Diskotekopphold=mest passiv røyking.<br />
<br />
ILLUSTRASJONFOTO/Elisabeth Dalseg
Diskotekopphold=mest passiv røyking.

ILLUSTRASJONFOTO/Elisabeth DalsegVis mer

Farlig fritid

NYTT: Gå på et diskotek i Barcelona, og innhaler den samme nikotinmengden som 16 sigg i en sleng.

Den 10. januar fulgte Italia etter røykeforbudslandene Norge og Irland; det ble da forbudt å røyke på offentlige steder som restauranter, barer, teatre og arbeidsplasser.

Et diskotekopphold=16 sigaretter

Katalonia i Spania vurderer også å innføre røykeforbud. Kanskje fordi landets utesteder er de områdene som er aller mest belastet med sigarettrøyk? En studie gjort av Gaceta Sanitaria på skoler, sykehus, togstasjoner, metro, universiteter, restauranter og på flyplassen, viser at diskotekene er de stedene hvor det er mest røyk. Et åttetimers opphold på et Barcelona-diskotek gir deg samme konsentrasjon av nikotin som å røyke 16 sigaretter - helt uten å tenne en eneste røyk selv. Dette ifølge den spanske avisen El Mundos nettutgave. Heller ikke restauranter er videre sunne oppholdssteder. Åtte timer på en barcelonesisk restaurant gir samme effekt som å røyke 1,6 sigarett.

Undersøkelsen er et ledd av et prosjekt, Exposure in a a Sample of European Cities. Det er slett ikke umulig at flere europeiske land legger ned forbud mot røyking på offentlige steder etter dette.

Din mening:

Syns du det er greit at røyking på utesteder blir forbudt i stadig flere land? (Avsluttet)
Ja, det er deilig og bra for helsa(65%) 934
Jeg forstår begrunnelsen, men det må være mulig å lage unntak(21%) 306
Jeg er helt imot røykeforbud(14%) 207
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Fremtiden i Europa bør være røykfri. For de europeiske landene er ikke røyk bare et helseproblem, men også et moralsk imperativ: å beskytte borgerne mot den passive røykingens fare, sier David Byrne, helsekommisjonær i EU til El Mundo.

Den europeiske uken mot kreft foreslår dagene 11.-15. januar til å rette særlig søkelys på passiv røyking.

Les mer:
Røykeforbud i Italia
KOMMENTAR: Slutt på sigg, synd og gin tonic