Fem byer - 25 opplevelser

Hvem velger du? Sjekk prisene!

Tropevarme i Berlin ... hele året. Tropical Island badeland. Foto: Tropical Island
Tropevarme i Berlin ... hele året. Tropical Island badeland. Foto: Tropical Island Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lysten på et høstferieavbrekk, men ikke helt klar for hyttesvette eller chartertur i siste liten? Her er tipsene til fem familievennlige storbyer, som er tilgjengelige i ulike prisklasser.

Usikker på når det er høstferie? Avhengig av hvor du bor, avvikler skolene høstferie i uke 40, 41 eller 41 - av en ukes eller kun noen dagers varighet. Har du glemt hvor skoleruta ligger, kan du sjekke den fylkesvise oversikten i DinSides skoleferieoversikt.

Nedenfor kan du se hver av byene presentert med tre familievennlige attraksjoner. Vi har angir også priser for hvor mye det vil koste deg å reise til de ulike storbyene i forbindelse med høstferien - og som du kan se nedenfor, er det store prisforskjeller allerede når det kommer til transportkostnadene.

Billigste by å reise til, om vi ser kun på transportutgiftene for en familie på fire i uke 40, er Stockholm (fra Oslo). Deretter følger København. Kanskje også naturlig, ettersom dette er destinasjoner som du kan velge andre transportmetoder enn fly.

Tett på dyra på Lillskansen. Foto: Skansen
Tett på dyra på Lillskansen. Foto: Skansen Vis mer


Stockholm

Valutamessig er Stockholm - eller Sverige generelt, selvsagt - en gunstig destinasjon nå. Selv om valutakursen ikke er på det samme lave nivået som tidligere i år, betaler du fremdeles kun 85 norske kroner for 100 svenske. Så økonomisk sett kan dette være et gunstig valg for famlien på høstferie.

Men det er selvsagt mer ved Stockholm enn kronekursen, her er tre familieopplevelser i den svenske hovedstaden:

Skansen på Djurgården er verdens første friluftsmuseum med kulturhistoriske bygninger og Stockholms eneste dyrepark. Åpent hver dag, og koster 90 kroner for voksne og 50 kroner for barn i september (20 kroner mindre per person i oktober).
Junibacken er et must for alle Astrid Lindgren-fans, eller du som liker Albert Åberg, Petterson og Findus - eller andre barnebokfigurer. Reis med eventyrtoget, lek i Villa Villekulla eller få med deg en teaterforestilling. Er åpent tirsdag til søndag (stengt mandager, altså), og koster 125 svenske kroner for voksne og 110 kroner for barn.
Naturhistoriska riksmuseet ble kåret til Sveriges beste museum for barnefamilier av nettmagasinet barnsemester.se. Her kan dere utforske alt fra dinosaurer, hvaler, mammuter, meteoritter og mer - og det arrangeres ulike aktiviteter for barn. Her er også en egen kino, Cosmonova, som viser naturhistoriske filmer. Museet har åpent tirsdag til søndag, men er altså stengt mandager. Inngangsprisen er 80 svenske kroner for voksen, alle under 18 har gratis inngang (det er egne priser for inngang til Cosmonova).

... og for alle som skulle lure på hvorfor vi ikke har med Gröna Lund som et utfluktsmål i denne sammenhengen, så er siste dag denne sesongen 19. september.

Stockholmskortet gir gratis adgang til 75 ulike museer og attraksjoner, i tillegg til at du kan reise gratis med kollektive transportmidler. Det koster 375 kroner for et 24-timers kort for voksen (180 kroner for barn 7-17 år), 495 kroner for 48 timer og 595 kroner for 72 timer.

Merk deg også at barn under sju år reiser gratis med kollektivtransport i følge med en voksen, og i helgene reiser barn under 12 år gratis. Og som ikke det er nok, så reiser både den voksne og barnet gratis om du er på tur med barnevogn.

