Fare for flykaos på Gardermoen

Mulig vekterstreik på Oslo Lufthavn fredag 1. juni. Flyselskapene åpner for ombooking og kansellering av billetter.

<b>KØ I MORGEN?</b> Fredag 1. juni klokken 06 er det stor risiko for at den pågående streiken blir utvidet til å omfatte personale i sikkerhetskontrollene på norske flyplasser. Foto: Per Ervland
KØ I MORGEN? Fredag 1. juni klokken 06 er det stor risiko for at den pågående streiken blir utvidet til å omfatte personale i sikkerhetskontrollene på norske flyplasser. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dersom det blir streik i vekterbransjen fra fredag 1. juni vil dette kunne få betydelige konsekvenser på Oslo Lufthavn, » skriver OSL i en pressemelding.

Siden sikkerhetskontrollen er bemannet av vektere fra G4S, hvor det er varslet plassfratredelse, kan det skape problemer i sikkerhetskontrollen. Problemer kan også oppstå på Rygge Lufthavn der et stort antall vektere også blir tatt ut om det blir streik.

SISTE: Klokken 0540 pågår fortsatt mekling, og flyplassen vil dermed fungere som normalt til ny beskjed gis. Følg med på for eksempel OSLs nettsider.

Les også: Nyåpnet sushibar på Oslo Lufthavn

Book om billetten

Ved en eventuell streik er kapasiteten i sikkerhetskontrollen beregnet til å bli redusert fra 4.000 passasjerer i timen til cirka 500, advarer OSL. Nå oppfordrer de passasjerer som ikke må reise 1. juni til å finne andre reisemåter, og at de kansellerer eller booker om flyreisen til en senere avgang.

Videre melder OSL at flytrafikk fra Oslo Lufthavn til andre destinasjoner i Sør-Norge vil ikke bli prioritert. Flyselskapene kommer til å prioritere internasjonal trafikk og fly til Nord-Norge.

De gjør oppmerksom på at ankomster til Oslo Lufthavn fredag 1. juni i utgangspunktet ikke er berørt av streiken, men at forsinkelser og kanselleringer vil forekomme også her på grunn av flyselskapenes logistikkutfordringer.

Les også: Nektet Mai-Britt å bruke OSL-plastpose

Reis kun med håndbagasje

Dersom streiken fortsetter, anbefaler SAS passasjerene sine til å beregne ekstra god tid på flyplassen, da lange køer må påregnes. De råder også reisende fra Oslo Gardermoen, Bergen Flesland, Trondheim Værnes, Stavanger Sola og Tromsø Langnes til å kun reise med håndbagasje, så sant det lar seg gjøre.

SAS anbefaler også ombooking, og skriver på sine nettsider:

«Har du billett for å reise fra Gardermoen på fredag, anbefaler vi deg å utsette reisen dersom det er mulig. Selv om streiken er utenfor vår kontroll, kan vi hjelpe deg å endre billetten kostnadsfritt. Ta kontakt med SAS Customer Contact Center på telefon 05400 for endring dersom du har utreise fra Gardermoen på fredag, lørdag eller søndag.»

Avbestill eller book om

Norwegian har følgende beskjed til passasjerer som skal fly i kveld og i morgen:

«Vi har dessverre ikke så mye informasjon om streiken enda, men det er besluttet at de som skal reise til og fra Oslo Gardermoen i morgen (1. juni 2012), kan få endret billetten sin til avreise i kveld (31. mai 2012) uten kostnad. Vi innvilger også full refusjon for de som velger å avbestille sin reise for i morgen (1. juni 2012).»

Norwegian ber folk være oppmerksomme på at trafikken til og fra Sandefjord Torp går som planlagt. Passasjerer som skal reise fra Gardermoen har muligheten til å booke om billetten sin og fly fra Oslo Torp uten kostnad i kveld og i morgen 1. juni.

Siden det forventes lange køer ved avreise fra Bergen Flesland, Stavanger Sola, Trondheim Værnes og Tromsø Langnes, derfor anbefaler Norwegian passasjerene å møte opp tidlig.