FISKEKOS: Ikke alle fisker er like vennlige som denne go`torsken.
FISKEKOS: Ikke alle fisker er like vennlige som denne go`torsken.Vis mer

Farlige dyr i vannkanten

Bare se, men ikke røre, oppfordrer legene.

En rekke dyr du støter på når du bader, kan i verste fall være dødelige. Mange frykter haien mest av alt, men sjansen for å bli angrepet av den er uhyre liten. i følge den amerikanske organisasjonen Shark Friends er det statistisk sett kun fem haiangrep per år. Til sammenligning omkom 641 mennesker i flyulykker i 1999.

I Norge

  • Fjesing

  • Fjesingen er Norges eneste giftige fisk. Piggene som sitter på de fremre ryggfinner og på gjellene, har gift tilsvarende den huggormen har. Stikket kan gi store smerter og forårsake kvalme, oppkast, omtåkethet, kramper og bevissthetstap. Fjesingen kan du støte på langs hele kysten helt opp til Nord-Norge. Giftvirkningen reduseres i varme, hold derfor området hvor du er stukket i varmt vann.

  • Brennmanet
    Kjent for de fleste. Den norske brennmaneten er ufarlig for alle som ikke er svært allergiske. Får du store forbrenninger, kan du få feber. Da bør du oppsøke lege.

  • Ikter
    Parasitt som finnes i mange ferskvann så snart vannet blir varmt. Etter å badet i ikteinfisert vann, får du et kløende og sviende utslett.

  • Huggorm
    Huggormen kan svømme. Giften fra bittet er ufarlig for de fleste. For personer som er svært allergiske, folk med hjerteproblemer og små barn, kan huggormbitt være dødelig. Kontakt alltid lege ved huggormbitt.

    Artikkelen fortsetter under annonsen

    [Ugjyldig objekt (NAV)]

    Ute i verden

  • Maneter
    - Portugisiske krigsskip er mer beryktet enn farlig. Sjøvepsen er langt farligere, den kan faktisk være dødelig, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

    Det er neslecellene på manetenes tentakler som er vond å komme i borti. Neslecellene inneholder en sviende og kløende gift. Tentaklene på neslecellene brukes når maneten fanger mat; Giften lammer byttet. Sjøveps holder til i farvannet rundt Australia og der utstedtes det varsler. Portugisiske krigsskip trives i all slags tropiske farvann. Ingen av manetene vil svømme etter deg, så du kan rolige svømme unna, og kanskje helst i retning av land. Kommer du borti noen av disse manetene, bør du forsøke å fjerne neslecellerestene mens du er i vannet. På land gnir du de berørte områdene inn med tørr sand. Ferskvann vil utløse mer gift, bruk derfor saltvann for å skylle vekk restene. Etter sammenstøt med sjøveps, kan du gni inn huden med utvannet eddik eller bakepulver – da nøytraliseres giften. I følge lege Gunnar Hasle, kan man være plaget med sår i flere måneder etter å ha gått på sjøveps.

  • Fisk
    Kalkunfisk, skorpionfisk, piggskater og steinfisk, er alle fisker som har pigger med gift. Fiskene holder til i tropiske farvann. Ingen er dødelige, men som med den norske varianten fjesing, kan stikkene være svært smertefulle og også farlige for særlige allergiske mennesker.

    - Fiskene er svært late og gidder ikke å flytte seg, selv om du nærmer deg, forklarer Gunnar Hasle.

  • Conussnegler
    Conusssnegler er vakre å se til, men er svært farlige. Fisken har snabel med gift som den bruker til å fange mat.

    Sneglen holder til ved kysten av Australia, Karibia og sydøst-Asia. Det finnes mer enn sytti arter, men ikke alle er giftige. ABC News på nettet skriver at sneglene også har blitt kalt sigarettsnegler fordi det eneste du rekker å gjøre før du dør, er å røyke en sigarett. Universitetet i Melbourne har dokumentert tretti tilfeller hvor mennesker har blitt stukket av sneglen.

    - Sneglen vil snike seg innpå en fisk, for så skyte ut en giftpil. Fisken faller om umiddelbart, sier Thomas F. Duda Jr. ved Harvard University til ABC News.

    Lege Gunnar Hasle oppfordrer folk til ikke å ta på snegler i vannkanten.

    Bilharziose


  • Bilharziose er en ikteinfeksjon, altså en parasitt, fra Schistomafamilien. Bilharziose kalles også Schistosomiasis eller sneglefeber. Parasitten finnes i ferskvann i Asia og Afrika. Særlig i indre Kina og i Egypt er parasitten blitt et stadig økende problem. I følge Nettdoktor.no kan ubehandlet Bilharzioseinfeksjon føre til kroniske lever- og nyresykdommer, noe som gir kronisk dårlig helse.

    Mennesker smittes i ferksvann hvor det finnes smittede vannsnegler. Sneglelarven borer seg gjennom huden og går over i blodbanen. Enkelte ganger kan det kort tid etter oppstå kløe med påfølgende tropiske sykdommen katayamafeber, som er den nest største tropesykdom etter malaria. Vanligvis oppstår denne feberen fra en til flere måneder etter infiseringen, når den den da voksne iglen begynner å legge egg. Symptomene er feber, hoste, diarè, ledd- og magesmerter.

    Barracuda
    Det finnes rundt tjue arter av denne familien som benevnes som Sphyraenidae. Barracudaen kan bli opp til 1, 8 meter lang, og finnes i det karibiske hav, Atlanter- og Stillehavet. Fisken er dristig og fryktløs, og er i følge Encyclopædia Britannica, kjent for å gå til angrep på svømmere.

    Skal du svømme i farvann hvor barracudaen holder til, bør du unngå å ha på deg ting som reflekterer sollys - barracudaen tror nemlig da at du er en deilig liten fisk.