Slik reiser du: Kjør egen bil, reis med tog, buss eller fly. Ifølge reiseplanleggeren restobot.se, er kjøretiden med bil mellom Oslo og Stockholm 6 timer og 23 minutter (det er 528 kilometer). Ifølge en pristest på reiser til blant annet Stockholm, publisert på DinSide i sommer, er bilen den billigste transportmetoden for familien: 858 kroner tur-retur. Familien på fire betaler 914 kroner tur-retur med tog, og 1479 med buss. Fly er selvsagt det raskeste alternativet, men koster også desto mer: Med utreise fra Gardermoen mandag 28. september og retur fra Stockholm 3. oktober, koster det 3714 kroner med Norwegian (for to voksne og to barn). Ryanair skal også fly fra Rygge til Skavsta, men denne starter ikke opp før 25. oktober.

Pristest på transport til de nordiske hovedstedene

Bo billig i dyre Stockholm

Vertigo er årets nyhet i Tivoli ... tør du? Foto: Tivoli
Vertigo er årets nyhet i Tivoli ... tør du? Foto: Tivoli Vis mer


København

Dette er den norske storbyfavoritten blant de nordiske hovedstedene, ifølge en avstemning på DinSide.no i forbindelse med pristesten på transport til Helsingfors, København og Stockholm. Hele 60 prosent velger seg København som favoritt - fulgt av Stockholm på andreplass med 23 prosent av stemmene ... Merk deg imidlertid at det finnes andre gater enn Strøget, for deg som skal gatevandre.

Købens heteste adresser

Her er tre familieopplevelser verdt et besøk i den danske hovedstaden:

Såpeboblekunstneren Tom Noddy på Experimentarium. Foto: Experimentarium
Såpeboblekunstneren Tom Noddy på Experimentarium. Foto: Experimentarium Vis mer

Dere kommer vel neppe utenom Tivoli dersom dere tar turen til Køben. Tivoli har daglig åpent frem til 20. september, deretter holder de stengt frem til 9. oktober - da de holder "halloween-åpent" frem til 18. oktober. For deg som har høstferie i uke 40, utgår dermed dette som mulig besøksmål. Inngangsbilletten koster 85 danske kroner for alle over 12 år, og 45 danske kroner for alle mellom 3 og 11 år. Vertigo er tivoliets heteste nyhet, og med en fart på opptil 100 kilometer i timen og vridninger på 360 grader, blir det nok sikkert ganske hett under topplokket dersom du prøver deg på denne karusellen ...

Naturcenter Vestamager tilbyr byens beste barneopplevelse, ifølge kåringen Byens Beste på nettmagasinet Alt om København (aok.dk). Dette er altså innsidetipset om københavnernes egen favoritt. Naturseneret består av flere bygninger oppført på Amager Fælled på 1990-tallet, samt store skog, strand- og landområder. Beliggende kun 10 minutter fra metrostasjonen Vestamager, med muligheter for leie av sykler, fiskeutstyr og annet turutstyr ved inngangen.
Experimentarium er et naturvitenskapelig musum som er i høy grad interaktiv; her skal alt testes og tas på. Her kan du være med på alt fra øyediseksjon til rakettshow og mye annet. Museet har åpent hver dag hele året, og koster 145 danske kroner for alle over 12 år, og 95 danske kroner for alle mellom 3 og 11 år.

Københavnkortet CPHCard koster 225 danske kroner for 24 timer (evt. 450 dkk for 72 timer), og gor deg fri adgang til 60 attraksjoner, gratis reise med kollektivtransport og rabatter på endel andre attraksjoner og restauranter. Barn tom. 9 år går gratis på et CPHCard for voksen, barn melom 10 og 15 må ha et barnekort (115 dkk for 24 timer og 225 dkk for 72 timer). Barn under 12 år reiser for øvrig gratis med kollektivtransport i følge med voksne. Bysykler er selvsagt også et alternativ til å komme seg rundt.

