Favoritter på skinner

Det er ikke veldige mengder jernbanelinjer i Norge, men noen av dem er absolutt verdt en utflukt.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

La det være sagt: Vi tror ikke på at det er farlig å fly. Fortsatt mener vi at flytransport er en av de tryggeste reisemåtene. Men har høydeangsten satt seg uten at utferdstrangen har blitt mindre, frister kanskje toget mer?

- Etter tragedien i USA ser vi at vi får nye kunder hver dag, som ikke har vurdert å reise med tog før, forteller Tove Sylte hos NSB på Åndalsnes.

Selv om ikke flyskrekken er påtrengende, er det uansett ikke tvil om at toget gir helt andre dimensjoner til reiseopplevelsen enn flygende transportmidler. Her i landet kan du også flere steder kjøre tog på strekninger der du ikke kommer deg frem med bil. Vi presenterer noen av de flotteste togreisene i Norge.

 • Se bildespesialen fra norske skinner.
 • 1: Turistmagneten

  På Flåmsbana er det meste tilrettelagt for turister, og du blir møtt av guider i særegne drakter.
  På Flåmsbana er det meste tilrettelagt for turister, og du blir møtt av guider i særegne drakter. Vis mer

  Turister fra hele verden valfarter til Flåmsbana, som hver sommer frakter omkring 400.000 gjester. Denne jernbanestrekningen på Vestlandet stod ferdig så sent som i 1940. Toget starter helt nede ved Aurlandsfjorden, en sidearm til Sognefjorden. Fra Flåm stasjon går den storslåtte turen til Myrdal. 20 kilometer med jernbanelinjer, og en høydeforskjell på 865 meter, tilbakelegges på cirka en time. Banen er den bratteste i verden på normalspor. Det vil si at den stiger 1 meter for hver 18. Tre ganger underveis krysser toget dalen og elven. Banen ble bygget slik for å unngå svært rasfarlige strekninger. Du får også førsteklasses utsyn til Kjosfossen, der toget tar et opphold. På veien kjører toget gjennom en vendetunnel, der det skifter retning 180 grader. Tunnelen har også et utkikkspunkt – et hull i veggen der du får utsikt over dalen og de bratte fjellsidene. Ved Myrdal møtes Flåmsbana og Bergensbanen. Enkeltbillett koster 120, barnebillett koster 60.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Til Flåmsbanas egne sider.

  2: Nordnorske fjell

  Ofotbanen midtveis mellom Rombak og Katterat.
Foto: Roar G. Nilsson Foto: Roar G. Nilsson
  Ofotbanen midtveis mellom Rombak og Katterat.
  Foto: Roar G. Nilsson Foto: Roar G. Nilsson Vis mer

  Aller lengst i nord går Ofotbanen på det gamle malmtogsporet fra Narvik til Kiruna. Banen er drevet av det svenske selskapet Tågkompaniet.

  - Turen er helt spesiell. Toget starter helt nede ved havnivå, og stiger fort høyt opp i fjellene. Du får nesten samme opplevelse som å være på toppen av skisenteret i Narvik. Utsikten er fantastisk, og på deler at strekningen er det utrolig bratt ned på siden, forteller Dag Yngve Dahle som har reist turen flere ganger i forbindelse med Interrailferier.

  Reiser du om sommeren, kan du oppleve å forlate landskapet ved havnivå i herlig sommertemperatur, og være oppe i iskald snø på noen få timer. Toget går fra Narvik via det svenske skistedet Riksgränsen til Kiruna. Underveis kjører du langs den trange fjorden Rombaksbotn, og inn i fjellene langs grensen. På svenskesiden passerer du den store innsjøen Torneträsk. Fra Kiruna kan du reise videre til Stockholm og ut i Europa.

  Turen Narvik - Kiruna tar omkring tre timer, og ruten går hele uken. Det koster SEK 155 for en voksen én vei (cirka 134 norske). To barn under 16 kan reise gratis i følge med en voksen.

  Tågkompaniet nettsider med ruteoversikt finner du her.

  3: Trollsk

  Tar du Raumabanen kan du kjøre over den vakre Kyllingbrua.
Foto: John K. Dale/NSB Foto: John K. Dale/NSB
  Tar du Raumabanen kan du kjøre over den vakre Kyllingbrua.
  Foto: John K. Dale/NSB Foto: John K. Dale/NSB Vis mer

  Raumabanen er et sidespor til Dovrebanen mellom Oslo og Trondheim, og korresponderer med togene som går her. Det er kanskje mest spennende å ta turen fra Dombås og ned til fjorden ved Åndalsnes.

