Farlig å reise til Filippinene?

Filippinsk gerilja har uttalt at vestlige turister vil bli kidnappet. Men hvor farlig er det å reise til det asiatiske øyriket nå?

FARLIG PÅ BORACAY? - Nei, sier reisebyrået.<br />
<I>Foto: Eriksen</I>
FARLIG PÅ BORACAY? - Nei, sier reisebyrået.
Foto: Eriksen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er elleve stykker som planla og bestilte reise til Boracay på Filippinene i fjor sommer, og skal dra dit om to uker. Imidlertid har vi lest om at det har vært uroligheter der nede, og nå er vi redde for å dra, selv om vår norske kontakt opplyser om at det ikke hadde skjedd noe der i den seinere tid som hadde gjort det utrygt å dra dit. Vi har også ringt UD og heller ikke de advarer mot å dra dit. Hva gjør vi?

Farlig?

Takk for interessant spørsmål. Dessverre er det ofte slik at turister ikke alltid kan føle seg trygge. 27. mai i fjor kidnappet Abu Sayyaf-gruppen 20 turister fra øya Palawan på Filippinene, men gruppen står også bak flere kidnappinger - denne strategien begynte den religiøse gruppen med i begynnelsen av april 2000. Flere av gislene har blitt drept. Gruppen har uttalt seg til pressen om at særlig Boracay-øya er et mål. Ifølge Paris-baserte World Association of Newspapers ble fem mediearbeidere drept på Filippinene i fjor.

US Department of State og det svenske Utenriksdepartementet anser det som svært utrygt å ta seg ut til områdene Mindanao med Tawi-Tawi, Maguindanao, Lanao del Sur, Lanao del Norte, Sulu, Basilan, Zamboanga del Sur, Zamboanga del Norte, nord- og sør-Cotabato, og Sultan Kudarat. Det svenske utenriksdepartementet anbefaler i tillegg at man utviser forsiktighet i alle deler av øyriket Filippinene. Det britiske utenriksdepartementet advarer også mot de samme områdene som USA og Sverige, og legger til at også Manila og alle populære turistmål kan vare utrygge.

Våpenhvile

Vi har vært i kontakt med reisebyået Travel House som selger reiser til Filippinene.

- Det er i og for seg ikke noe nytt at Abu Sayaf kommer med trusler og advarsler om kidnappinger, men hele geriljaen har jo vært omtrent holdt i sjakk ved Mindanao - Jolo siden månedskiftet juli - august i fjor. Status per i dag på Filippinene er at er at Abu Sayaff har lagt ut følere for våpenvile, de er i ferd med å tape kampen etter at amerikanske observatører og militære styker har gått inn på Mindanao. Stemningen på Filippinene er meget optimistisk for tiden etter at amerikanerne kom, og børsene går rett til værs, sier Travel Houses daglige leder Kenneth Gunnestad til DinSide Reise.

- Vi har solgt reiser til Filippinene i ti år og har opplevd noen former for vanskeligheter. Vårt inntrykk er at reiseadvarslene fra britisk og amerikansk utenriksdepartementer er at de er vel i overkant av hva som er nødvendig, mener Gunnestad.

Følg med

I forkant av reiser til urolige områder, anbefaler vi at man holder seg oppdatert på nyhetsbildet. Følg også med på det reiserådene utstedt fra britisk, amerikansk og svensk utenriksdepartementer. Det norske utenriksdepartementet utsteder i alminnelighet ikke reiseråd, og går ikke ut med reiseadvarsler med mindre det er en krigssituasjon.

  • Reiseadvarsler fra US State Department.

  • Reiseråd fra det britiske utenriksdepartementet.

  • Reiseråd fra det svenske utenriksdepartementet.
  • Vi ønsker dere likevel en fin tur!

  • Tilbake til introartikkel

  • Trenger man visum for å reise til Tyrkia?

  • Hvor finnes det reiseinformasjon om Cancun?

  • Se alle spørsmålene reiseeksperten har svart på.