Livsnyterens København

Slik reiser du: Kjør hele veien med egen bil, reis med båt, buss, tog eller fly - til København er mulighetene mange. Ifølge vår pristest til de nordiske hovedstedene, er buss billigste reisemåte for en familie på fire: 1452 kroner koster det familien tur-retur. Fly er selvsagt det mest tidseffektive, men også det dyreste alternativet i vår pristest fra juni. Med utreise mandag 28. september og retur 3. oktober, er flyprisen for fire med Norwegian 3264 kroner.

København - billig overnatting med høy standard

Tropevarme i Berlin ... hele året. Tropical Island badeland. Foto: Tropical Island
Tropevarme i Berlin ... hele året. Tropical Island badeland. Foto: Tropical Island Vis mer


Berlin

Du forbinder kanskje ikke Berlin og Tyskland med tropisk stemning, men det finnes faktisk et tropisk paradis 6 mil syd for den tyske hovedstaden. Tropical Island heter badelandet - som er litt mer enn et standard norsk badeland. 26 grader i lufta og 28-31 grader i vannet 365 dager i året ... Her er også regnskog, sandstrender, badelaguner og orkidéhager - og du kan campe på stranda. Inngang koster fra 25 euro for voksne og 19,50 euro for barn fra 4 til 14 år - men mer at prisene avhenger av hva du vil ha tilgang til.

Tropisk paradis ved Berlin

Speilkabinettet på MACHmit-museet. Foto: MACHmit
Speilkabinettet på MACHmit-museet. Foto: MACHmit Vis mer


MACHmit-museet er et musum spesielt for barn. Her utfordres alle sansene gjennom utforsking, prøving og forskning. Koster 4,50 euro per person eller 14 euro for hele familien.
Filmpark Babelsberg tar med bde voksne og barn iinn i filmskapningens verden. Her kan man oppleve ulike attraksjoner, stunt-shows, 4D-action-kino, mm. Åpent daglig ut oktober. Koster 19 euro for voksne og 13 euro for barn fra 4 til 14 år - eller 60 euro for en familiebillett.

Berlinkortet koster 16,50 euro for 48 timer, 22 euro for 72 timer og 29,50 euro for fem dager. Da kan du reise gratis med kollektivtransport, og du får gratis eller halv pris på entréavgiften på ulike museer og attraksjoner - i tillegg til rabatter på ulike restauranter, forretninger osv.

Slik reiser du: Du kan jo reise med bil - eller bil+båt, men her er nok fly det mest effektive. Ifølge Google maps tar kjøreturen Oslo-Berlin drøye 12 timer, da med ferge på strekningen Gedser-Rostock. Billigste flyreise for fire personer som vi har funnet med utreise 28. september og retur 3. oktober, er 9500 kroner tur-retur Oslo-Berlin for to voksne og to barn.

London

The Beatles på  Madame Tussauds.  Foto: Visit London
The Beatles på Madame Tussauds. Foto: Visit London Vis mer
Hamleys leketøysbutikk i juledrakt. Foto: Visit London
Hamleys leketøysbutikk i juledrakt. Foto: Visit London Vis merMadame Tussaud's, eventuelt kombinert med London Dungeons for de hardføre, er vel et must for alle londonturister - i alle fall om dere ikke har vært der før. Livaktige voksfigurer og interaktive utstillinger. Bestill billettene på nett i forkant av visitten, og du sparer 10 prosent av prisen - samtidig som du får prioritert adgang, dvs. du går forbi køen. Billettene koster 22,50 pund for voksne og 18,50 pund for barn - eller 78 pund for en familiebillett (ved nettkjøp).
Hamleys, den enorme lekebutikken på Regent Street, strekker seg over imponerende sju etasjer, og innbyr til at barna skal leke og utforske varene. Her er også en hjemsøkt trapp som strekker seg over butikkens sju etasjer. Det kan kanskje lønne seg å oppfordre barna til å spare seg opp litt midler i forkant av reisen, slik at de selv kan kjøpe seg en ting - så slipper du forhåpentligvis unna maset ... Sjansen er vel kanskje dessuten stor for at utvalget er så overveldende at det kan være vanskelig å bestemme seg.
Natural History Museum er museet for den som er interessert i alt som har med dyr og natur å gjøre. Det er kjempestort og inneholder alt fra forhistoriske dinosaurer til 22 millioner (!) til forskjellige dyr på sprit. Og det nesten beste av alt: Det er gratis!