  - Kontrastene er store mellom viddelandskapet fra Dombås til Bjorli, og de høye fjellene du ser på hver side av Romsdalen når du stuper ned fra Bjorli, sier salgsleder Tove Sylte hos NSB på Åndalsnes. - Romsdalen opplever du best fra toget. Skinnene går høyere oppe i dalsiden enn bilveien, og du får mye bedre utsikt.

  Sporet går mellom tindene i Romsdalen. Nederst ser du den glassklare elven Rauma. De store høydepunktene, bokstavelig talt, er Trollveggen og Romsdalshorn - i alle fall om du er heldig med høyden og tilstanden til skydekket. Toget kjører også over Kyllingbrua, der du får fantastisk utsikt mot elven og fjellene.

  - Du skulle vært med en sommerdag med toget fullt av turister. De skaller nesten hodene i vinduene, og er helt fra seg av begeistring, mens de fotograferer vilt, forteller Sylte.

  Toget er nytt med store vinduer som gir godt utsyn. Turen tar kun 1 time og 20 minutter. Ruten går to ganger daglig i hver retning, oftere om sommeren. Det koster 160 kroner for voksne, og 80 kroner for barn. Vil du reise tur/retur, kan du kjøpe en såkalt trolltur som gir deg reisen frem og tilbake for prisen av en enkeltbillett.

  Mange kombinerer en tur på Raumabanen med å besøke Trollstigen og legge ferden om Geiranger - to av Norges mest populære turistattraksjoner. Merk imidlertid at Trollstigen kun holder åpent sommertid.

  4: Rallarturen

  Rallarvegen trekker sykkelturister i tusentall.
Illustrasjonsfoto: Terje Angeltveit Foto: Terje Angeltveit
  Rallarvegen trekker sykkelturister i tusentall.
  Illustrasjonsfoto: Terje Angeltveit Foto: Terje Angeltveit Vis mer

  Ruten Oslo - Bergen har mange tunneler, noe som gir bedre fremkommelighet vintertid, men som dessverre hemmer utsynet. Likevel får du mangt et glimt av den vakre Hardangervidda kronet av Hardangerjøkulen. Vidda er kanskje spesielt severdig i høstprakt. For den spreke turisten er det populært å hoppe av på Haugastøl eller Finse. Finse er forøvrig turens høyeste punkt på 1.222 meter over havet. Herfra kan du teste sykkelferdighetene på Rallarvegen som går fra Haugastøl via Finse til Myrdal, Flåm og Voss. Omkring 20.000 turister har hvert år slitt pedaler og dekk på hele eller deler av den gamle anleggsveien til Bergensbanen de siste årene.

  Det er mulig å leie sykler. I år kostet to dager 390 kroner, weekend 490 kroner hos Haugastøl sykkelutleie. Distansen fra Haugastøl til Voss er på 125 kilometer

  - Med normal kondisjon kan du regne med å bruke mellom to og tre dager på veien fra Haugastøl til Voss, forteller Terje hos Haugastøl Turistsenter til DinSide. Han forteller at det er flest nordmenn som tar turen, men at det har blitt flere og flere utenlandske turister også. Sesongen varer fra 10. juli til midt i september.

  Fra Bergen til Haugastøl tar det mellom 2 og 3 timer med tog, og turen koster omkring 315 kroner for en voksen. Merk at det ikke er alle togene som stopper på Haugastøl. Fra Oslo til Haugastøl er prisen omkring 400 kroner. Turen tar omkring 4 timer.

  5: To for fjellglade

  Nordlandsbanen i høstfarger.
Foto: NSB Foto: NSB
  Nordlandsbanen i høstfarger.
  Foto: NSB Foto: NSB Vis mer

  Om du er veldig heldig, kan du på ruten fra Oslo til Trondheim se en og annen moskus. Men først og fremst kan dette stykket jernbane gi deg utsyn over de reinmosekledde fjellviddene på Dovre, før du dykker ned i Drivdalen på veien mellom Dombås og Oppdal.

  Lenger mot nord kan du skryte av å passere Polarsirkelen underveis fra Mo i Rana til Bodø. Jernbanestrekningen fra Trondheim til Bodø passerer det kalde og værharde Saltfjellet, etter å ha kjørt gjennom den trange Dunderlandsdalen.

 • NSBs sider på nettet ligger her.
 • Lenger avsted?

  Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

  Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.