Skjelettet - en gjenomgangsfigur under markeringen av Huelga de Dolores.
Skjelettet - en gjenomgangsfigur under markeringen av Huelga de Dolores.Vis mer

Farlig påsketradisjon i Guatemala City

Studenter i Guatemalas hovedstad har innført en ny og farlig påsketradisjon: De stripper og banker opp mistenkte kriminelle før de paraderer dem gjennom gatene i byen.

Det er mange merkelige påsketradisjoner i verden. De fleste steder beskjeftiger folk seg med hyggelig og uskyldig maling av påskeegg. Enkelte steder er det store opptog der troende sliter seg til blods til ære for Jesus. Men i Guatemala har blodsutgytelser i påsketiden tatt en ny vri.

Maskerte studenter i gatene

I mer enn hundre år har studenter fra San Carlos-universitetet markert "Huelga de Dolores" i påskeuken. I tillegg til parader forekommer skuespill, marsjer, demonstrasjoner og konkurranser. Det meste med en humoristisk, men på samme tid skarp samfunnskritisk vri. Mange ser Huelga-tradisjonen som en ventil hvor innbyggerne gjennom studentene får sagt hva de mener og tenker uten sensur.

I dagene før påske paraderer studentene i gatene iført røde og svarte bøddelhetter. Opp til 15.000 studenter, mest menn, deltar i disse paradene. I flere dager toger de gjennom gatene, og ber om penger fra tilskuerne til dekning av kostnadene ved festivitetene.

Begynte med påskesvindlere


Det som tidligere var en fredelig prosesjon, har det de siste årene snudd til en blodig affære. Studentene passer opp mennesker de hevder er kriminelle, stripper dem og fører dem til almen bespottelse gjennom gatene. I visse tilfeller blir de mistenkte banket til blods av studenthordene.

Denne blodige vrien på påsketradisjonen startet for flere år siden da studentene oppdaget at svindlere kledde seg ut som paradedeltakere, og benyttet det som dekke for tyveri, tigging og ran. Siden har det utartet til at enhver som blir mistenkt for kriminalitet kan risikere å bli avkledd og banket opp.

Vanlig med borgervern

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Borgervern er ikke noe nytt i Guatemala. Det rapporteres stadig om lynsjingsforsøk og dødsfall forårsaket av borgerverngrupper. Men det finner vanligvis sted på landsbygda der det ikke er politimyndigheter i nærheten til å ta tak i kriminelle forhold. Men i hovedstadens gater er det altså for noen korte dager hettekledde studenter som står for sivile avstraffelser. Hittil har ingen blitt tiltalt for denne volden, og mange av landets innbyggere fryder seg over studentenes handlinger. Politiet hevder at det er vanskelig å gripe inn fordi det vil ødelegge den mer enn hundreårige tradisjonen med parader og pengeinnsamling i gatene.