Forsvunnet bagasje er ergerlig, men ofte skjer det fordi folk tar feil koffert. Velg en som skiller seg ut i mengden. Foto: Colourbox
Forsvunnet bagasje er ergerlig, men ofte skjer det fordi folk tar feil koffert. Velg en som skiller seg ut i mengden. Foto: ColourboxVis mer

Fem gode flyreisetips

Unngå trøbbel før, under og etter flyreisen.

Som flypassasjer ønsker man en mest mulig knirkefri reise. DinSide har her samlet sammen noen gode råd, som kan bidra til nettopp dette.

Her kan du sjekke ut våre fem gode flyreisetips!

Prissjekk og kampanjer

Når man skal bestille flybillett, fins det stort sett flere flyselskap å velge mellom til samme destinasjon. Derfor er det lurt å sjekke priser hos flere flyselskaper og dessuten hos nettreisebyråene, som kan ha egne tilbud.

Et annet triks for å sikre seg de billigste billettene, er å få tilsendt nyhetsbrev fra flyselskapene, som varsler om pågående kampanjer og tilbud.

Når du bestemmer deg for flyselskap, bør du likevel være obs på at prisen som markedsføres ikke alltid er reell. For eksempel må du hos Norwegian betale ekstra hvis du ønsker å reise med bagasje, og de tar også et eget kredittkortgebyr for betaling av billetten.

Sjekk billettvilkårene

De færreste av oss har råd til å reise på business-klasse, men mange flyselskaper opererer også med forskjellige varianter av økonomi-klassebillettene.

Avhengig av dine behov, bør du derfor sjekke vilkårene for billetten du vurderer å bestille. For eksempel er det ofte umulig å endre dato på de aller billigste flybillettene. Er dette noe du kan ha behov for, lønner det seg å bestille en mer fleksibel billett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også generelt er det et godt tips å lese gjennom billettvilkårene, så unngår du overraskelser undervegs på reisen.

Les også: Dette er forskjellen på SAS og Norwegian

Fly med to selskap?

De mest prisbevisste av oss kombinerer gjerne to flyselskaper for å få prisen så lav som mulig. Ender du opp med to bookinger fra forskjellige flyselskaper, for å komme frem til destinasjonen, bør du passe på at det er god tid mellom de to flightene.

Skulle du være så uheldig å miste fly nummer to, er det ikke et krav at det første flyselskapet dekker en tapet av flyet du mistet.

Har du derimot en enkelt booking, med ett og samme flyselskap eller to flyselskap som tilhører samme allianse, ordner de derimot plass på neste fly til din destinasjon gratis, hvis det samme skulle skje.

Dette har du krav på

Om noe uforutsett skulle skje under flyreisen, gir felles EU-regler deg krav på kompensasjon på reiser i Europa.

I praksis betyr dette at flyselskapet skal sørge for forpleining, eventuell overnatting og en kompensasjon hvis flyet ditt skulle være forsinket eller overbooket.

Ved en eventuell ombooking av flybilletten, bør du dessuten lese grundig gjennom informasjonen du får fra flyselskapet. Her blir det ofte gjort feil, og DinSide kjenner blant annet til eksempler hvor en hel flight har ramlet ut av billetten.

På Flypassasjer.no kan du lese om dine rettigheter som flypassasjer.

Får du derimot ikke det du har krav på, bør du klage til flyselskapet, eller til Flyklagenemnda om flyselskapet ikke tar klagen til etterretning.

Vær også obs på at hendelser som skyldes "force majeure", deriblant problemene med askeskyer fra Island i april i fjor, ikke gir de samme rettighetene.

Les også: Slik klager du på flyreisen

Unngå forsvunnet bagasje

Veldig mange flypassasjerer opplever hvert år at bagasjen er forsinket eller rett og slett forsvinner for godt under flyreisen.

Velger du en koffert som skiller seg ut i mengden, er det mer sannsynlig at flyselskapet klarer å spore den opp i ettertid.

Dessuten er det viktig å merke bagasjen med navn og kontaktinfo, både inni og utenpå. Da er det ingen tvil om at det er din bagasje det er snakk om, hvis den skulle dukke opp etter endt flytur.

Les også: Så mange kofferter forsvinner