du her.

Tar du utgangspunkt i Belfast, vil du kjøre forbi en stor industripark på vei nordover. Der finner du de to gigantiske kranene Samson og Goliath, som markerer fødestedet til båten Titanic. Til tross for at den legendariske båten forliste, er nordirlenderne svært stolte av byggverket sitt, og fleiper med uttrykket: "She was fine when she left here".

>> Belfast er ikke eneste by med Titanic-historie

Disse steiene er oppført på Unescos verdensarvliste.
Disse steiene er oppført på Unescos verdensarvliste. Vis mer


På veien opp nord er det nok av slott og andre naturseverdigheter, men et av de mest populære stoppene er utvilsomt Bushmills-destilleriet. Bushmills kan skilte med å ha verdens eldste lisensierte whiskeydestilleri, og her kan du prøvesmake og kjøpe noe av det beste innenfor irsk whiskeytradisjon.

Målet for turen nordover bør utvilsomt være landets største turistattraksjon: The Giants Causeway. Attraksjonen, som ble ført opp på Unescos verdensarvliste i 1986, består av flere tusen mangekantede steiner, som ble formet etter vulkanutbrudd for 50-60 millioner år siden.

5. Hvis du skal oppleve sola, bør du dra om ikke så lenge

Fint vær er absolutt ikke det Storbritannia er mest kjent for, og Nord-Irland er intet unntak. Har du planer om å slikke sol, så dropp og reise hit. Månedene august til februar blir regnet som de fuktigste, og til nærmere sommeren du kommer, jo bedre er sjansen for å få et glimt av sola.

Med andre ord, kan det være lurt å planlegge en tur om ikke altfor lenge. Juli kan se temperaturer på over 25 grader, men det er fortsatt liten grunn til å frykte for å bli solbrent (kilde).

SOLDAT MED MONA LISA-EFFEKT: Denne tegningen finner du på en av husveggene i et av de protestantiske områdene i Belfast. Uansett hvor du står, ser det ut som skytteren sikter på deg.
Et minnesmerke, også i en av de protestantiske områdene i byen. Selv om situasjonen er langt mindre anspent nå enn for noen år tilbake, er det fortsatt få katolikker som våger ferdes alene i disse gatene.
Ikke en spesielt hyggelig byggning å ha i nabolaget sitt. Rett bak denne svarte boksen ligger en stor barneskole.
Storslåtte Belfast City Hall, i hjertet av byen.
De katolske områdene erdelvis sperret av, slik at en må gå en lang omvei for å komme inn i nabolaget, for å unngå at noen blir fristet til å lage bråk.
Mannen ser kanskje ikke så kjent ut, men klesskapet kjenner de fleste til. C. S. Lewis, forfatteren bak Narnia-bøkene, ble født i Belfast, og har selvfølgelig fått sitt eget minnesmerke.
Bushmills-destilleriet er en populær turistattraksjon. Bushmills er forøvrig det eldste lisensierte whiskey-destilleriet i verden.
Nord-Irlands største turistattraksjon, The Giants Causeway, bør bli turens høydepunkt. De store, kantede steinblokkene ble formet for mellom 50-60 millioner år siden, og er et imponerende skue.


Hvordan kommer du deg dit?

Belfast er ikke det mest populære stedet å reise for oss nordmenn, derfor går det heller ikke direktefly dit. Men du har nok av muligheter til å komme deg opp til på en billig og relativt rask måte.

Du kan velge å mellomlande, og da er vel England eller Danmark mest aktuelle transittland. SAS er ofte blant de billigste flyselskapene som tilbyr turer helt Belfast, og du må regne med å punge ut i hvert fall 3.500-4.000 kroner for en helgetur. På grunn av mellomlandingene, må du regne med en reise på 5,5-9 timer til landet som egentlig bare ligger et par timer unna.


Et annet alternativ vil være å reise til Dublin, for så å ta buss opp til Belfast. Både Ryanair og en rekke andre flyselskaper flyr direkte mellom Norges og Irlands hovedsteder, så det skulle være mulig å få tak i billige billetter. AirCoach, et av selskapene som tilbyr bussturer mellom Dublin og Belfast, tilbyr tur-/returreiser for under 180 kroner. Pass på å betale i pund og ikke euro, ellers blir det dyrere. Bussturen tar stort sett to timer. I rushtiden må du belage deg på rundt tre timer.

Malmaison Hotel i Belfast ble for en stund tilbake kåret til et av Europas beste hoteller, og kan være et fint sted å bo i ferien.

Europa Hotel er et annet alternativ i sentrum av byen. Hotellet har den tvilsomme æren av å være Vest-Europas mest bombede hotell. Det var spesielt på 70- og 80-tallet IRA herjet hotellet, og du bør ikke være for redd for å bo der av den grunn.

Les også: Flere hotell som har skapt historie