<i>Foto: Tiger Wildlife Tours India</i> Foto: Tiger Wildlife Tours India
Foto: Tiger Wildlife Tours India Foto: Tiger Wildlife Tours IndiaVis mer

Farvel til den indiske tigeren

Et av verdens vakreste dyr, tigeren, er i ferd med å forsvinne fra India. I løpet av de fire siste årene har halvparten av tigrene i India blitt borte.

En nasjonal indisk undersøkelse viser at det i dag finnes rundt 1.500 tigre igjen i landet, ned fra 3.600 i 2002. Undersøkelsen sier at dersom den drastiske reduksjonen i bestanden fortsetter, vil den indiske tigeren være fullstendig utryddet om 15 år.

Mer verdt død enn levende

Færre områder der den bengalske tigeren kan leve og jakte uforstyrret er en av grunnene til den sterke nedgangen i bestanden, men den største trusselen mot tigeren er ulovlig jakt på dyret, hvis pels er svært ettertraktet. Tidligere i år ble fire tigerhunner funnet drept i en nasjonalpark i Utturanchal, ved foten av Himalaya, og for noen uker siden ble to tigerskinn konfiskert på grensen til Nepal, skriver den britiske avisen The Daily Telegraph.

En død tiger kan koste opptil 305.000 kroner på det internasjonale markedet. Tigerens kroppsdeler er populære i kinesisk medisin, der bein kan koste 2.400 kroner kiloen, og en tigerpenis opptil 5.200 kroner stykket.

Indiske naturverorganisasjoner er fortvilte, og hevder at myndighetene ikke gjør nok for å redde tigeren. Samtidig som folk som ønsker raske penger jakter på tigeren, presser store selskap på for å få starte industri og åpne gruver i tigerens områder.

Turisme og naturvern

Tror du turisme kan være med på å redde truede dyrearter og naturområder? (Avsluttet)
Til en viss grad, men det viktigste er at myndighetene setter i gang andre tiltak.(58%) 167
Ja, da blir dyrene og naturen en ressurs som må bevares.(27%) 78
Nei, økt turisme er ikke bra for hverken dyra eller naturen.(14%) 41
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tror på tigerturisme

- Bortsett fra Taj Mahal er det vanskelig å komme på et mer kraftfullt nasjonalsymbol enn den kongelige bengaltigeren, sa Julian Mattews, sjefen for selskapet Travel Operators for Tigers til The Daily Telegraph.

Likevel mener Mattews at indiske myndigheter ikke har skjønt hvilket potensiale tigerturisme har, og hvordan turismen kan hjelpe til å redde tigeren fra utryddelse.

- Tigrene er blitt like sjeldne som Afrikas fjellgorillaer. Men mens turistene betaler 225 pund (cirka 2.600 kroner, red.anm.) for å få tillatelse til å se gorillaene, betaler indere bare 25 rupi (cirka 3,50 kroner, red.anm.) for å se den indiske tigeren. Utlendingene betaler 250 rupi (cirka 35 kroner, red. anm.).

Naturvernorganisasjonene hevder at indiske myndigheter har pyntet på tallene som viser tigerbestanden i landet, og ignorerer å gjøre noe for å redde tigeren. Nå viser det seg at tigeren har forsvunnet helt fra tigerreservat Sariska, som tidligere var det viktigste tigerreservatet i landet. Dermed har myndighetene skjønt alvoret i situasjonen. Men hva de kommer til å gjøre for å redde tigeren er ennå uvisst. Det eneste som er sikkert, er at de bør få opp farten. Om 15 år er det antagelig for sent.

Kilder: The Daily Telegraph, Indian Wildlife Portal og Indian Tiger Welfare Society

Mer om dyr fra DinSide Reise:
>> Siste sjanse til å se
>> Ulovlige suvenirer
>> Kenya: Snarveien til safariopplevelsen
>> Livsfarlig ferie
>> TEST DEG SELV: Dyrisk geografi
>> Nærkontakt med spekkhoggere
>> TEST DEG SELV: Skumle dyr
>> Galapagos: Fortidens paradis
>> Safari på budsjett