Ta med barna til fjells i høstferien.<br />
Foto: Laila Mørch Foto: Laila Mørch
Ta med barna til fjells i høstferien.
Foto: Laila Mørch Foto: Laila MørchVis mer

Fargeglad høstferie

Skolenes høstferie er rett rundt hjørnet. Her er høstferietipsene for deg som vil omfavne vakre farger i fjellheimen.

Jeg tror at naturen har sitt deiligste liv, når den blekner. Intet dør så vakkert som blader. I de varmeste, vakreste farger jorden eier, kler de seg.

Sitat Sigbjørn Obstfelder, Høst.

For mange er høsten ensbetydende med naturopplevelser og vakre farger. Det er imidlertid ingen statshemmelighet at det også kan regne, blåse og være ganske kaldt i denne tiden inn mot vinteren. Dersom du foretrekker du å rømme landet i høstferien, ta en kikk på denne artikkelen.

Her kan du sjekke når skolene har ferie i ditt fylke.

Hytteferie

Er du blant de som deler Obstfelders betraktninger rundt høsten, har du muligheten til å oppleve de vakre fargene i fullt monn i fjellheimen. Har du ikke hytte selv, kan Den Norske Turistforeningens (DNT) hytter være et alternativ. Når høsten setter seg, har du 200 selvbetjente hytter å velge i – men dersom du ønsker å bo på en betjent hytte, er det kun tre som har åpent når skolene går ut i høstferie i uke 40 (uke 41 for Vestlandet). De selvbetjente hyttene har mat, men ingen vertskap til å lage maten for deg – mens de betjente hyttene har vertskap som lager mat og står for sengetøy dersom det er ønskelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De betjente hyttene som er åpne i høstferien er Liomseter i Gausdal Vestfjell, Geitryggshytta i Skarvheimen, og Gjendesheim i Jotunheimen. Du trenger ikke å være medlem for å benytte hyttene, men det er billigere for medlemmer. En overnatting for voksen i selvbetjente hytter koster 130 for medlem og 185 for ikke ikke-medlemmer. På betjente hytter varierer prisen med størrelsen på rommene, fra 85 til 170 for medlemmer og 145-220 for ikke medlemmer.

Lavereliggende fjellstrøk anbefales

- Når man skal på høstferie, er det viktig å finne områder som er fine såpass seint på året, sier informasjonssjef i DNT, Merete Habberstad. Derfor vil jeg anbefale lavereliggende fjellstrøk – som områdene Gausdal-Vestfjell, Trollheimen-Sylene og Hardangervidda. De flotteste fargene får du på steder der det er løvskog og lavereliggende fjellbjørk - der kan man oppleve høsten på sitt vakreste, sier Habberstad.

Turistforeningens hytter trenger ikke være ensbetydende med lange dagsmarsjer, gnagsår og tung oppakning. Dersom du skal med barn på høstferie, er det gjerne greit å ta utgangspunkt i én hytte og gå dagsturer derfra.

- Man kan kjøre bil helt inn til de betjente hyttene, og dersom man bor fast på én hytte og tar dagsturer derfra, trenger ikke barna å bære på tung oppakning. Å gå fra hytte til hytte er ikke for de minste barna, det kan jo også bli rufsevær og kaldt, fortsetter Habberstad.

Spesielt for barn

Dersom du skal gå fra hytte til hytte i fjellheimen, anbefaler Habberstad områdene i Gausdal-Vestfjell.

- Her kan man legge opp en 4-5-dagers tur, med 2-4 timers etapper mellom hyttene. Her er det lett å gå, med lettkupert område som ikke er så bratt. Mange kaller dette Jotunheimens forgård, fordi du kan se inn mot Jotunheimen, forteller Habberstad.

I Midt-Norge, anbefaler Habberstad en tur i Trollheimen.

- Her kan man overnatte i såkalte sælehus, som er rekonstruksjoner av middelalderhus. Disse er spesielle, med hull i taket, og populære hos barna. De er ubetjente og du må ha med mat selv. Det finnes tre slike hytter som ligger med kort avstand mellom hverandre – sikkert moro for ungene, sier Habberstad.

For deg som tar utgangspunkt i Vestlandet, anbefaler Habberstad Stølsheimen, Ryfylkeheiene eller Setesdalsheiene.

Aleneferie for barna

Har du ikke mulighet til å ta ferie sammen med poden, kan du alltids sende ham eller henne til seters alene.

- Noen lokalforeninger har egne leirer for barn, hvor altså barna reiser alene. I Oslo kan for eksempel de mellom 8 og 14 år reise på høstferie alene, på Sætren gård i Bærumsmarka. Her er det ulike aktiviteter både ute og inne, forteller Habberstad.

Andre høstferie-sysler:

Budsjettvennlige høstferier, tips fra i fjor
Himmelsk idyll på Hotel Union Øye
Test: Legoland

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.