Fem dagsturer fra Roma

For deg som trenger en pause fra Romas hektiske gater har vi her samlet en del utflukter som lar seg gjennomføre over en dag.

Roma har mye å vise frem, også utenfor bysentrum. Her har du fem alternative utflukter fra den evige stad.

Tivoli, avkjølende fjellandsby

I tidligere tider var det den rene luften, den vakre beliggenheten og rykter om helsebringende svovelkilder som fristet velstående romere til å ta turen opp til Tivoli. Byen ligger idyllisk til i Tiburtini åsene cirka 30 kilometer nordøst for Roma og kan nåes med både buss (fra t-banestasjonen Rebibbia) eller med lokaltog. Hovedattraksjonen i dag må være de 100 fontenenes terrasse i Villa d'Este. Her står 100 fontener i form av grotesker, ørner og obelisker godt overgrodd av mose. Men ennå spruter de vel 400 år gamle fontenene friskt vann. Få også med deg grottene og fossene i parken Villa Gregoriana.

Janiculum, den åttende høyde

Har du gått lei av å se bygninger og monumenter nedenifra kan en tur opp til Janiculum være til hjelp. På toppen av åsen, som ikke regnes blant byens syv sentrale, finner du en park fylt med monumenter over Garibaldi og hans menn som forsvarte byen mot franske styrker i 1849. Ta turen opp langs gaten Via Garibaldi i bydelen Trastevere og nyt det sprudlende livet i kafeer og små butikker på veien. Vel oppe på Janiculum finner du et av byens beste utsiktspunkter. Ta med et pledd, mat og vin kjøper du på veien opp! Et perfekt sted for en piknik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Castelli Romani, vin i sør

Om lag 30 kilometer sør for Roma ligger det en rekke landsbyer som alle er kjent for sin vinproduksjon, Castelli Romani er da også en av byens verdsatte hvitviner. Hva med et besøk til Frascati for en litt annerledes ettermiddag? I tillegg til vinsmaking og et innblikk i produksjonen har landsbyen som bærer samme navn som sin kjente vin vokst seg til en sjarmerende liten by. Se den enorme Aldobrandini villaen på dette bildet.

Villa Borghese, en søndag i himmelen

Noen kilometer utenfor Roma ligger parken og villaen til den mektige familien Borghese, åpen for publikum. Området som strekker seg over seks kilometer i omkrets rommer flere museer, gallerier, ulike akademier og skoler, en zoologisk hage, et amfiteater, en kunstig innsjø og et vell av fontener og skulpturer. For å nevne noe. På en god søndag er det få steder som er mer takknemlige rasteplasser enn Villa Borghese. Den beste måten å se herligheten er kanskje å leie en sykkel ved parkens inngangsport. En time med en fantastisk morsom tandemsykkel, kalt Riccoli, koster rundt 100 kroner. Eller hva med en robåt? Ta en titt på dette bildet. Mens du er i området bør du passe på å få med deg et av Berninis mest berømte skulpturelle mesterverk Apollon og Dafne i Museo Borghese.

Katakombene, Romas mørke hemmelighet

Antikkens Roma var ikke noe heldig sted for kristne, og frem til 300 tallet ble troende forfulgt av byens regjerende. I følge datidens lover kunne ikke kristne gravlegges innenfor bymurene og dermed oppsto katakombene. Det finnes flere katakomber, men de største og mest kjente er San Callistokatakombene som ligger noen kilometer ned den kjente antikke veien Via Appia Antica. De enorme San Callistokatakombene er bare delvis utforsket, men i seksjonene åpne for publikum kan du blant annet se pavekrypten der flere av de første pavene ble begravet samt et vell av dekorerte krypter tilhørende ulike helgener.