Fargesprakende festival!

Hva får en inder til å kaste en bøtte med farget vann over kompisen sin? Hvordan kan deler av India på en dag forvandles til et levende, abstrakt maleri? Bli med til Pushkar i Rajastan og opplev feiringen av våren…

Kast deg ut i fargefesten! Men husk å ta på gamle klær...<br />
Foto: Ragnhild Kjetland
Kast deg ut i fargefesten! Men husk å ta på gamle klær...
Foto: Ragnhild KjetlandVis mer

Vinteren er over og det skal feires! Hvert år i mars arrangeres Holi-festivalen i Nord- og Øst India. Ingen slipper unna. Spesielt ikke du som er turist. Fargepulver (”gulal”) og farget vann regner ned fra alle kanter. Dette er dagen hvor alle går amok!

Månedans

Det er kvelden før fullmåne. I gatene bygges store bål av løv og greiner som er igjen etter vinteren. En inder ser på meg med øynene fulle av forventning… Snart velter høye flammer opp mot himmelen og folk begynner å danse. Med lange stokker som de slår mot hverandre, danser de i ring mens de synger. Det er Hutashani, ildguden, som blir hyllet.

Fargebad

Fargesprakende festival!

  1. Fakta om India
  2. Festivaloversikt

Den neste morgenen tar det av! Jeg beveger meg forsiktig ned til byen. En blå og grønn skikkelse dukker opp. Jeg ser de hvite tennene idet han smiler. Åhh neeei!! Splætt! Jeg er truffet! En gul veske renner nedover skuldrene mine. Jeg løper bort til nærmeste bod og kjøper pulver i forskjellige farger. Nå er det min tur… Det utvikler seg hurtig til en ellevill gatefest hvor alle kaster på alle. Snart er hver eneste person, krok og overflate dekket med de flotteste farger. Ekko av latter treffer husveggene, og festivalen når sitt klimaks.

Såpe og skrubbing

Kl. 14.30 er det brått over. Butikkene åpner sine dører og reklamerer med den beste såpen: Linsesåpepulver! Folkehavet bølger seg gjennom gatene på vei hjem til vask og skrubb. Det sies at fargene som brukes kun er vannfarger, men jeg erfarte noe helt annet. Etter en time i den kalde dusjen var fremdeles halsen grønn og armene røde.

Turister er et populært mål, så la finstasen ligge hjemme denne dagen. Blondt hår kan fort bli grønt, og før du vet ordet av det er du forvandlet til en New Wave freak!

Festen fortsetter…

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Resten av dagen høres tablatrommenes jevne rytme over hele byen. Noen synger og noen danser. Når mørket legger seg over Pushkar tennes lysene, og festen fortsetter ut i natten…

Mer om festivaler

Det er et stykke vei til India. Vil du reise på festivaler i Norge eller andre steder i sommer? Sjekk ut DinSide Reises 9406 TARGET="_top">festivalguide.