Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Fem bud mot pengetrøbbel på reisen

Fem tips for vettug pengebruk på ferie.

1: Ta med minst to plastkort, gjerne et debet- og et kredittkort. Det hender at kort slutter å virke eller at det blir slukt i en minibank. Det kan også være så enkelt at du ikke kan benytte din vanlige korttype der du handler.

2: Oppbevar kortene hver for seg, så minsker risikoen for at du mister begge samtidig.

3: Sperr kortet umiddelbart om du mister det eller det blir stjålet. Sperring for de fleste bank og VISA-kort har felles nummer: +47 22 21 40 55 (Bankenes betalingssentral). Har du andre kort, vil du også få hjelp til å finne riktig mottaker av sperremeldingen om du ringer BBS. (Ringer du fra Norge, bruk 800 30 250 eller 08989, valg 0). Ta også med nummer til egen bank og kortutsteder, så er du sikker på å få kontakt med de riktige sperreinstanser. Etter sperring har ikke du lenger ansvar om kortet misbrukes.

4: Er du i beit økonomisk grunnet for eksempel tap av kort, kan du få nødkontanter utstedt via reiseforsikring eller bank. Er du et sted der dette er vanskelig å gjennomføre, kan beløpet formidles via Utenriksdepartementet mot et gebyr på ti prosent, minimum 200 kroner.

5: Nødlidenhetslån er siste utvei - det utstedes av utenriksstasjonen etter søknad på fastsatt skjema. Nødlidenhetslånet kan kun benyttes til å dekke hjemreise ved første anledning, og du må være norsk statsborger med fast adresse og lønn, pensjon eller trygd i Norge for å få et slikt lån. Pengene skal tilbakebetales ved hjemkomst, for eksempel som trekk i lønn, pensjon eller trygd.

http://www.landsider.no/tips/bistand/tap/tap.htm