Fantastiske, forferdelige Portugal

Meningene om Portugal er like mange som de er forskjellige. Vi har sett på lesernes tips til Vasco da Gamas hjemland.

Algarve: Flott eller forferdelig?
Algarve: Flott eller forferdelig? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke dra, skriver Linda om Albufeira.
- Dra, sier Ola om samme sted.

Meningene er delte i Reiseguiden. Er du enig eller uenig, har du anbefalinger og advarsler til ukjente steder? Del dine meninger med andre gjennom å skrive innlegg i Reiseguiden.

I denne artikkelen kan du se utdrag av hva dere lesere sier om Portugal. For å lese hele innleggene; gå til Reiseguiden, eller følg lenkene til de aktuelle innleggene nedover i artikkelen.

Turistvennlig eller –fiendtlig?

Noen skryter, mens andre klager sin nød. Er Portugal egentlig turistvennlig eller turistfiendtlig?

- Fy flate! Dette er det er det verste jeg har opplevd av Syden. Personalet på hotellet, som visstnok var Europas største, var også de sureste jeg noensinne har vært borti. Generelt i butikkene var betjeningene rett og slett helt likegyldige, skriver Heidi om sitt opphold på Algarvekysten.

- Jeg må redde æren til Algarve litt. Algarvekysten har nemlig mye å by på for den som reiser litt selvstendig. Også om sommeren er ensomme bukter med fine strender¸ idylliske restauranter og vennlige portugisere å finne, skriver Jan.

- Samtidig er Portugal et veldig turistvennlig land. Alle, uansett næring, tok seg tid til barna, skriver Eva, som har feriert i Albufeira.

Hva er riktig: Er befolkningen fiendtlige eller vennlige i Portugal? Kanskje avhenger det også av hvor du reiser.

- Algarve er langt ifra det typiske Portugal. Det er en turistghetto med oppskrudde priser, det du opplever der er stort sett lagt opp for turistene og ikke noe særlig ekte. Lisboa er en fantastisk by, med hyggelige og gjestfrie innbyggere. De gamle bydelene Alfama og Bairro Alto er spennende steder å vandre rundt i, smale gater og trapper og tett med "hull i veggen" hvor du kan få servert mat og drikke. Det anbefales også å leie bil eller ta toget nordover, for eksempel til Porto. I Duoro-dalen er det mange vingårder som også tar imot gjester. Det kan bli en ferieopplevelse man kommer til å huske lenge, lenge, skriver en anonym leser.

Albufeira: Fantastisk eller forferdelig?

Vi har sett at Eva mener Portugal er et turistvennlig land, men hva synes hun om Albufeira som reisemål?

- I fjor når vi var i Albufeira så var vi borte i 14 dager. Vi tok en ekstra tur til Lisboa, hvor vi overnattet en natt. I Portugal fikk vi og ungene oppleve alt!! Badeland¸ svømmebasseng¸ verdens flotteste badestrender¸ i Lisboa var vi i et kjempestort Zoo¸ vi var på tivoli¸ og når vi skal nedover nå i september så har vi lovet ungene at vi skal til Crazy world¸ en slags blanding av lekeland og fornøyelsespark som vi har lovet de fra i fjor. (…) Portugal er landet hvor alle burde få oppleve hva det vil si å ha ferie og virkelig slappe av. Her er det billig¸ trivelig og lett å ha det bra både med og uten unger, skriver Eva.

Atle har også gode ord om Albufeira:

- Albufeira har ikke mer å by på enn sol og bading. Nattlivet er ganske bra¸ selv om plassen også er fin for familier. (…) Jeg vil absolutt anbefale å bosette seg¸ samt ferdes i den gamle delen av Albufeira. Denne delen byr på trange gater og har en mye hyggeligere atmosfære enn den du finner i den nye delen.

De får imidlertid sterk motstand fra flere i Reiseguiden.

- Var selv innom i juni/juli 2000¸og kunne ikke komme meg fort nok ut igjen! Hvite¸ digre hoteller overalt. Man måtte opp i høyden for å finne ut hvilken retning havet og stranden ligger. Folk overalt - et glimrende sted for deg som er spesielt interessert i hotell-bebyggelser og arkitektur. Nei¸ Portugal er i ferd med å ødelegge denne delen av kysten med overdreven hotell-utbygging. Skal du feriere på Algarve-kysten anbefales i stedet Praia da Rocha/Portimão¸ Alvor og ikke minst Lagos lenger vest, skriver Vestlandssønn.

