Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland
Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per ErvlandVis mer

Fem feil med Oslo

Det er en rekke ting som gjør Oslo til en mindre attraktiv turistby.

Oslo er en by turistene helst bør reise gjennom så fort som mulig, sa Jens A. Riisnæs til meg da jeg intervjuet ham om byturisme for Økonomisk Rapport for noen år siden.

- Folk har ikke peil på hva Oslo står for. La for all del turistene komme inn Oslofjorden, men send dem rett ut på Bygdøy og deretter rett på Bergensbanen. Oslo er en av verdens beste byer å bo i, men en forferdelig turistby, sa Riisnæs den gang.

Det er mange flere som mener Oslo ikke er særlig til by. Det merker vi hver gang vi skriver om Oslo her på DinSide. Debatten går som bare det mellom oslohaterne og osloelskerne.

Jeg er selv ektefødt oslojente, og kunne ikke tenke meg å bo i en annen by i Norge. Ingen norske byer kan skilte med det samme utvalget av kulturliv, uteliv, butikker, restauranter og barer og samtidig tilby sjø, strender og skjærgård og marka med sine stille skogvann, serveringshytter og skiløyper.

Men selv om jeg er veldig glad i Oslo, ser jeg at hovedstaden vår ikke er den flotteste turistbyen. Etter min mening er det flere ting som trekker ned.

1 - Oslo Sentralstasjonen og området rundt
Det første som møter veldig mange turister som kommer til Oslo, er Oslo S og nederste del av Karl Johan. OK, nå tror du sikkert jeg skal male i vei om Plata og de narkomane som henger der, og ja, det er ikke ideellt at dette er det første som møter tilreisende. Men jeg synes faktisk selve sentralstasjonen er ganske gørr. Mørkt, lite lys, stygge nedganger til togperrongene og t-banen ... For turister som lander på lekre Gardermoen, og har fått med seg at Norge er et rikt land, må det virke litt merkelig at landets største jernbanestasjon er såpass kjip. Heldigvis skal Oslo S nå få en skikkelig ansiktsløftning. Utfra tegningene synes jeg det er vanskelig å forestille seg hvordan det vil se ut, men det kan i hvert fall ikke bli verre enn det er. (Se den nye sentralstasjonen på arkitekten Space Groups nettsider.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men så er det området rundt, da. Det er ikke lenge siden det var fullt kaos i trafikkbildet rundt Jernbanetorget foran Oslo S, fordi det ble opprustet. Prislappen endte på 300 millioner kroner, omtrent dobbelt så mye som tenkt i utgangspunktet. Har noen merket noen forandring? Ikke jeg, i hvert fall. Det er mulig det ble ryddigere for buss og trikk å komme seg frem, men mer oversiktlig og estetisk behagelig for fotgjengere har det etter min mening ikke blitt.

Dette liker ikke turistene ved Oslo

2 - Tiggerne
Det føles ikke hyggelig å uffe seg over de utenlandske tiggerne, men det er neppe bare undertegnede som synes det er ganske sjenerende med alle tiggerne som sitter rundt på hvert gatehjørne nede i sentrum og ber om penger. Jeg føler meg slem når jeg går forbi uten å gi noe, men jeg prioriterer heller å kjøpe en kaffe og en bolle til de mest opplagte rusmisbrukerne som sitter på nabohjørnet (det er bedre å gi dem noe å spise og drikke enn penger, siden de garantert går til å kjøpe narkotika, tenker jeg).

En venninne av meg, som jobber i kontorer rett ved Akerselva nede i sentrum, forteller at hun hver morgen passerer en gjeng med tiggere (antagelig rumenske) som står og får utdelt tiggebokser og sted de skal tigge av en som tydeligvis er sjefen i gjengen. Dette er altså organisert tigging. Jeg har vært i Romania, og vet hvor fattigslig det er der, så jeg skjønner hvorfor rumenerne kommer hit for å skaffe seg penger. Men det finnes andre metoder enn tigging.

