Fem fengslende utenlandske

Her er fem fengselsmuseer og andre fengslende steder, fra California til Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonen her er hentet fra Travel Channel, samt fra fengslenes Internettsider.

Robben Island Museum.
Foto: Hein von H\"rsten, 
South African Tourism.
Robben Island Museum.
Foto: Hein von H\"rsten,
South African Tourism.

Vis mer

Robben Island

12 kilometer utenfor Cape Town ligger Robben Island. Det ble brukt som fengsel i 400 år, og hit ble de uønskede, sosiale utskudd og ikke minst politiske bråkmakere sendt. Fengselet fikk mye oppmerksomhet for deres brutalitet under apartheidtiden i Sør-Afrika; her ble nemlig opponenter til regimet sendt for å knuse opprørsmoralen. Nelson Mandela er kanskje den mest kjente politiske fangen som satt på Robben Island, fra 1964 til 1982.

Robben Island har vært museum siden 1997, og ble i 1999 ført på UNESCOs verdensarv-liste. Det selges båtturer med omvisning på øya fra Jetty 1 ved Victoria and Alfred Waterfront i Cape Town. Blant guidene er flere tidligere politiske fanger som har sonet på Robben Island.

Hvor: Cape Town, Sør-Afrika. Båter går fra Jetty 1 ved Victoria and Alfred Waterfront.
Robben Islands Internettside

Alcatraz

Alcatraz har opptrådt i mer enn en amerikansk film, og er av de mer kjente fengslene. Alcatraz tjente som militærfengsel i perioden 1859-1933, og som statsfengsel fra 1934 til 1963. Øya utenfor San Francisco ble sett på som et egnet fangested på grunn av det kalde vannet og de sterke strømmene som skilte øya fra fastlandet. Dette begrenset fluktmulighetene betraktelig – selv om det selvsagt var de som fristet lykken og utfordret havstrømmene. 36 personer forsøkte seg på å rømme, mest kjent i så henseende er kanskje de tre fangene Frank Lee Morris, John William Anglin, and Clarence Anglins flukt i 1962. FBI fant ingen spor som skulle tilsi at fangene nådde fastlandet, og de ble antatt druknet.

Her kan du se alle dokumenter angående de tre fangene Frank Lee Morris, John William Anglin, and Clarence Anglins flukt fra Alcatraz.

Hvor: Det er daglige omvisninger på Alcatraz. Båter ut til øya går fra Pir 41, Fisherman’s Wharf, San Francisco, California.
Alcatraz' Internettside

Sodaemun Prison

Museet er en hyllest til de koreanske forfedrene som kjempet mot den japanske invasjonen. Japan tok kontroll over Korea i 1895 og annekterte landet i 1911. Japanerne bygde fengselet i 1907, med det for øye å fengsle og torturere koreanske politiske fanger. I fengselsmuseet kan du se metodene de benyttet for å kue koreanerne.

Fengselet ble stengt i 1987, og har siden 1992 vært en del av Sodaemun Independence Park.

Hvor: Sodaemun Independence Park, Seoul, Sør-Korea. Det er daglige omvisninger.

Ushuaia National Prison

Ushuaia-fengeslet skal ha vært verdens sørligste fengsel. Det åpnet i 1896, og var bygget for å huse 386 fanger i 2 x 2,8 meter store eneceller. På et tidspunkt satt det imidlertid hele 1.000 fanger i dette fengselet, og de var da altså opptil fire mennesker på en enecelle.

Fangene i dette fengselet bygget blant annet verdens sørligste jernbane, som du i dag kan ta ut til fengselsmuseet. Fengselet ble i 1998 listet som en av verdens 100 mest truede steder, av World Monuments Fund.

Hvor: Ushuaia Marinebase, Ushuaia, Tierra Del Fuego, Argentina. Åpent hver dag hele året, stengt mandager i perioden mai-september.

Sukkenes bro

Broen er i seg selv ikke noe fengsel, men den ble bygget over Rio di Palazzo-kanalen i 1600, for å binde Dogepalasset sammen med Dogefengselet. Sagnet sier at broens navn er inspirert av fangene som ble ledet over den, på vei til retterstedet på den andre siden.

Det er mulig å utforske noe av Dogefengselet på egen hånd, eller du kan delta på guidede turer, hvor du også får titte inn i fangehull, torturkamre og andre rom som normalt ikke er åpent for publikum.

Hvor: Venezia, Italia.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!