Foto: SAS
Foto: SASVis mer

Feil førte til store SAS-forsinkelser

Flyene er på vei opp igjen.

– Nå skal flyene være på vei opp igjen, sier Kenneth W. Vikse, kommunikasjonsdirektør i SAS, til DinSide, klokken 10.15.

– Systemet vårt gikk ned i dag morges, rundt klokken halv syv. Da er det sånn at man har manuelle rutiner og folk kan sjekkes inn i skranken, noe som skapte litt mer kø. Klokken halv ni gikk også boardingssystemet ned, og da blir det jo litt heavy. Veldig mange fly stod på bakken i en times tid, forklarer Vikse.

Han forteller at alle flyene antakelig er i rute igjen i løpet av klokken 11-11:30.

I løpet av perioden 10 og ut over formiddagen pleier det å være litt roligere på flyplassen, derfor antar kommunikasjonsdirektøren at dette ikke vil få noen følger for ettermiddagsflyene.

– Dette var ingen god start på dagen, beklager han.

– Møt opp som normalt

Selv om feilen er funnet ber Avinor.no folk om å være forberedt på at det kan fortsatt kan dukke opp noen forsinkelser i flytrafikken i dag:

"Trafikken ved Oslo Lufthavn går som normalt. På grunn av problemer med innsjekkingssystemene til SAS tidligere i dag, kan enkelte forsinkelser oppstå. Passasjerer bes møte som normalt."

Vikse antar at det er en del hundre mennesker som ble rammet av SAS-problemene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemer med innsjekkingssystemet

Torsdag morgen kunne informasjonskonsulent i SAS, Monica Hovland, fortelle følgende til tv2nyhetene:

– Innsjekkingssystemet vårt er nede, og det betyr at det ikke er mulig å foreta innsjekking i hele Norge.

Dette førte til at alle innenriksflyene til SAS ble innstilt for en kort periode.

Ifølge Hovland skal problemene ha oppstått da backupsystemet og hovedsystemet var nede for telling. Hovedsystemet skal ha vært nede i flere timer, mens backupsystemet sluttet å virke noen timer senere.

Det var heller ikke mulig å sjekke inn på SAS-flyet via internett i denne perioden:

"Det ikke mulig å bruke vår internett innsjekking før øyeblikket. Vi jobber med å løse problemet så raskt som mulig," forklarte SAS på sin egen hjemmeside. Selskapet la også ut beskjed på sin egen Facebook-side.