- Vi var der¸ og etter å ha vært i Hellas sist år var det en nedtur!!! Portugal¸ spesielt Albufeira/Algarve er ikke verdt pengene, skriver Linda.

Lisboas tak.
Lisboas tak. Vis mer

Lykkelig i Lisboa

En del negativt om Albufeira og Algarve, men om Lisboa er det bare godord å hente.

- Lisboa er byen som har alt. Det er en utrolig koselig by som du blir glad i med en gang. Lisboa består av to bydeler, gammel og ny. I den nye er det moderne bygninger, kontorer¸ shoppingsentre og uteliv¸ mens i den gamle delen er det koselige trange smug¸ fylt med spesielle butikker¸ kafeer og barer. Mye er det også og gjøre; ta toget i ti minutter til Estoril eller Cascais hvis du vil nyte strandlivet, dra opp i borgen i gamlebyen og se utover hele Lisboa, besøk Vasco da Gama monumentet og den store Jesus statuen. (…) Noe som også er svært bra er at Lisboa enda ikke er en stor turistmaskin. Litt turister er det jo¸ men gatene er ikke overfylte av støyende¸ fulle turister og hylende unger. Her føler du faktisk at du er i et annet land, og ikke en badeby for skandinaver. (…) Det sies at man finner sitt favorittsted i løpet av livet - Lisboa er mitt, skriver Ida.

- Lisboa er bare herlig - med og uten barn. (…) Besøk Sintra som er 20 min kjøring fra Lisboa. En total avkobling fra bylivet - hva med en tur i de mange parkene der? Eller oppleve marked siste lørdag i måneden, eller ta den spesielle trikken ned til sjøen. (…) Utelivet under broen¸ Ponte 25abril, er også veldig bra; hva med en frokost før du går fra diskoteket?

Her er strender for enhver smak - hele veien fra Lisboa¸ til Estoril¸ Cascais og surfenes paradis¸ Guincho. Det er gøy å bare se de som holder på med windsurfing¸ surfing¸ longboards...etc. For ikke og nevne Cost de Caparica¸ som ligger på andre siden av broen. 50 km strand¸ med eget lite "tog". Hopp av hvor du vil på stranden, 20 holdeplasser, 15 minutters kjøring fra Lisboa. Lisboa ligger ut mot havet med en herlig bris, så her er det ikke for varm, og du merker ingen forurensing heller. Lisboa har markedsdag, "feira de Ladra", hver lørdag frem til 12. Hver torsdag i Carcavelos, nær Estoril, er det klesmarked. Ta en tur! Lisboa er herlig - jeg har vært der hvert år de siste ti årene, skriver OJ.

Guincho: Surfernes paradis.
Guincho: Surfernes paradis. Vis mer
Rådhuset i Cascais.
Rådhuset i Cascais. Vis mer

Utenfor allfarvei

Her er noen av lesernes tips til Portugal-opplevelser utenfor de verste turisttråkkene:

- Portugal er mye mer enn Algarvekysten! En ferietur til Nord-Portugal er absolutt å anbefale. Vi tilbringer et par dager i Porto med shopping og vinsmaking i portvinens hjemby. Her får du gratis omvisning og smaksprøver på portvinshusene i bydelen Vila Nova de Gaia. Deretter kjører vi innover den frodige Dourodalen hvor innhøstingen av vindruer pågår for fullt (månedsskiftet september - oktober). Dourodalen har flott natur¸ svært vennlige mennsker og prisnivået er et kapittel for seg selv. De fleste vi treffer kan omtrent ikke ett eneste ord engelsk! Vi tilbringer noen dager i badebyen Póvoa de Varzim et par mil nord for Porto med sol¸ varme¸ bading og ikke minst god mat. Portugisisk mat er utrolig bra. Cataplana og varianter med Bacalhau er spesialiteter man prøve. Videre Vinho Verde ("grønn" vin)¸ rødvin og selvsagt portvin, skriver Alf Egil.

- Eriseira ligger ved kysten cirka 5 mil vest for Portugals hovedstad Lisboa. Det er en klippelandsby hvor det for det meste bor fiskere. Små hvite hus og gjestmilde mennesker, skriver Dordi.

Om stedet Cascais skriver Jonas ganske enkelt:

- Fantastisk. Hvilket sted!!

  • Hva mener du? Del dine erfaringer med andre, i Reiseguiden
  • Ut på tur?

    Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

  • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
  • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
  • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
  • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.