Badegjestene holder seg klokelig unna.  Foto: Charis Tsevis
Badegjestene holder seg klokelig unna. Foto: Charis TsevisVis mer

Farlig badevann i Italia

Giftige alger og brennmaneter har invadert italienske strender. Varmere vann har skylda.

Det er august, og høysesong i Italia. Langs de italienske strendene mellom Roma og Genova pleier folk å ligge som sild i tønne på denne tiden. I år er strendene tomme.

Grunnen er en invasjon av giftige alger og brennmaneter. Algene forgifter til og med sjøluften. Derfor står solsengene langs strendene på vestkysten av Italia ubrukte, og turistnæringen taper millioner av euro.

Nervegass i lufta

Giftige alger av typen ostreopsis ovata har invadert en 150 kilometer lang strekning av Laziokysten. Døde fisk skylles opp på land, og badegjester bes holde seg unna, etter at flere hundre måtte få legebehandling etter møtet med algene. Symptomene er pusteproblemer, hudirritasjoner, svie i øynene, feber og hosting. De kommer enten etter direkte kontakt med algene, eller hvis du puster inn nervegiften algene slipper ut i luften.

Forskere sier at det er økte havtemperaturer som er skyld i den voldsomme algeforekomsten. Også i fjor ble strendene stengt på grunn av algeoppblomstringen.

Brennmaneter fra Afrika

Det er ikke bare algene som gjør sommerlivet surt i Italia. Det varme vannet har også ført til en opphoping av brennmaneter. De har kommet med varme strømmer fra Nord-Afrika.

Kilder: La Repubblica, The Times