Farlig håndbagasje

Flykapringene forut for terrorangrepene viser med all tydelighet hvorfor reglene for innholdet i håndbagasjen er så strenge.

Det blir sannsynligvis strengere reguleringer av hvilken håndbagasje du kan ta med deg, og hva som bør sjekkes inn i tiden fremover. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

En del ting er opplagte: Du skal ikke ta med våpen, eksplosiver eller gift ombord i flyet. Men hva med lommekniven, spraydeoen og neglesaksen? I lys av flykapringene i USA ser vi på hva du kan ta med, og hva du bør la ligge igjen.

Strengere regler i vente

Foreløpige rapporter tyder på at kaprerne brukte lommekniver, andre små kniver og boksåpnere for å true til seg kontrollen over de fire flyene som ble kapret i USA. Derfor skal du være helt sikker på at det blir økt fokus også på slike redskaper på verdens flyplasser. Washington Post skriver torsdag at Federal Aviation Administration (de amerikanske luftfartsmyndighetene) varsler strengere kontroll av håndbagasje og passasjerer. Nå har det for eksempel vært tillatt å ta med kniver og lignende med blader kortere enn syv centimeter. De nye reglene som varsles, vil forby alle typer kniver i håndbagasjen. I tillegg vil det også bli forbud mot alle kutt- og stikkinstrumenter. Det gjelder for eksempel barberblader, sakser og boksåpnere. I USA varsles det også at serveringsbestikk i plast blir standard ombord.

IATA (den internasjonale flytransportsammenslutningen) som organiserer 276 flyselskaper, varsler torsdag at de snarest vil innkalle til ekstraordinære møter i sin sikkerhetskommité. Formålet er å gå gjennom sikkerhetsinstruksene, og vurdere ekstra tiltak. Se altså ikke bort fra at lignende regler blir innført, også i Europa.

Hva kan du ta med?

Inn her, eller inn på flyet? Vis mer

Husk at reglene for håndbagasje også gjelder for ting du har med deg i lommer og ellers på kroppen. Enkelte gjenstander er greit å sjekke inn i bagasjen, men ikke greit å ta med ombord. Andre ting er absolutt forbudt. Alt er kanskje ikke like selvsagt for deg som reiser. De vanligste beslagene på Gardermoen i fjor var:

 1. Kniver
 2. Verktøy
 3. Leketøysvåpen
 4. Brannfarlige gjenstander
 5. Gass, gassrefillere, lightere o.l.
- Det som overrasker folk mest er at vi beslaglegger leketøyspistoler. Det kan virke rart, men det hjelper ikke at vi vet at leketøyet er ufarlig, når det potensielt kan bruke i en rans- og kidnappingssituasjon, fortalte sikkerhetssjef ved Oslo Lufthavn, Roald Johansen til DinSide i vinter.

Her finner du oversikten over reglene slik de står i dag:

 • Dette er absolutt forbudt i bagasjen

 • Dette er kun tillatt som innsjekket bagasje

 • Dette er helt greit å ta med
 • God nok sikkerhet?

  I forbindelse med en sak om bagasje og flysikkerhet i fjor, deltok DinSides lesere i en avstemning om hvorvidt de syns sikkerhetsrutinene på flyplassene er for strenge. 15 prosent syns de var for strenge, 46 prosent mente de var passe mens 39 prosent gjerne ville ha strengere sikkerhetsrutiner. Si din mening nå, etter terroren i USA - i avstemningsboksen til høyre.

  DinSide følger USA-katastrofen:

  Enestående i verdenshistorien
  Vil Internett aldri bli det samme?
  Svindel i kjølvannet av katastrofen
  Økt sikkerhet på norske fly
  Frykter copycats
  Vanskeligere å reise til USA
  -IAA burde vært stengt
  Ingen terror for norsk økonomi
  USA-reisen: Dette kan du gjøre