Ekte tatoveringer har ikke verdens beste rykte, men såkalte hennatatoveringer er heller ikke trygge.
Ekte tatoveringer har ikke verdens beste rykte, men såkalte hennatatoveringer er heller ikke trygge.Vis mer

Farlig suvenir

Såkalt hennatatovering, som det er vanlig å få tilbud om i mange ferieland, er sterkt allergifremkallende.

De siste årene har flere og flere latt seg friste av gatetatoveringer i Syden. Tatoveringene males på med hennafarge, og varer langt fra evig. De ser likevel ganske så ekte ut med en gang.

- Hennatatoveringen varer akkurat lenge nok til at mor får bakoversveis, men ikke så lenge at du blir lei av den, sa én som en gang spanderte på seg en slik tatovering.

Det er imidlertid ikke risikofritt, selv om fargen etter hvert forsvinner.

Advarsel fra Sverige

Svenske myndigheter advarer mot svarte hennatatoveringer, skriver Statens næringsmiddeltilsyn i en notis. Svenske hudleger har fått inn flere pasienter med kraftig eksem etter midlertidige tatoveringer av denne typen. Tatoveringene har de kjøpt på feriereiser i land som Egypt, Hellas, Gambia og Thailand.

Sterkt allergifremkallende

Den svarte fargen inneholder parafenylendiamin, et stoff som er sterkt allergifremkallende og som ikke er tillatt å bruke direkte på huden i Norge. Blir du først overfølsom for dette stoffet, kan allergien vare hele livet. Det kan også gjøre at du vil reagere på lignende stoffer som finnes i blant annet hårfarger.

Mer om helse på reisen finner du her.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.