Smarte tips til London-turen

Londonpass gir deg gratis adgang til 55 attraksjoner, men du må altså ut med 35,10 pund for et 1-dagers pass og 77,40 pund for et 6-dagers pass for voksne. Merk deg at dette ikke gir fri bruk av kollektiva transportmidler, som bypassene i de øvrige byene nevnt i denne artikkelen. Du må ha eget reisepass (travelpass) for fri bruk av kollektve transportmider; Dagskort koster 7 pund for voksne og 2 pund for barn, ukeskort koster 44,60 pund for voksne og 22,30 pund for barn. Barn under 11 år reiser gratis med kollektivtransport.

Slik reiser dere: Det er mange flyselskaper som kan fly deg til London. Husk at Stansted ligger lenger unna London by enn Heathrow og Gatwick. Norwegian skal ha 10.336 kroner for å frakte to voksne og to barn fra Gardermoen til London Gatwick, med utreise 28. september og retur 3. oktober. Flyr du med Ryanair fra Torp til Stanstad, koster det hele familien 7477 kroner. Med SAS koster reisen 10.612 kroner fra Gardermoen til Heathrow. Ryanair starter også opp en ny rute fra Rygge til Stansted 1. oktober. Med utreise eksempelvis 1. oktober og retur 4. oktober, koster turen totalt 3649 kroner for hele familien. Norwegian skal ha 11.386 kroner for reise på de samme datoene.

Der drømmer blir til virkelighet? Disneyland Paris.
Der drømmer blir til virkelighet? Disneyland Paris. Vis mer


Paris

Disneyland Paris er vel grunn nok alene til å ta en tur til Paris. Dette trenger vel kanskje ikke noen øvrig presentasjon, men i alle fall: Klem Mikke, kle deg ut som en prinsesse eller se hva som skjer bak filmsettet. Endagspass koster 51 euro for voksne og 43 euro for barn fra 3 til 11 år. Det er Halloweenfestival der fra 3. oktober til 1. november, med show, etc.
Du kan oppleve dukketeater i parker, på lekeplasser og mange andre steder rundt om i den frabske hovedstaden. Turistinformasjonen har info om når og hvor - men eksempelvis er det forestillinger i Parc Floral de Paris (botanisk hage), som koster 2,60 euro per person.
Vitenskapsmuseet i Paris, Cité des Sciences, har en egen avdeling med barn i aldersgruppen 2 til 12 år som målgruppe: En for 2-5-åringer og en for 5-12-åringer. Her er det tilrettelagt for lek og lær; om vann, jord, skugger og lys, mm. Ingang til Cités des enfants koster 6 euro per person. Museet er stangt mandager.

Med et museumspass kommer du gratis inn på mer enn 60 museer og monumenter i Paris og omliggende områder, og passet gir deg også rett til å gå forbu køen og rett inn. Koster 32 euro for todagerspass. Som for London må du også i Paris ha eget transportpass for reise med kollektivtransport: Dette koster 8,80 euro per dag for alle over 12 pr, og 4,40 euro for barn (4-11 år). 5-dagerspass koster 28,30 euro for voksne og 14,15 euro for barn.

Opplev Paris gratis

Slik reiser dere: SAS skal ha 10.694 kroner for å ta familien på fire fra Oslo Gardermoen til Paris Charles De Gaulle (ut 28. sept., retur 3. okt.). Norsegian tar 10.138 kroner for å fly dere fra Gardermoen til Paris Orly (ut 28. sept, retur 2. okt./utsolgt 3. oktober). Ryanair flyr dere tur-retur Torp-Paris Beauvais for 4778 kroner, med utreise mandag 28. september og retur lørdag 3. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer