Farvel til ferieplagene

Myggstikk, diaré, øreverk, hovne ankler, dehydrering og reisesyke. Ferieplagene er mange. Les hvordan du forebygger og behandler.

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Sommer og ferie er herlig - men dessverre kan det følge en del ubehagelige opplevelser med på kjøpet. Vi har listet opp de mest vanlige i denne artikkelen, og gir deg råd og tips om hvordan du kan unngå dem, og hva du skal gjøre hvis du likevel blir rammet.

UNDER FLYTUREN

 • Propper i ørene - Det kan gjøre fryktelig vondt, særlig hvis du har en forkjølelse, og trommehinnene er litt betente. Det er forskjellen i lufttrykket i flykabinen og trykket i det innerst i øret som skaper proppene. Hos noen blir ikke trykket utlignet skikkelig. Det føles som om trommehinnen står i spenn, og du hører ingenting. Prøv med tyggis, eller hold deg for nesa og blås ut (men vær forsiktig, ikke ta i for hardt). Bruk gjerne nesespray for å rense opp i luftveiene. Små barn får ofte slike plager, og kan få hjelp av en smokk eller evt. amming dersom de fortsatt får bryst.

 • Hovne ankler - Forekommer hvis du sitter stille i flysetet i en lengre periode. Til vanlig, når du beveger deg, hjelper leggmusklene til å frakte blodet tilbake til hjertet. Når du sitter stille, reduseres denne effekten. Resultatet er at trykket i beina blir større enn normalt, og du hovner opp. Du unngår dette ved å bevege beina under flyturen. Enten mens du sitter i setet, men aller helst ved å gå litt i midtgangen.

 • Luft i magen - Ikke akkurat det morsomste når du sitter inneklemt mellom to medpassasjerer på et stappfullt fly. Det er ubehagelig, og det er ikke bare bare å løpe frem og tilbake til do for å lette trykket når luften vil ut. Flylege Lars Tjensvoll som står bak nettsiden www.flylegen.no, forklarer at det er endringer i lufttrykket som gjør at gassen i tarmen utvider seg. Det beste rådet her er å unngå å spise mat som lager gasser i tarmen før du skal ut og fly. Gjærbakst, løk, kullsyreholdig drikke og bønner er de store synderne.

 • Dehydrering og tørr hud - Kjennes det som om huden krymper to nummer straks du er oppe i lufta? Det er fordi luften i flykabinen er tørr. Luftfuktigheten er helt nede i 10-15 prosent. Dermed blir du både tørst og tørr i huden under flyturen. Løsningen er å drikke mye vann (ta med egen vannflaske). Ta også med en fuktighetskrem i håndbagasjen, så du kan smøre hender og ansikt. Evt. prøv flasker med fuktighetsspray.
 • Blodpropp - Skremselshistorier om folk som har strøket med etter å ha fått en blodpropp under en flytur kan gjøre noen og enhver nervøs. Når du sitter stille i en lengre periode, kan venene (særlig i leggene) få problemer med å føre blodet tilbake til hjertet. Blodet koagulerer, og kan lage en propp på innsiden av venen. Er du uheldig, løsner proppen og blir fraktet til lungene. Dette kan skje etter noen timer, eller etter flere dager, og kan i verste fall være dødelig. Men det skal litt til for at det er fare for at du får blodpropp under fyturen. Har du åreknuter, høy blodprosent, eller hatt hjertesvikt, hjerteinfarkt, eller gjennomgått kirurgisk inngrep de siste seks ukene, er du i faresonen ifølge lege Lars Tjensvoll hos www.flylegen.no. Bruk kompresjonsstrømper og pass på å bevege beina ofte.
 • I BILEN

 • Bilsyke - Du er på vei fra Oslo til Trondheim, og blir grønnere og grønnere i trynet. Og dere har ikke kommet lenger enn til Lillehammer. Bilsyke er helt forferdelig, men rammer vanligvis bare passasjerene. Bilføreren slipper unna fordi han eller hun holder øynene på veien hele tiden. Det burde du også gjøre. Bilsyke (eller reisesyke) kommer høyst sannsynlig av at balansenerven i øret forteller deg at du er i bevegelse, mens øynene dine blir lurt til å tro at du er i ro, dersom du leser i en bok, eller hviler øynene på noe inni bilen. Dersom du følger med på veien, gir øynene og balanseorganene den samme informasjonen, og du unngår mest sannsynlig kvalme.

  Har du først blitt kvalm, bør dere ta en pause i kjøringen. Gå ut og trekk litt frisk luft. Reiser du med barn i bilen kan det være greit å gi en bilsyketablett før dere kjører avgårde. Unngå å spise store måltider eller drikke alkohol før du starter kjøreturen.

 • TIL FOTS

 • Vannblemmer og gnagsår - Dagsmarsjen i fjellet starter ikke bra når du har fått blemmer etter bare en times gange. For å unngå blemmer, bør du gå inn skoene du skal bruke på forhånd. Ha på deg rene bomulls- eller ullsokker. Syntetiske sokker er ikke bra, da får du lett gnagsår og blemmer. Ta med deg et godt utvalg av gnagsårplaster, og en desinfiserende sårsalve. Får du en vannblemme, skal du være forsiktig med å ta hull på den - det er lett å få infeksjon i åpne sår. Må du tømme den, skal du stikke et lite hull og presse ut vesken. La blemmehuden være, slik at den beskytter over såret.
 • >>I SOLA OG I VANNET
  >>MAGETRØBBEL, BITT OG STING
  >>I FØRSTEHJELPSSKRINET

  Kilder: Lege Gunnar Hasle v. Reiseklinikken, www.mozon.no, www.flylegen.no og lege Keith Hopcroft/The Sunday Times.