Faraos hevn

SKRÅBLIKK: Han vil ikke ha deg der. Han sender deg rett til et hull i bakgården. Se opp for Faraos grusomme hevn.

Inga Holst<br />
<br />
Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk
Inga Holst

Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO, EGYPT (DinSide): Et sted i Jens Bjørneboes essaysamling Vi som elsket Amerika skriver den rebelske forfatteren at grunnen til at særlig amerikanere blir syke når de reiser, er at de spiser hermetisk mat, renset for alle bakterier, og følgelig har et dårlig utviklet immunapparat. Da jeg som esoterisk sekstenåring leste Jens Bjørneboes essays, bestemte jeg meg for å reise som ham. Spise gode upasteuriserte oster, drikke masse vin og adoptere halte katter. Det var helt til jeg lærte meg å danse Cairo Quickstep - i Kairo. Som første steg i Cairo Quickstep, kaster jeg meg liksom verdensvant over fatta - suppe med ris, brød og lammekjøtt, hos Ahmed. Det er et fatalt trinn.

Matforgiftet?

Har du noen gang blitt matforgiftet på ferie? (Avsluttet)
Nei, aldri(47%) 213
Ja, én gang(33%) 148
Ja, flere ganger(20%) 93
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Med den fatale fattaen ble jeg et annet menneske. Tidligere så jeg litt ned på de bleke turistene som inntok McDonalds eller Starbucks eller konditorier med angloamerikanske navn. Nå, i køen foran disken hos Bucks Pastry Shop i Talab Harb Street, forstår jeg hva skjuler seg bak følgende kode: One Coke, please. Where is the restroom? Idet jeg diskret avleverer koden, skjønner jeg at grunnen til at vestlige turister på reise i land med annen bakterieflora oppsøker vestlige matkjeder, ikke er at de er så grunne at de ikke vil spise fatta eller ceviche, men at de er på jakt etter lykken: et ledig avtrede. Her, i køene i de litt stusselige utgavene av vestlige cafekjeder, springer det ut nye språk, full av diskrete effekter. Nikk kan bety medfølelse eller "det er første dør til venstre." Noen drister seg til det mer åpenhjertige: Trenger De et tørk? Et tynt lag av svette og skjelvende hender sladrer om at vi alle er i samme bås. Klasse og religiøs tilhørighet viskes ut. I Talab Harb Street er paradis er et vannklosett.

Ferien ødelagt?
Ferien ødelagt? Vis mer


Det anslås at rundt 90 prosent av den opprinnelige befolkningen i Amerika, døde som følge av europeernes ankomst til kontinentet. Etter regulær nedslakting, var det europeernes banale sykdommer, røde hunder, meslinger og influensa, som tok livet av urbefolkningen. Urbefolkningen hadde ikke vært i kontakt med disse virusene og hadde følgelig ikke immunforsvar som var utviklet til å ta seg av disse. New Zealand maorier led samme skjebne. Å reise, enten det er for å rane gull eller for å hygge seg med seg ved pyramidene ved Nilen, medfører risiko for sykdom. Det var ikke meningen at spanjoler og portugisere skulle ta med seg sine kopper og veneriske sykdommer til Amerika. Det er ikke meningen at man skal krysse kontinenter. Det er ikke meningen at jeg skal være i Kairo eller, eller et annet sted hvis bakterieflora er av annen karakter enn hva vi finner ved Flisa. Det er derfor Farao er rasende. Med en bulder som rister gjennom kroppen, sender han meg dit jeg hører hjemme. Til et hull i bakgården. Uten så mye som et tørk. Farao hevner seg ved å la meg danse Quickstep all den tid jeg oppholder meg i hans rike.

Etter Cairo Quickstep, booker jeg om billettene til India; Inderøy er et sted hvis bakterieflora er vennlig. Her skal ikke bli noe Delhi Belly Dancing, men rett og slett en annen vals.

Mer:
Burka for helsa?
Luftens fengelsceller
Ikke helt etter boka
Da landbykulturen kom til byen
Egoister flyr best
På dass i Kina
Født med plaskort i hendene
Ta tilbake all-inclusiven
Små terrorister på tur
Min store, herlige imaginære familie
Postkort fra ferieparadiset
Fri oss fra slideskveldene
Kardemommevakt på norske flyplasser
Ekstra inntjening i turistnæringa
Lureri og jåleri
Den aller siste sovjetstaten
Krigen i døren
Ferien: et gjør-det-selv-helvete
Enden nær for synd, sigg og gin tonic
Kort, kortere, miniskjørt
Storbystrategi
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Dødelig kjedelige fossefall