Fem fede severdigheter

Fra forblåste festningsverk til flagrende rovfugler.

For danskene er det de bornholmske bjerge og natur som lokker mest. Men for oss mer provinsielle nordboere er det også andre tiders byggeskikk og fornminner som drar.

>> Se bilder fra Bornholm

Hammershus

Når man kommer til festningen Hammershus, forstår man nesten hvorfor danskene sier at det er fjell på Bornholm. Festningsruinen ligger på Hammeren, en 82 meter høy granittkoloss som reiser seg over Østersjøen på øyas nordspiss. Borgens tidligste opprinnelse er ikke kjent, men man antar at den tidligste borgdannelsen stammer fra 1200-tallet. I middelalderen var den en viktig brikke for erkebispene i Lund i feidene mellom kirke og kongemakt. Borgen som festningsverk ble foreldet på 1600-tallet, og endte da som statsfengsel og base for øyas garnison frem til den ble nedlagt i 1743. Den ble fredet i 1822, og er nå en av Bornholms fremste severdigheter.

Det er godt med skilting oppe på borgruinen, som regnes som nordeuropas største i sitt slag. I klarvær kan du se helt til Sverige herfra.

Rundkirker

Rundkirken Østerlars er øyas største. Foto: Karoline Brubæk
Rundkirken Østerlars er øyas største. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Det er 22 kirker på Bornholm, hvorav fire rundkirker - halvparten av alle rundkirker i Danmark. Den mest kjente - og største - av de fire er Østerlars Kirke. Rundkirkene ble både brukt som kirker, og som vern mot fiender fra havet. Kirken har sannsynligvis historie tilbake til 1100-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Østerlars Kirke mottar årlig 120.000 besøkende, og er åpen for visitt når det ikke foregår kirkelige handlinger her. Inngang koster 10 danske kroner. I vinterhalvåret er det gratis adgang. Her er godt med offentlige toaletter, og parkeringsplasser. Kirken ligger litt inne på øya, ikke langt fra Gudhjem.

De andre rundkirkene på Bornholm er Olsker, Nylars og Nyker.

Kunsthåndverk

Du snubler i verksteder og kunsthåndverksutsalg hvor enn du snur deg på Bornholm. Øya har blant annet sin egen glass- og keramikkutdanning i Nexø, så det er ikke så merkelig at mye av det som fallbys fra verkstedene er produkter i glass eller keramikk. Men du vil også finne gull- og sølvsmedkunst, skulpturer, trearbeider og tekstil. Prisene er ikke nødvendigvis av det lave slaget, men utvalget er stort og fristende. I sommersesongen kjører Kunsthåndværkerbussen gjester rundt til et bredt utvalg av verksteder.

Ekstern lenke:

 • Arts & Crafts Bornholm
 • Dueoddes lange strender har den hviteste sand. Foto: Karoline Brubæk
  Dueoddes lange strender har den hviteste sand. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


  Hvit sand

  Dueodde regnes av mange som en av Danmarks aller flotteste strender. Helt syd på Bornholm ligger de store strandstrekkene som dekker flere kilometer med kystlinje. Store, stråkledte klitter et stykke inn på land gir vern mot vindene. Sanden er forlokkende hvit og fin, og når Bornholm i tillegg kan skryte på seg Danmarks beste solstatistikk, bør det være muligheter for et bad.

  Godt med parkering, og trekledt vandrevei ned til stranden. Besøk også fyrtårnet som holder åpent fra ni til solnedgang. Entre koster fem danske kroner for voksne og tre danske kroner for barn under 11. Ta med deg kondisen til tops, og nyt utsikten over det sydlige Bornholm.

  Barnevennlig

  For familien på tur er det spesielt fire severdigheter som skiller seg ut:

 • Borholms Rovfuglshow er en ny attraksjon ved Nyker. Her er det daglige oppvisninger der du kan lære mer om rovfulgenes unike egenskaper, og utstillinger som gir innblikk i fuglenes verden.

 • Joboland ved Svaneke er øyas store natur- og fornøyelsespark med klappevennlige dyr, minizoo og vannland med rutsjebaner. Dessuten kan man kjøre småbiler, leie robåter på en innsjø og se trylleshow i høysesongen.
 • NaturBornholm ved Aakirkeby, med sin interaktive og lærerike utstilling, kan være et godt stopp for de litt større barna. Dinosaurer, vulkaner, krokodiller og stein i massevis.
 • Ved Gudhjem ligger Bornholms Middelaldercenter som er et kunnskapsbasert opplevelsessenter som tar gjestene med tilbake til middelalderen. Godt med aktiviteter der alle kan "prøve selv".
 • Eksterne lenker:
  Bornholms Rovfuglshow

 • Joboland
 • NaturBornholm
 • Bornholms Middelaldercenter