Farlig å fly?

SAS-ulykken i Milano var av det sjeldnere slaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Er det farlig å fly?
Er det farlig å fly? Vis mer

Siste måneds nyhetsbilde er preget av store og dramatiske flykrasj, med mange omkomne. La likevel ikke begivenhetene få deg til å glemme det faktum at flyreiser fortsatt er tryggere enn det meste av annen transport. Her er noen historiske tall som kan gi et bilde av sikkerheten i luften.

Gode karakterer

Det er stor variasjon mellom flyselskapene. Nettstedet Air Safety Online vurderte tidligere i år sikkerheten hos verdens kommersielle flyselskaper basert på deres ulykkeshistorie. Her kom både SAS og Braathens ut med toppkarakterer. Forut for ulykken i Milano har SAS har i årevis vært regnet for et av de sikreste flyselskapene i verden. De har tidligere kun opplevd fire ulykker der mennesker har omkommet. Disse ulykkene skjedde så langt tilbake som i 1969, 1960, 1949 og 1948.

 • Mer om flyselskapenes ulykkesstatistikker og karakterbok hos Air Safety Online her.
 • Europa tryggest

  Selv om vi i den siste måneden har sett flere store ulykker i Europa og USA, må du også ta med i betraktningen at det også er her de fleste kommersielle flyreisene blir foretatt. 29 prosent av avgangene i verden skjer fra Europa, og hele 42 prosent fra Nord-Amerika. Ulykkesstatistikkene fra årene 1991 til 2000 viser at henholdsvis 20,1 og 21,1 prosent av ulykkene skjedde i forbindelse med flygninger i disse områdene. Afrika og Sør- og Sentral-Amerika har flest ulykker i forhold til antall avganger.

  (Kilde: Aviation Safety Network.)

  Bakkeulykker sjeldne

  Om flyulykken skjer på bakken, som tilfellet var i Milano, er naturlig nok sjansen for å overleve vanligvis langt større enn om ulykken skjer etter at flyet er kommet i luften. Bakkeulykker ender heldigvis relativt sjelden med så katastrofale dødstall som vi nå har sett. Tall fra Aviation Safety Network viser at det i årene fra og med 1990 til og med 2000, skjedde 519 flyulykker med dødsfall. I disse ulykkene omkom nesten 14.000 mennesker av de mer enn 19.000 som var med ombord. Kun 208 av de omkomne var involvert i ulykker på bakken.

 • DinSide har tidligere skrevet om hva du bør gjøre for å sikre deg en tryggest mulig flyreise: Les våre tips i tilfelle flykrasj.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.