<strong><b>HÅRETE LARVE:</strong></b> Thaumatopoea pityocampa er det latinske navnet for Pinjeprosesjonsspinner.
HÅRETE LARVE: Thaumatopoea pityocampa er det latinske navnet for Pinjeprosesjonsspinner. Vis mer

Farlige larver på Costa Blanca

Advarer folk mot å ta på dem.

Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang hørt om Pinjeprosesjonssspinner? Det er en sommerfugl som hører til i Sør- og Mellom-Europa, som kan oppleves som svært irriterende når de er larver.

De hårete larvene blir også kalt for prosesjonslarver fordi de kan legge ut på vandring i lange rekker. Larvene lever sammen i store silkespinn, som henger ned fra furutrær.

Problemet med disse larvene er at "pelsen" er giftig og kan forårsake betydelige helseproblemer, ifølge Wikipedia. Neslehårene inneholder maursyre og giftstoffet thaumatopoein, som kan gi allergiske reaksjoner.

Larvene er spesielt farlig for hunder og unger.

 • 79 badegjester har fått svi: Advarer mot brennmaneter på Gran Canaria
 • Se opp for larvene NÅ

  Til tross for at vi fortsatt befinner oss i januar, så er larvene allerede godt i gang med vandringen sin. Årsaken til den tidlige vandringen, er fordi det har vært en mild vinter. Normalt ville ikke marsjen ha startet før i begynnelsen av mars.

  <strong><b>FARLIG "SUKKERSPINN":</strong></b> Slik ser reirene til prosesjonslarvene ut. Foto: wikimedia
  FARLIG "SUKKERSPINN": Slik ser reirene til prosesjonslarvene ut. Foto: wikimedia Vis mer


  Spaniaavisen skriver at larvene har kommet ned fra furutrærne over store deler av Costa Blanca, og marsjerer nå mot nye områder hvor de kan etablere seg.

  Det skal heldigvis være lett å få øye på larvene, siden de er så hårete. Reiret ser ut som et sukkerspinn, som danner lange lenker. Hvert reir kan inneholde inntil 300 prosesjonslarver, ifølge avisen.

 • Se bilde: Monsterflue på Gran Canaria
 • Dette gjør du hvis du er uheldig

  Hvis du er uheldig og tråkker på dem, spruter de ut væske mot sine fiender. Dersom du får denne væsken på deg, bør du oppsøke legevakten øyeblikkelig. Får du giften på øynene, kan du risikere varige synsskader.

  «Larvehudene som ligger igjen når larvene har skiftet skinn, er særlig problematiske når disse tørker ut og smuldrer opp. Et brukt "telt" kan inneholde hundrevis av slike larvehuder og dersom det blåser i stykker blir disse spredt med vinden. Slik utgjør de forskjellige prosesjonsspinner-artene et betydelig helseproblem i områder der de er vanlige,» opplyser Wikipedia.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer