Fem berømte rockeklubber

De er intime, sagnomsuste og legendariske. Her er fem rockeklubber du ikke vil gå glipp av.

Legendariske The Cavern i Liverpool fra før den ble revet og igjen oppsto. Foto: www.cavern-liverpool.co.uk
Legendariske The Cavern i Liverpool fra før den ble revet og igjen oppsto. Foto: www.cavern-liverpool.co.uk Vis mer

Magical Mystery Tour

 1. Fem berømte rockeklubber


The Cavern

På begynnelsen av 60-tallet dukket The Beatles opp på scenen i denne mørke kjellerklubben, som åpnet i Liverpool i 1957. Med rhythm & blues og popens forgjenger i England, skiffle, på programmet skapte dette grobunn for det som senere ble omtalt som Merseybeat og siden verdensfenomenet Beatlemania. Her spilte bandet 292 konserter mellom 1961 og 1963, og senere har artister som The Rolling Stones, Manfred Mann, Jimi Hendrix, Stevie Wonder og Oasis opptrådt. Den opprinnelige Cavern ble revet, men er bygget opp igjen som en tro kopi på samme sted med original murstein og den samme, trange steintrappen ned i det røffe mursteinslokalet.

En smule mer kommersielt er det riktignok blitt. Man kan for eksempel gå i fotsporene til The Beatles på turer som Magical Mystery Tour som går hver eneste dag året rundt, koster 150 kroner og ender opp på The Cavern til slutt. Turen gir deg et innblikk i oppveksten til John, Paul, George og Ringo, hvor de bodde, skolene de gikk på, gaten "Penny Lane" og opprinnelsen til "Strawberry Field".

 • Hvor: 10 Mathew Street, Liverpool, England L2 6RE
 • Nettsted: The Cavern
 • The Marquee Club

  I juli 1962 ble The Rolling Stones oppdaget da de spilte sin første konsert på klubben som åpnet i 1958 i Oxford Street i London. The Marquee var en av de viktigste stedene for jazz, rock og rhythm & blues på den tiden. Her spilte band som The Yardbirds med Eric Clapton, the Animals, The Who, Jimi Hendrix og senere U2 og REM. I lokalene danset Marianne Faithful halvnaken, David Bowie sjekket opp ryper og Rod Stewart var stamgjest. I dag er imidlertid ikke The Marquee like svett og trang som på 60- og 70-tallet. Klubben flyttet til Soho i 1962 og videre til Charing Cross Road, men i 1996 ble den stengt. Takket være Dave Stewart fra the Eurythmics har klubben imidlertid åpnet igjen, som restaurant og klubbscene, med mye av det gamle interiøret intakt. Den ligger nå i hippe Islington.

 • Hvor:
 • 16 Parkfield Street, N1 Centre1, Islington, London

  The CBGB i New York. Det var her berømte New York band som The Ramones, Talking Heads, Television, Patti Smith og mange andre startet sine karrierer på 70-tallet. Foto: www.cbgb.com
  The CBGB i New York. Det var her berømte New York band som The Ramones, Talking Heads, Television, Patti Smith og mange andre startet sine karrierer på 70-tallet. Foto: www.cbgb.com Vis mer


  CBGB

  New York-punken og New Wave hadde sin storhetsstid på syttitallet, og fostret band som Television, Talking Heads, Blondie, Ramones og Patti Smith. De spilte alle på den etter hvert så legendariske punk-klubben CBGB i New York, som er en av byens eldste rockeklubber. Noen få år før engelske Sex Pistols tok over punkherredømmet i 1977 eksploderte sjangeren i disse trange lokalene i Bowery Street, midt i et av byens klassiske homsestrøk. En lang, mørk og bråkete tarm av et lokale, i et av Manhattans kanskje mindre innbydende strøk, men en opplevelse verdt.

 • Hvor:
 • 315 Bowery, New York, NY 10003
 • Nettside:
 • CBGB

  Go-go girls tidlig på 60-tallet i rockeklubben Whisky A Go-Go. Foto: www.whiskyagogo.com
  Go-go girls tidlig på 60-tallet i rockeklubben Whisky A Go-Go. Foto: www.whiskyagogo.com Vis mer


  Whisky A Go-Go

  Dansende go-go girls i "bur", stive drinker, Jack Daniels og rock på mytiske Sunset Boulevard i Hollywood. På klubben som åpnet i 1964 har de fleste legendene spilt. The Byrds, Janis Joplin, Buffalo Springfield, Cream, The Kinks, The Who og Jimi Hendrix, for ikke å glemme The Doors, som slo igjennom her og var husband i 1966. Klubben er også stedet for Guns N' Roses' gjennombrudd.

  I motsetning til kanskje The Caverns mer kuriøse verdi for rockenostalgikerne er Whisky A Go-Go fortsatt en vital del av musikkscenen i LA, der mer eller mindre kjente band får sjansen til å vise seg fram.

 • Hvor:
 • 8901 Sunset Boulevard, West Hollywood, CA 90069
 • Nettside:
 • Whisky A Go-Go

  Nirvana og grungebølgen slo igjennom på The Crocodile Cafe i Seattle tidlig på nittitallet. Foto: www.nirvanaweb.com
  Nirvana og grungebølgen slo igjennom på The Crocodile Cafe i Seattle tidlig på nittitallet. Foto: www.nirvanaweb.com Vis mer


  The Crocodile Cafe

  Intime The Crocodile Cafe ble åpnet i Seattle i 1991, og ble et av de viktigste scenene for grunge-bølgen, indierocken og flanellskjortene. Her spilte grupper som Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains og Screaming Trees. I dag er klubben kjent for å ha konserter med ukjente og håpefulle band, som senere slår i gjennom på MTV.

 • Hvor:
 • 2200 2nd Avenue, Seattle, WA 98121

 • Nettside:
 • The Crocodile Cafe

  Tilbake til hovedartikkelen.