Fare for streik i SAS

SAS går til forhandlingsbordet med den norske Kabinforeningen på fredag, kommer ikke partene til enighet blir flyene stående på bakken.

Kabinforeningen har varslet at de vil ta sine medlemmer ut i streik fra første mandag, hvis det ikke oppnås enighet i løpet av helgens meglingsrunde med SAS. Først rammes innenrikstrafikken, deretter inkluderes alle ruter i Europa og fra 4. desember kan samtlige SAS flygninger bli stående på bakken.

- Partene har forhandlet seg i mellom siden begynnelsen av året. Meglingen tas nå opp igjen på fredag, og hvis det ikke kommer til enighet i løpet av helgen kan det bli arbeidsnedleggelse fra mandag, bekrefter meglingsmann Dag Nafstad.

Håper på løsning

Flyvertinne under skolering. Nå kan Kabinforeningen tvinge SAS til å holde seg på bakken.
Bilde: SAS
Flyvertinne under skolering. Nå kan Kabinforeningen tvinge SAS til å holde seg på bakken.
Bilde: SAS Vis mer

Førjulstrafikken er høysesong for SAS, og en omfattende streik vil innebære store økonomiske tap. SAS håper imidlertid å styre unna konflikten.

- Vi håper i det lengste på at vi kan komme til enighet, og vi regner med at meglingen vil fortsette hele helgen, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth.

Hva gjør dere hvis situasjonen utvikler seg til en streik?

- Hvis det blir streik vil kundene bli informert, vi kommer deretter til å forsøke å ombooke bestilte reiser til andre flyselskap, forteller Meisingseth, som forsikrer at kundene ikke skal bli skadelidende i konflikten.

Streikeplanen

Klarer ikke partene å komme til enighet vil streiken utarte seg som følger:

  • Mandag 27. november – Ett døgns streik på samtlige innenlandsruter.
  • Onsdag 29. november – Ett døgns streik på samtlige ruter innen Europa.
  • Fredag 1. desember – Ett døgns streik på samtlige ruter.
  • Fra mandag 4. desember – Ikke tidsbegrenset streik på samtlige ruter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lønn, ferie og 3-2-2

Lønn, ferieavvikling og bestemmelser for arbeidsvilkår er kjernepunktene i konflikten. Sentralt står den såkalte ”3-2-2 avtalen”, en bestemmelse som tilsier at det skal være tre svensker, to nordmenn og to dansker på samtlige interkontinentale flygninger. Mens SAS vil ha mer fleksibilitet, ønsker kabinforeningen å beholde avtalen slik den er.

- Lønn, pensjon, 3-2-2 avtalen samt en del andre tekniske bestemmelser, deriblant gjennomføring av en utvidelse i ferieordningen, er elementer som vil bli diskutert i løpet av helgen, bekrefter meglingsmann Dag Nafstad.

Billig reise?

Er du på jakt etter en billig reise i siste liten? Ta en titt i vår kontinuerlig oppdaterte restplassoversikt. Er du i tvil om hvor reisen bør, gå kan du sjekke lesernes egen reiseguide. Få også med deg verktøyet, Fly i rute?, hvor du kan sjekke om flyene innenlands og til og fra Gardermoen går som de skal.