Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Får du endret billigbilletten?

Og i så fall - til hvilken pris?

Det er en grunn til at billigbillettene er billige - du kjøper dem uten mulighet for å gjøre endringer. Eller, det er ikke helt riktig, for du KAN gjøre endringer, men det svir på pungen.

Flyselskapene er interessert i å kunne planlegge, og vite at flyene deres blir nogenlunde fulle av passasjerer. Derfor liker de godt at vi bestiller flybilletter i god tid. Det er også derfor du har best sjanse for å finne de lave billettprisene hvis du bestiller i god tid før avreise.

Men det er fort gjort å gjøre feil - å velge feil dato, eller til og med feil flyplass. Og plutselig skjer det ting som gjør at du må flytte på reisen. Det går som regel an, men det er slett ikke gratis.

Her har vi gravd frem betingelsene hos noen av de største flyselskapene som opererer fra Norge, så du får en oversikt over hva det koster å gjøre endringer hos de forskjellige.

Les også: Ikke gå i lavprisfella - det er flere grunner til at lavpris kan bli dyrere enn du har tenkt

Norwegian

Med Norwegians full flex-billetter kan du endre og avbestille. De fleste av oss velger imidlertid lavprisbilletter. Med disse kan du endre dato, og også reisemål innen 30 minutter før avreise, men det koster 250 kroner i tillegg per strekning. Hvis du gjør endringen på flyplass eller over telefon, koster det 330 kroner per strekning. Du må også betale det eventuelle mellomlegget dersom den nye billetten din er dyrere. Du får ikke igjen penger hvis den nye billetten er billigere. Du får ikke igjen pengene ved avbestilling, men kan kreve igjen skatter og avgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du endre navn på billetten, koster dette 250 kroner per strekning.

SAS

SAS har to forskjellige økonomiklasser: Economy og Economy Extra. Kjøper du Economy Extra-billett, kan du endre tidspunkt i samme prisnivå, eller betale differansen til en eventuell dyrere billett. Du kan også avbestille reisen og få igjen pengene.

Kjøper du Economy-billett, kan du ikke gjøre endringer på selve reisestrekningen, men du kan endre tidspunkt mot et gebyr på 450 kroner per strekning. Er den nye billetten dyrere, må du betale mellomlegget. Du får ikke tilbake pengene ved avbestilling, men kan kreve igjen skatter og avgifter.

Ryanair

Ryanair har bare én type billetter, og du kan ikke gjøre noen endringer av billetten dersom du allerede har sjekket inn via nettet, som Ryanair krever at du gjør innen fire timer før avgang (det åpnes for innsjekking for en flyvning 15 dager før avreise). Hvis du ikke har sjekket inn, kan du endre tidspunkt og reiserute på nettet mot et gebyr på 35 euro per strekning. Gjør du det på flyplassen koster det 55 euro. Du må også betale et eventuelt mellomlegg dersom den nye billetten er dyrere. Er den billigere, får du ikke refundert differansen.

Skal du endre navn i bestillingen koster det 100 euro på nettet, og 150 euro på flyplassen. Slike endringer kan gjøres inntil fire timer før avgang (forutsatt at du ikke har sjekket inn på nettet allerede).

KLM

KLM opererer med en rekke forskjellige klasser. Vi tar her for oss de billigste klassene.

Take Off-billetter og Economy-billetter er KLMs billigste. Forskjellen er at Take Off-billetter krever et visst minimumsopphold på destinasjonen. Ingen av disse billettene kan ikke endres eller refunderes (men du kan kreve tilbake skatter og avgifter om du kansellerer). Take Off flexible-billetter kan endres mot et gebyr. Economy flexible-billetter kan endres og kanselleres mot et gebyr. Gebyrene varierer avhengig av hvilken rute du reiser på. Som eksempel koster det 50 euro per strekning å endre en Take Off flexible-billett eller Economy flexible-billett. En eventuell prisdifferanse kommer i tillegg. Du får ikke refundert penger om den nye billetten er billigere. Med Economy flexible kan du kansellere billetten mot et gebyr på 100 euro. Economy fully flexible kan endres og kanselleres uten ekstra kostnader.

Lufthansa

Lufthansa opererer med to økonomiklasser: Economy Basic, og Economy Flex. Med Economy Basic koster det deg 50 euro per strekning å gjøre endringer. Du får ingen penger tilbake ved kansellering. med Economy Flex kan du gjøre endringer uten gebyr, men må betale eventuelle mellomlegg. Hvis du kansellerer får du igjen pengene.

Les også: Triksene som gjør ferien din billig

HUSK: Les betingelsene nøye når du bestiller flybillett. I løpet av bestillingsprosessen vil du få tilgang informasjonen du trenger om vilkårene for billettkjøpet. Pass på at du dobbeltsjekker at tid, dato og reisemål er riktig når du bestiller.

Vær også oppmerksom på at om du bestiller flybilletter gjennom en reisesøkside som supersaver.no, ebookers.no osv. kan det være umulig å få endret på billetten. Dersom du kan endre den, bør du være forberedt på at du må betale ekstra gebyr både til flyselskapet og reisesøksiden.

Les også: Ti hemmeligheter flyselskapene helst vil holde skjult for deg