Feite flyvertinner nektes å jobbe

I fjor ble 140 kabinpersonale i Indian Airways satt på bakken fordi de var for tjukke. Nå har de tapt rettsaken mot arbeidsgiveren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesteretten i Delhi avviste de kvinnelige flyvertinnenes påstand om at arbeidsgiverens avgjørselse om å sette dem på bakken fordi de var overvektige var "urimelig og nedverdigende".

- Hvis flyvertinnene blir bedt om å slanke seg ... vi skjønner ikke hvordan dette på noen måte kan oppfattes som urettferdig, urimelig eller nedverdigende, sa dommer Rekha Sharma.

Tynne og vakre - slik vil Indian Airlines at flyvertinnene skal se ut. Foto: Indian Airlines
Tynne og vakre - slik vil Indian Airlines at flyvertinnene skal se ut. Foto: Indian Airlines Vis mer

Denne rettsavgjørelsen kom et par måneder etter at en annen rett avgjorde at Indian Airlines, som er Indias statlige flyselskap, var nødt til å betale full lønn
til flyvertinnene, selv om de var satt på bakken fordi de var for feite. Flyselskapet ville ikke det, og hevder på sin side at selskapet bare følger sine egne regler.

Vil ha unge og vakre

Sheela Joshi, en av de 11 flyvertinnene som ble satt på bakken, sa hun ville anke dommen. Hun sa også at Indian Airlines prøver å presse ut de eldre og tyngre flyvertinnene til fordel for yngre og vakrere damer, for å få flere passasjerer.

- Dette er svært skuffende. De tror fly har blitt catwalks og at vi alle må være modeller. Hvordan kan vekten din spille inn på hvor effektiv du er på jobb?

Indian Ailrines merker voksende konkurranse fra nye lavprisselskaper. Et av dem, Kingfisher Airlines, hevder å ha Indias vakreste flyvertinner, og uniformene består av korte skjørt og høye hæler.

Som mange andre flyselskaper, står det i arbeidskontrakten at de ansatte i Indian Airlines kan bli oppsagt dersom de blir for overvektige. Det er selskapets egne doktorer som definerer hva som er overvektig. I 1990 kunne de ansatte gå opp ti prosent av sin "naturlige maksimalvekt", også den definert av legene. Ti år senere kunne de bare veie syv kilo mer, så bare fem kilo, og for et år siden kunne de ikke gå opp noen ting før de risikerte å bli sparket.

Kilde: The Times

Singapore Airlines, som regnes som et av verdens beste flyselskap, er viden kjent for sine vakre SIngapore Girls. Les mer om dem i artikkelen under: