Farvel, folkeskikk

Nordmenn er ubehøvla bønder som ikke tenker på andre enn seg selv. Det var karakteristikken vi ga oss selv i den nylige folkeskikkdebatten. Men står det bedre til i andre land?

Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Et oppgitt leserinnlegg i Aftenposten fra en gravid kvinne som opplevde at ingen reiste seg for henne på bussen, og debatten var i gang. Hvor uhøflige har egentlig vi nordmenn blitt?

Blogger og debattforum har vært fulle av innlegg fra nordmenn som akker seg over norsk oppførsel. Dommen er hard. Vi er ubehøvla bønder som ikke reiser oss for eldre på bussen, som presser oss inn på tog eller t-bane før de som skal av har fått satt foten utenfor døra, vi sier ikke unnskyld når vi dulter borti noen, vi presser oss frem i boardingkøen for å kapre de beste setene på flyene som ikke har seteplassering. Vi er uhøflige og sure mot turistene, og yter minimalt med service.

The Norwegian arm

Erik Lundesgaard ga i fjor ut en bok som kort og godt heter Skikk og bruk, og driver også nettsiden www.skikkogbruk.no. Han er ikke sen om å ramse opp hva vi nordmenn er dårlige på, og som oppfattes som uhøflig oppførsel.

- I utlandet er ikke nordmenn kjent for olje eller fisk, men for "the Norwegian arm", eller pensjonatarmen, som vi gjerne kaller den. Når vi strekker oss over bordet for å få tak i det vi vil ha.

Ikke er vi gode på smalltalk heller, mener Lundesgaard. Vi husker ikke navnet på folk vi snakker med, og er altfor direkte.

- "Hva driver du med, da?", sier vi, mens når for eksempel britene konverserer, snakker om løst og fast før de etterhvert kommer inn på yrke. "So, you're a lawyer?"

- Hvor i verden synes du det er mest behagelig å være, med hensyn til folks oppførsel?

- Jeg synes New York er veldig deilig. Her er folk vennlige. Og svensker er forresten mer behagelige å være sammen med enn nordmenn.

- Hva med strikte tyskere?

- Tyskland er veldig regelstyrt, men jeg har sans for tysk orden, jeg.

- Hva er det verste ved norsk oppførsel, noe som virkelig bør gjøres noe med?

- Helt klart "the Norwegian arm". Det er nesten så politikerne burde ta tak i det for å bedre omdømmet vårt i utlandet.

- En omdømmekommisjon, kanskje?

- Haha, ja hvorfor ikke?

Ikke bare norsk debatt


Det er kanskje ikke alltid noen grunn til å være stolt av å være norsk. Men det er ikke bare i Norge temaet skikk og bruk er aktuelt. I de fleste vestlige land er oppfatningen at høflighet er et fordums begrep.

Tidligere i år gjennomførte Canadas Reader's Digest en uhøytidelig test av hvor høflige og hyggelige folk i 35 forskjellige byer over hele verden er. Magasinet sendte sine reportere ut for å gjennomføre tre tester:

 • 20 ganger gikk reporterne inn i bygninger rett etter en annen person, for så å se om personen holdt døren åpen for dem

 • 20 ganger kjøpte de småting i forskjellige butikker, og sjekket om butikkmedarbeideren sa "takk".

 • 20 ganger mistet de en mappe full av papirer på gaten, for å sjekke om noen ilte til for å hjelpe å plukke dem opp.
 • Hvert positive resultat fikk ett poeng. Det ble ikke gitt poeng for negative resultater. Maks poengsum var altså 60 poeng.

  De tre byene som kom best ut av det, var New York (80 prosent positivt resultat), Zürich (77 prosent) og Toronto (70 prosent). De tre dårligste var Mumbai (32 prosent), Bucharesti (35 prosent) og Kuala Lumpur (37 prosent). Ingen norske byer var med, men Stockholm havnet på 10. plass, med 63 prosent.

  Les om undersøkelsen hos Reader's Digest.

  Les hvordan vi, og andre folkeslag oppfattes:

  >>Norsk etikette - ifølge utlendinger
  >>Frekke franskmenn
  >>Spansk møkkaservice
  >>Høflige briter?
  >>Kvalmt hyggelige amerikanere

  Selvinnsikt


  Det er ikke bare vi nordmenn som synes våre egne er vel frekke. Nå i begynnelsen av oktober stemte nemlig nederlendere seg selv inn på tredjeplass over Europas mest uhøflige, etter Russland og Frankrike, i en undersøkelse offentliggjort av den nederlandske avisen De Telegraaf.

  Frekt folkeslag

  Hvem er mest uhøflig? (Avsluttet)
  Franskmenn(34%) 395
  Nordmenn(25%) 298
  Tyskere(13%) 148
  Italienere(6%) 72
  Briter(6%) 70
  Amerikanere(6%) 65
  Spanjoler(4%) 52
  Svensker(4%) 46
  Dansker(3%) 30
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

  "Siden vi er altfor mange som bor i et veldig lite land, blir toleransen for andre kontinuerlig redusert," skrev en av de spurte.

  Men ikke alle var enige: "Nederlendere er direkte i måten de kommuniserer på. Noen ganger blir det oppfattet som uhøflig," sa en annen.

  Det har også blitt sagt om nordmenn. Vår rett frem-stil oppfattes som frekk. Nettsiden A-Z of Etiquette skriver: "Ikke bli overrasket over "straight talking" i Norge, da det er normalt for nordmenn å være ganske direkte." Men uansett, nederlendere stemte faktisk skandinaver, sveitsere og belgiere som de mest høflige i Europa. ille er det kanskje ikke med oss nordmenn, likevel?

  Les hvordan vi, og andre folkeslag oppfattes:
  >>Norsk etikette - ifølge utlendinger
  >>Frekke franskmenn
  >>Spansk møkkaservice
  >>Høflige briter?
  >>Kvalmt hyggelige amerikanere

  Har du opplevd frekk og uhøflig oppførsel som turist? Eller har du opplevd nordmenn som oppfører seg skammelig? Skriv om det i debattforumet under!


  Farvel, folkeskikk

  Les også:
  Verdens høfligste

  FIN FOLKESKIKK: Les mer om Reader's Digests undersøkelse

  Nordmenn - verdens minst høflige folk?

  SKRÅBLIKK FRA NYC: Saggeren vi snubler borti ber oss om unnskyldning ... Lenge leve god folkeskikk!


  Farvel, folkeskikk

  Uanstendig oppførsel

  TEST: Vet du å oppføre deg rundt om i verden?

  Frekk turisme

  SKIKK OG BRUK: Det skal ikke så mye til før du tråkker i salaten i fremmede land.