Fem grunner til å besøke Parma

Den italienske kulturbyen er et mekka for matglade.

 Foto: Linda Stølen
Foto: Linda Stølen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parma er skinkebyen over alle i Italia. Det er her den berømte parmaskinken produseres, og duften av grisefarm er også absolutt merkbar på veien fra flyplassen i Bergamo til Parma.

Det er lurt å leie bil. Turen fra Bergamo, som sammen med Bologna og Milano er nærmeste flyplass, tar drøye to timer. Du kan fly til de to førstnevnte flyplasser med Ryanair. Både SAS og Norwegian har ruter til Milano.

Matparadis

Rundt byen ligger intet mindre enn 165 parmaskinke-fabrikker, og om din interesse for skinke strekker seg utover det nytelsesmessige er det mulig å få omvisning på en av dem.

Matglede er nærmest et must om du velger å besøke denne byen. Folk her er umåtelig stolte av sine mattradisjoner, og det er godt gjort å bli skuffet uansett hvilket spisested du måtte velge.

Sjekk hvor du får de største matopplevelsene og hva ellers det er fint å foreta seg i Parma:

1. Spise

Via Farina er sentrumsgaten parmafolket trekker til når de skal være sosiale og spise og drikke godt. På Enoteca Fontana får du utsøkt vin på glass, ledsaget av stedets anerkjente panini og annen småmat. En av de mer trendy pubene som også serverer enkel mat er Tobago. Lille Tabarro har spesialisert seg på gode oster som selvsagt nytes med nydelig vin. Også dette stedet ligger i via Farina.

Skal du virkelig nyte det beste av Italias og Parmas kjøkken tar du turen til La Greppia, som ligger i via Garibaldi i sentrum av byen. Her er servicen uovertruffen og maten enda bedre. Kokken setter sin stolthet i å bruke sesongens beste og ferskeste råvarer. Da vi besøkte restauranten var det høysesong for artisjokker, og aldri trodde vi en tistelvekst kunne smake så godt.

Det finnes intet mindre enn 165 parmaskinke-fabrikker i Parma. Dette bildet er fra Slega-fabrkken.
Skinkene får nennsom og individuell behandling i minimum et år før de havner på markedet. Her smøres de inn med fett. Det er alltid kvinner som utfører denne jobben - produsentene mener de har et kjærligere håndlag.
La Maestà et lite stykke utenfor byen får du servert den deiligste italienske bondekost. Et smugtitt inn på kjøkkenet avslørte at også sjefskokken setter pris på maten han lager.
Slik ser skinken ut når den blir servert. Foto: Kazuhiko Teramoto
Ikke spis bort hele oppholdet - Parma har mer å by på. Her et overblikk over Piazza Garibaldi. Foto: Wikimedia Commons

Er du stemt for ekte italiensk mat av det mer rustikke slaget bør du ta turen et lite stykke utenfor byen, til La Maestà, som ligger i en gammel gårdsbygning. Her fikk vi blant annet servert «torta fritta», som er fritert pastadeig med flortynn parmaskinke og parmesanost. Mmmm!

Les også: Sjekk inn: Hotel Toscanini

2. Kulturopplevelser

Er du interessert i arktiektur er Parma byen for deg. Her finner du bygninger helt tilbake fra tusentallet. Byens katedral som ble påbegynt i 1059 er et eksempel på det. Teatret Teatro Regio di Parma er også absolutt verdt et besøk. Her har de spesialisert seg på Verdi, og hvert år presenterer de en operaoppsetning av den berømte komponisten.

3. Sykle

Paddeflate Parma må være drømmedestinasjonen for de som liker å oppdage omgivelsene ved hjelp av tråsykkel. Du trenger heller ikke ta med egen tohjuling. Parma har i likhet med Oslo, Drammen og Trondheim utlån av bysykler. På byens togstasjon får du for få euro kjøpt lånekort for turister, og deretter ligger byen for dine føtter.

Ny direkterute åpner Italias østkyst

4. Shoppe

Via Repubblica ligger midt i Parma sentrum og er byens shoppinggate nummer 1. Her finner du det beste Italia kan by på av sko- og klesmote. Her ligger også butikken Parma Color Viola, som selger egenproduserte søtsaker og den berømte parfymen Violetta di Parma. Godlukten har eksistert i over 200 år og ble skapt til ære for Maria Luigia, som var hertuginne av Parma fra 1816 til 1848.

5. Natteliv

Det hotteste stedet å dra etter mørkets frembrudd er nattklubben Dadaumpa, der byens elegante unge (ca. 20-40 år) sørger for svinger seg til disco og livemusikk. Høy champagneføring og bra mat.

På nett: Parmas offisielle turistnettside

DinSide ble invitert til Parma av byens skinkekonsortium, Consorzio di prosciutto di parma.