Nå har politimester i Asker og Bærum, Torodd Veiding, sagt til NRK at han ønsker en regel der folk som skal samle inn penger først må melde fra til politiet om dette. En lignende regel har de allerede i Bergen. Der må man ha grunneiers tillatelse for å stå og tigge eller selge noe på gaten. Dette ordner de færreste av tiggebandene, og dermed kan politiet be dem fjerne seg.

Les også: Turister klager på Oslos tiggere, prostituerte og narkomane

Oslo S og Jernbanetorget er det første som møter mange av osloturistene. Foto: Per Ervland
Oslo S og Jernbanetorget er det første som møter mange av osloturistene. Foto: Per Ervland Vis mer

3 - Null offentlige toaletter

Er du på tur i Vigelandsparken, og kjenner at du må på toalettet? Lykke til. Hvis ikke veien er kort til en av kafeene som ligger rundt parken, så er det bare å finne nærmeste busk. Det er glissent med toaletter i det som antagelig er en av landets mest besøkte turistattraksjoner (det er vanskelig å få tall, da parken er gratis å besøke).

Ja, det finnes noen toaletter i parken - det er noen ved hovedporten, og noen splitter nye bak Monolitten. Men skal du gå her må du ha med deg penger. Det er greit at Norge er et dyrt land, men skal det virkelig koste penger å gå på toalettet?

Hva mener du om Oslo som turistby? Skriv i debatten under.

4 - Umoderne museer
Oslo har en rekke interessante museer. Både Kon-tikimuseet, Vikingskiphuset (på folkemunne kalt Vikingskipmuseet), Folkemuseet og Munchmuseet kan trekkes frem. Kon-tikimuseet er et flott museum med kule utstillinger. Folkemuseet viser norsk kultur på en glimrende måte, og her er det dessuten ofte arrangementer som folkedans og markeringer av norske merkedager, noe som sikkert fenger turistene. Vikingskiphuset er et museum veldig mange utenlandske turister vil se, fordi Norge er forbundet med vikinger. Og her har de en samling virkelig flotte gjenstander, men selve utstillingen er veldig tradisjonell og lite interaktiv og moderne.

Så er det Naturhistorisk Museum på Tøyen. Utstillingene her er som hentet fra 70-tallet. Sammenlignet med for eksempel Natural History Museum i London er dette bare nitrist. Museet selv ønsker seg nye lokaler, og det burde de få. I hvert fall nå som fossilet Ida trekker flere besøkende hit fra hele verden.

Jeg kunne nevnt at jeg synes Munchmuseet er altfor umoderne og lite i forhold til standarden på viktige kunstmuseer andre steder (det er bare en brøkdel av samlingen som vises frem for besøkende), men nå skal jo hele museet flyttes ned til Bjørvika, sammen med Stenersenmuseet (se info om prosjektet her). Da blir det sikkert mye bedre plass, og en mer innovativ og moderne opplevelse for besøkende. Det er et lyspunkt.

5 - Frekke turistpriser
At Norge er et dyrt land for utenlandske turister er ingen overraskelse. Vi nordmenn synes selv at det kan være ganske stive priser, og det gjelder særlig på restaurantmat og -drikke. Bedre rykte får vi jo ikke av at restauranter og barer som ligger i turisttråkket skrur prisene enda høyere opp enn det som er gjengs priser andre steder i byen.

Her er restaurantene på Aker Brygge i verstingklassen. Lekter'n, sommerrestauranten som alltid er full på godværsdager, skulle i sommer ha 68 kroner for 0,4 liter øl. Det gir en literpris på 170 kroner. Jada. Halvliteren i Oslo ER dyr, men "vanlig" pris ligger som regel på 56 kroner. Da er det litt bedre på Beach Club, som også ligger på Aker Brygge. Her får du i hvert fall 0,5 dl for 68 kroner...

Jeg skjønner at husleien på Aker Brygge er stiv, og dermed vil prisnivået på restaurantene her ligge hakket over andre steder i byen. Men makan! Generelt melder både anmeldere og tilreisende at mange av "turistrestaurantene" på Aker Brygge og langs Karl Johan serverer mat med for lav standard i forhold til prisen.

Hvis du vil ut og spise på et sted i Oslo som både er bra og billig, bør du heller sjekke ut forslagene i denne artikkelen.